70 м между колите на магистралата, 2 м за пешеходците на тротоара!

Глобите за паркиране, където хрумне на шофьора, се увеличават
23 апр 2018 09:00,
113
70 м между колите на магистралата, 2 м за пешеходците на тротоара!
Снимка: архив "Булфото"

Нови мерки за движение по пътищата обмисля вътрешното министерство.

Те предвиждат шофьорите да спазват задължително минимална дистанция от 70 метра за движение по магистралите. За скоростните шосета тя ще е от 60 метра, а за останалите трасета извън града – 40 метра.

Новите правила са записани в три закона – за движение по пътищата, водачите на превозни средства, регламентиращ шофьорските изпити и Закона за пътните превозни средства, който определя нормите за техническата изправност на автомобилите, пише "Монитор". Те вече са качени на сайта на МВР за обществено обсъждане.

Промените в правилата предвиждат солена глоба от 100 лв. за шофьорите, които паркират където им скимне. Ако оставят колата в парк или градинка пък глобата скача на 200 лв. Досега за неправилно паркиране санкцията беше 50 лева.

Още по темата

С новите текстове се въвежда и изискване пешеходците да разполагат с поне два метра широчина при преминаването им по тротоара.

Сред другите мерки е автомобил, преотстъпен от собственика му на недобросъвестен шофьор, да бъде спиран от движение за период от шест месеца до една година. Според действащата в момента разпоредба регистрацията се заличава само ако автомобилът е преотстъпен на водач без книжка, или ако самият собственик е спипан от катаджиите да кара без необходимото свидетелство или е седнал зад волана с над допустимите 0,5 промила алкохол в кръвта.

150 лв. вместо 100 лв. вече ще се бъркат водачите, прелетели на червен светофар.

Новите разпоредби предвиждат нов шофьорски изпит при три тежки нарушения в рамките на две години. Според новите правила общо седем са нарушенията, при които ще се отнема книжката. Сред тях са шофирането след употреба на алкохол, организирането на гонки, както и движението в аварийна лента или в насрещното платно.

Освен това всеки катаджия, който ни спре, ще може да ни взима книжката, ако прецени, че сме в истерия, депресия, или дълбока психологическа драма. Свидетелството ще се отнема временно, докато водачът не удостовери, че отговаря на психологическите условия да стои зад волана.

Хлапетата, които често сме свикнали да виждаме да дърпат юздите на впрегнатите пред каруците коне у нас, пък ще могат вече само да се возят в талигите. Според новите правила право да управляват превозно средство с животинска тяга ще имат само навършилите 16 години.

Възрастов праг за движение по пътното платно има и за велосипедистите, които ще трябва да са чукнали най-малко 14 години, ако не са с пълнолетен придружител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според КАТ на всеки светофар ще трябва да се редим на дистанция според пътя, който следва. Ако е извън града, ще се редим на 40 метра, ако следва магистрала, ще се редим през 70 метра преди светофара, както е в началото на магистрала Люлин в София. Когато има катастрофа или нещо друго,кеото създава задръстване на магистралата, как да спазваме дистанцията от 70 метра. КАТ защо ли още го търпим, а не го премахнем?!
47
5
 
0
 
! Отговори
URA преди 5 години
Zemetresenie na Zakintos!!!!!!!!!!!!!!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха... и как точно децата ще карат колела, ако живеят близо до парк???
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
закони, закончета, правила, правилца, но кой следи за тяхното изпълнение? В пространството постоянно се говори за чувството на безнаказаност, което води нарушаване на правилата. Може би трябва да помислите как да промените контролиращите, започвайки от най-високите нива, а те щат не щат тогава ще започнат да контролират и надолу, но нямате сметка, че току се вземе в ръце народа и започне и от вас да изисква спазване на правилата и законите
44
0
 
20
 
! Отговори
няма филм маняче преди 5 години
До АнонименНе сме се уплащили. Просто ще е поредния повод да ми искат 20 лева катаджиите. "Ти май беше на 30-40м дистанция само. 70 нямаше със сигурност. Ся кво ше правим ?"
43
1
 
7
 
! Отговори
аххах да нещо друго преди 5 години
Мда и за празници като се излиза от града, от последния светофар като тръгнем 15 коли, ще трябва да се изчакваме сума време.. Че все пак сформираме колона от километър.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ша ги метим тея 70 метра бе ***?
41
0
 
7
 
! Отговори
има, има преди 5 години
До the Ghostбул. Шпченски проход, преди БАН. Там на голямото задръстване, където миналата година се оакаха с ремонта и имаше репортажи. Сато *** архитекти се назначават в Сф. кьорав пешеходец няма там, но колите са във вечно задръстване. На места са и по 3м. широчина. Тази година пак основен ремонт са очертава нищо, че е в гаранция. И пак няма промяна в широчината.
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво се плашите бе? Да не мислите че патрулката ще кара в съседната лента и докато се движите със 100, катаджията ще се е надвесил от прозореца и разпънал рулетката да измери дали между вас и автомобила отпред има 70 метра? А колко от тротоарите са широки 2 метра? Всичко това е за да ни залъжат че взимат някакви мерки. Пак никой няма да налага никакъв контол.
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма държава по света, в която свръхвисоките глоби да са спряли нарушителите, особено когато правилата противоречат на всичко смислено. Промените в правилата по предложения на КАТ винаги са противоречали на здравия разум и сега също е така. Най-доброто решение за България е закриването на КАТ, като структура особено вредна за безопасността на движението.
38
1
 
13
 
! Отговори
пена преди 5 години
"а за останалите трасета извън града 40 метра."И забравете за изпреварване дори и на трактори и каруци...
37
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нормалните държави, усвояват всички възможни места за паркиране, асфалтират ги, очертават ги, правят и много закрити паркинги и ... чак тогава започват да глобяват за неправилно паркиране. В България застрояват паркингите, намаляват местат за паркиране и увеличават глобите за паркирането на места, където в нормалните държави са направени нормални паркоместа.
36
1
 
21
 
! Отговори
Кико преди 5 години
Ново изискване за ГТП: Всяко превозно средство да е оборудвано с лазерен далекомер.
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е важно какви промени ще внесета в закона, а е важно винаги при нарушаването му да следва наказание. Когато престъпниците на закона знаят, че неминуемо ще ги заловят и накажат ако го нарушат, тогава няма да го правят.
34
1
 
23
 
! Отговори
офффтопик преди 5 години
Чеша тиквата за тези тротоари с широчина 2 метра. Дали ще глобяват общините ако тротоарите им са по 50-100 см? :) Голям смях.
33
1
 
21
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
"С новите текстове се въвежда и изискване пешеходците да разполагат с поне два метра широчина при преминаването им по тротоара."Има ли някъде такива широко тротоари?
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще маркират ли тези 70 км с шеврони
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най- добре да се въведе ограничение за скоростта на магистрали-90км,главни пътища-60км и така по- лесно ще преминем към електромобилите.
30
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е тая диктатура бееее?!?!?! Сегашните правила са достатъчно добри, просто трябва да се наложи ефективен контрол!
29
1
 
15
 
! Отговори
леле леле! преди 5 години
Сега Баце ще трябва да направи магистралите на по 3-4 етажа и двойно по широки - да може да се поеме трафика!