Разбити стени, избити врати, но какво става при трус?

Колко опасен може да е ремонта, коментира инженер
25 апр 2018 22:30, Петя Славова
16

Всяко събаряне на стени или избиване на врати прави сградите по-лабилни при земетресение. Това е опасно, каза Рашид Рашид от проекта "Визия за София".

Масовото остъкляване на терасите също крие рискове. Балконите стават много тежки и е възможно конструкциите да не издържат.

Конструкторът инж. Димитър Куманов обясни пред Bulgaria ON AIR, че сградите у нас са построени по начин, по който да издържат на земен трус, какъвто може да се очаква в България. Ако при събаряне на стена се засегне ключова част от конструкцията, това може да е изключително фатално.

Куманов посъветва всеки, който възнамерява да купува апартамент да провери какво е записано в паспорта на сградата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Exec преди 5 години
Добър съвет за проверка на паспорта на сградата, ама повечето хора които правят глупости не ги декларират. Да хидим да им проверяваме апартаментите на всички съседи ли.
14
0
 
1
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
До ВнимателноНе ми стана ясно за какъв мост говориш. Може ли да обясниш по-подробно?А тези тежки електромагнитни техники какво всъщност предизвикват?
13
0
 
0
 
! Отговори
До 11 - продължение преди 5 години
Инженерът ни доказва с разни изчисления, че опасност нямало. Виновният съсобственик обезщети съседите чрез солидна вноска в общата каса. Но пукнатина на тавана на стълбищната площадка на онзи етаж има!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Чул те Господ.Защото в нашия вход един си позволи да направи такава магария. Реагирахме светкавично, когато чухме шума от пробиването, но докато дойдат хора от Общината, дупката вече беше направена. Докато съседите думкаха по вратата и крещяха да се спре пробиването, отвътрте майсторите отговаряха, че "Чорбаджията го нЕма, ние правимЕ каквото ни е казал!"После задължиха собственика да възстанови щетата. Той обаче укрепи отвора, доведе инженер, за да ни доказва, че опасност ----
11
1
 
0
 
! Отговори
Внимателно преди 5 години
ударно проучваме някой неотчитани в миналото разломни структури вкл един от най тежките разломи Дунавския.Оказа се, че месеци преди 4.03.1977 година е имало специфични проверки по разломите пресичащи го..Сега има тестове.. Тестовете от последните дни подадоха че Москва гради мост /вижте земетресения от оня регион..Вчерашния във Румъния подаде за тежки електро магнитни нови техники облъчващи Балканите Крим и Мала Азия.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А когато пробиват плочата между етажите, за да свържат със стълба два апартамента? Или когато искат да увеличат квадратурата на жилището и затова свързват със стълба апартамента си с мансардното помещение над него?"Точно това упражнение в повечето случаи не е опасно за сградата като цяло. Локално може да се понапука това-онова, но земетръсната устойчивост не страда много. Избиването на врати и сливането на помещения е истинския мор.
9
0
 
1
 
! Отговори
ремонтирайте веднага преди 5 години
АКо има откачени фасадни панели на някой блокове веднага да с е иска проектно решение за укрепване на панелите. Лесно се прави >някой общини чакат десетки години преди да дадат решение..Работата е за час на квалифицирани работници ..
8
1
 
3
 
! Отговори
JJivanov geolog преди 5 години
в Много сгради изградени по система Пакето повдигани плочи сменят полуносещи укрепващи тухлени стени с гипсокартон..Сградите от стабилни укрепени минават в графа самотрептящи..Уврежда се трайно устойчивоста при земетресения.Ако има и спукани колони както при оня 10 етажен блок в Свищов риска е голям
7
1
 
3
 
! Отговори
hmn преди 5 години
блок 20 в Ямбол беше живото доказателство, че панелките нямат падане, който и както иска да си пробива. Те са безсмъртни.
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги се намират умници и бутат дори и носещи стени. При това на долните етажи в панелен блок. Мотото им е - това е моят частен имот и разполагам с него както си искам, ако реша ще го бутна целия. Как да се предпазим от такива не разбрах?
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евалата инженерчето, откога щурцът е част от конструктивния скелет, хахаха, ***
4
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с трегерите над вратите, дето ги дрънка тоя псевдо инженер е такава глупост, че веднага трябва да му вземат дипломата
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комай вече не остана вход и блок несъсипан от панелни таласъми! Ако имате здрав разум бягайте далеч от жилищни кооперации и се настанете в къща!
2
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия работи с избиването на стени, трегери и носещи колони са далееееч от мозъка на матряла! Матряла горещо желае да покаже, че е способен да се самозатрие! Къде с избори, къде с разширение на апартамент. Как дойде!
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А когато пробиват плочата между етажите, за да свържат със стълба два апартамента? Или когато искат да увеличат квадратурата на жилището и затова свързват със стълба апартамента си с мансардното помещение над него?