70 м между колите на магистралата, 2 м за пешеходците на тротоара!

Глобите за паркиране, където хрумне на шофьора, се увеличават
23 апр 2018 09:00,
113
70 м между колите на магистралата, 2 м за пешеходците на тротоара!
Снимка: архив "Булфото"

Нови мерки за движение по пътищата обмисля вътрешното министерство.

Те предвиждат шофьорите да спазват задължително минимална дистанция от 70 метра за движение по магистралите. За скоростните шосета тя ще е от 60 метра, а за останалите трасета извън града – 40 метра.

Новите правила са записани в три закона – за движение по пътищата, водачите на превозни средства, регламентиращ шофьорските изпити и Закона за пътните превозни средства, който определя нормите за техническата изправност на автомобилите, пише "Монитор". Те вече са качени на сайта на МВР за обществено обсъждане.

Промените в правилата предвиждат солена глоба от 100 лв. за шофьорите, които паркират където им скимне. Ако оставят колата в парк или градинка пък глобата скача на 200 лв. Досега за неправилно паркиране санкцията беше 50 лева.

Още по темата

С новите текстове се въвежда и изискване пешеходците да разполагат с поне два метра широчина при преминаването им по тротоара.

Сред другите мерки е автомобил, преотстъпен от собственика му на недобросъвестен шофьор, да бъде спиран от движение за период от шест месеца до една година. Според действащата в момента разпоредба регистрацията се заличава само ако автомобилът е преотстъпен на водач без книжка, или ако самият собственик е спипан от катаджиите да кара без необходимото свидетелство или е седнал зад волана с над допустимите 0,5 промила алкохол в кръвта.

150 лв. вместо 100 лв. вече ще се бъркат водачите, прелетели на червен светофар.

Новите разпоредби предвиждат нов шофьорски изпит при три тежки нарушения в рамките на две години. Според новите правила общо седем са нарушенията, при които ще се отнема книжката. Сред тях са шофирането след употреба на алкохол, организирането на гонки, както и движението в аварийна лента или в насрещното платно.

Освен това всеки катаджия, който ни спре, ще може да ни взима книжката, ако прецени, че сме в истерия, депресия, или дълбока психологическа драма. Свидетелството ще се отнема временно, докато водачът не удостовери, че отговаря на психологическите условия да стои зад волана.

Хлапетата, които често сме свикнали да виждаме да дърпат юздите на впрегнатите пред каруците коне у нас, пък ще могат вече само да се возят в талигите. Според новите правила право да управляват превозно средство с животинска тяга ще имат само навършилите 16 години.

Възрастов праг за движение по пътното платно има и за велосипедистите, които ще трябва да са чукнали най-малко 14 години, ако не са с пълнолетен придружител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
25
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Кои провинциални го *** сътвориха тези глупости ? как да определя, че спазвам 70 м. дистанция ? В случай на "нарушение" как КАТ ще ми го докаже че не спазвам дистанция от 70 м. ? Това за психическото състояние на водача е ЧИСТ РЕКЕТ. Полицаите ще се скъсат от рушвети ! Ба си Парлама Мента !
67
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А донорите на мотоциклети които оревават цял квартал като минат ще бъдат ли спирани?
66
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хах, 14 коли на километър на магистралата 15-тата ще се води тежък трафик и почват санкциитепо мои сметки от София до Бургас трябва да има точно 4285х2 = 8570 коли в посока, инъче почва маратона по глобите.Т.е сега като идва лятото го мислете как ще тръгвате за море, трябва групи за координация на тръгването, да не се засечете с трафика :)бтв. в задръстването на околовръстното всички ли ще глобят че стоят един до друг или и там трябва 60 метра?
65
1
 
11
 
! Отговори
Пазидистанция преди 6 години
А пък на магистралата за цъкане къси-дълги-къси-дълги да им се реже направо показалеца и средния на лявата ръка.Нема по прости шофери от булгарските.
64
1
 
17
 
! Отговори
Дръндер преди 6 години
"Освен това всеки катаджия, който ни спре, ще може да ни взима книжката, ако прецени, че сме в истерия, депресия, или дълбока психологическа драма." Моля? Как той може да прецени това? Психолог ли е? или си отварят вратичка за нови глоби?
63
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак поредните простотии, имитиращи някаква дейност. Колкото има ефект от фаровете през лятото като ви блеснат със слънцето в очите, толкова и от тия "мерки".КАТ не си вършат работата, това е проблема.Например пистата "Дейтона Бийч"-от бул. Черни връх.новото разширения от МОЛ Парадайз до Околомръсното-няма светофари, пешеходни пътеки, камери и полицаи. Джиткта с по 140-160 км...Франдъкова е доволна от това.
62
0
 
9
 
! Отговори
аз преди 6 години
До stunМилиционерите са просто устроени същества-така си е.
61
0
 
9
 
! Отговори
аз преди 6 години
Това изглежда доста ***-някой гений го е измислил.Ще доведе до обратния ефект.
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 56Казваш затвор, а затвор за новите строежи кито имат един метър тротоар какво прайм в кауша инвеститор, собственик или автора на закона?
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудеснинко са ги измислили. Ха сега да видим и дали ще ина санкции, защото д*е*б*и*л*и*т*е, които нарушават правилника го правят и при 50 и при 150 лв. глоба....
58
8
 
4
 
! Отговори
Чалгарче преди 6 години
*** бедняка не признава никакви закони.
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МВР направо да измисли закон "Разстрел на място"! и това е!Кво ни се церемонят с безбройни глоби за пълнене на Тиквения окраден бюджет!
56
4
 
33
 
! Отговори
stun преди 6 години
Карам си аз със 140 по магистралата и настигам, някой който кара с 90. Съответно като го доближа на 70м и аз намалям на 90. И така следващият след мен и така и така. И накрая всички се движим по магистрала с 90км/ч. Не ми се мисли какво ще е като настигна някой ТИР в прохода "Шипка", например! И после се чудят, защо хората казват, че милиционерите са прости същества!
55
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Други промени трябват. Примерно за паркирането - затвор и глоби за кметове и общинари, които не осигурят достатъчно паркоместа. За движението по магистрали и останалите пътища трябва затвор и глоби за длъжностни лица, които не изпълняват закона и не налагат спазването му, когато по закона са задължени да го правят. Така всички катаджии ще влязат в затвора и няма да предлагат подобни дивотии ....
54
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак не разбрах...паркинги кога ще се строят??????????????????Или няма смисъл защото няма да се взимат парички.
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тези промени се цели катаджиите да могат повече да рекетират нормалните хора и нищо повече. Разбира се онези 80% горещо ще подкрепят промените идващи от КАТ, вкл. и в парламента.
52
0
 
23
 
! Отговори
180 преди 6 години
"Освен това всеки катаджия, който ни спре, ще може да ни взима книжката, ако прецени, че сме в истерия, депресия, или дълбока психологическа драма."хахаха катаджия/психиатър
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оляха се с тези глоби. АКо вършеха работа, и сегашните са достатъчно големи. За паркиране в градинка - 200лв, а за убийство на човек - условна присъда, т.е. нищо.
50
1
 
42
 
! Отговори
профански изпълнения преди 6 години
Спират те значи и "господине струва ми се, че сте депресиран?" "книжката ли ще взимаме или да видиме кво ше прайме"Как точно един полицай може да установи, че дадено лице е в депресия или страда от дълбока психологическа драма. ще му проведе интервю и психотест, а до колкото знам психиатрите и психолозите учат по-6 години и после цял живот. Не са изкарали една школа от 6 месеца в пазарджик.
49
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще започнат да глобяват полицаите, когато са шофьори? Кога ще започнат да глобяват шофьорите на Градска мобилност в София, когато се движат и спират в нарушение на закона?