Софийското метро – два пъти по-бързо от колите!

В бъдеще то ще поеме 60% от пътниците на градския транспорт
26 апр 2018 17:30, Надежда Бочева
22
Софийското метро – два пъти по-бързо от колите!
Снимка: архив, БулФото

Метрото в София се движи два пъти по-бързо от автомобилите, стана ясно от презентация на инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" на конференцията "Интегриран обществен транспорт".

Средната скорост на пътуване с метрото с включени чакане, качване и слизане на пътника е 38-39 км/ч, средната скорост на наземния градски транспорт е 14 км/ч, а пътуването с лек автомобил става със средна скорост 22–24 км/ч, заяви той.

По думите му в момента метрото е натоварено, но има още по-голям капацитет и вместо сегашните 30% от пътниците на градския транспорт след бъдещи разширения то ще поема 60% към 2035 година.

Според Братоев, ако в следващите три години не се вземат мерки за оптимизиране на трафика, включително на наземния градски транспорт, София може да се върне към критичната 2008 година, когато задръстванията са били най-сериозни.

Ако няма метро, трафикът в София ще се увеличи допълнително със 70 хил. автомобила, заяви още той.

Братоев коментира, че със завършването на третата линия на метрото с него ще пътуват 500 хил. души дневно, пътуванията ще стигнат до 800-900 хил., а под земята ще се движат 40% от пътниците в градския транспорт.

В момента се изграждат 12 км от третия метродиаметър при много тежки строителни условия, заяви той и припомни, че е предвидена и връзка с жп транспорта, за да стигат по-бързо жителите на Перник до София.

Поръчани са 20 влака на Siemens за третия метродиаметър, от които първият е готов и в изпитания. До края на януари 2019 г. всички влакове трябва да бъдат в София и да започнат тестове по трасето преди пускането на линията в експлоатация в края на годината. Влаковете са ново поколение с опция да вървят без машинист, но все пак ще имат такъв.

Подвижните преградни стени, които ще предпазват пътниците от инциденти, вече са произведени от Panasonic като подизпълнител на Siemens.

Към 2035 година е планирано метрото да е с дължина 71 км, 68 станции и с 60% дял от градския транспорт.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе 2 пъти по-бързо...много зависи.Понякога с кола стигам за 30 мин от младост до централна гара, а с метрото под 40 мин абсурд.