Космическа храна на земна цена: Лютеница и сарми за 10 лева

Спортисти я търсят най-много заради многото протеини
27 апр 2018 09:00, Петя Славова
37
Космическа храна на земна цена: Лютеница и сарми за 10 лева
Снимка: "Монитор"

Храната, която ядат космонавтите, може да влезе в менюто на всеки българин, и то само срещу 10 лева на порция. Космическият рецептурник се поддържа от повече от 30 години, а България е третата страна в света след САЩ и Русия, която е започнала да произвежда такива храни.

Сред тях са сарми, лютеница, месо, кисело мляко, сирене, плодове, зеленчуци и др. Първоначално са изпитвани върху армейски състави, преди да отидат към Космоса, защото най-важното е да са полезни, пише "Монитор".

Началото идва с първия ни космонавт Георги Иванов, за които е изготвен сувенирен пакет – изсушени плодове, лютеница, ядки, докато за другия ни представител в Космоса Александър Александров, летял на борда на съветския космически кораб "Союз ТМ-5", е разработено първото българско космическо меню.

Тогава са създадени 25 вида храни – две закуски, обяд и вечеря, като интервалът между храненията са били от 3 до 4 часа. Менюто е било от супи, основни ястия и десерти по традиционни български рецепти, както и кисело мляко и плодове. Тези рецептури съществуват и могат да се поддържат и днес. Доц. Начева пояснява, че тези храни биха били особено полезни при екстремни условия или аварии, както и при миграционните процес.

Космическите храни са сублимационно изсушени или още лиофилизирани - чрез предварително замразяване на материала и след това изсушаването му. Т.е. от тях се изтегля влагата, но в същото време се запазват хранителната им стойност, минерали и полезни вещества, обяснява доц. д-р Илиана Начева от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) към Селскостопанска академия. Тя е ръководител на лабораторията по лиофилизация и специализирани храни, в която се случва това "готвене" за космическите условия.

Тя и колегите й бяха приготвили мостри, които делегати на Европейската космическа агенция можеха да опитат в хотел "Хилтън“.

 Когато им се сипе вода, те връщат обичайния си вид. Но в института и в лабораторията, която доц. Начева ръководи, първо ги замразяват, а после им изтеглят и водата – докато в тях не остане едва от 2 до 5% влага. Когато са преминали през това замразяване и сушене, те издържат до 10 години.

Въпреки славното минало и факта, че България разработва тази технология, към момента зад орбита не ядат от българския рецептурник. Напоследък потребители на този рецептурник са вегетарианци, други искат протеинова храна или специални видове ориз. "Ние сме научен институт и нямаме възможност да развиваме търговска дейност, може да се поръчат мостри, като се заплаща използването на техниката. Налични винаги имаме три-четири вида плодове“, казва още доц. Начева. Научният работник уточнява, че тук не става дума за голямо производство, а за разработка и приложение на технологии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: космосхранакосмонавти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом има пазар да направят завод и да произвеждат. Само в България се малива от пусто в празно.Японци инвестираха в лиофилизаторна секция в LB и им се изнасят щамове, при което те произвеждат българско протобиотично мляко в Азия. Ние като "по-умни" разпродаваме всичко без пари, а купуваме същото но "по-оригинално" и най-вече по-скъпо.
27
1
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Българите пък ядем земна храна на космическа цена...
26
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До MdaТи наистина ли вярваш, че в това отношение БАН е в крак с времето и може да предложи нещо полезно. Порезните, ценни и важни неща ги има само в техните напудрени и захаросани отчети, с които се опитват да аргументират ползата от съществуването си. Брокерът от БАН (22) се е изразил много точно и ясно тук, по-долу.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
едно време имаше задължителна казарма и ви ядяхме 100 годишните замразени бизони- сега искате да продавате на пазара
24
4
 
9
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Много изоставате бе БАНаджии.Вече всяка храна издържа по над 10г.Отваряш пастет и го забравяш 10г.гледаш нищо му няма.Свежарка.Хехе.Така наречените малотрайни колбаси държат по една петилетка
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оправете си мизерната храна а после мислете за космическата
22
2
 
10
 
! Отговори
Готино преди 5 години
България, САЩ и Русия !:)
21
5
 
20
 
! Отговори
Брокер от БАН преди 5 години
Т.нар "космически храни" са просто едни едни лиофилизирани (обезводнени с вакуум) хранителни продукти. Тази технология се ползва десетилетия за най-банални цели; тук обаче една група в ИКИ обоснова своето съществуване в БАН като я нарече "космическа храна". БГ наука.......
20
2
 
10
 
! Отговори
Mda преди 5 години
На мен лично ми беше интересно да разбера на какъв принцип се приготвя тази храна и кое е различното спрямо обикновената. Тази технология наистина може да се използва и във всекидневието, както много други първо използвани в космоса. За Жалост няма практичност в БАН , а като се добави че и държавата не желае да помага...
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът създал българската космическа храна е академик Цветан Цветков.Голям учен и човек.
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
спомням си в миналото в България продаваха и космическа,полезна храна в аптеките, специално направена от водорасли да подсилва организма,някаква зелена паста(във вид на пастет) в бурканче.
17
10
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Бяхме нация с самочувствие - с космонавти и учени - със супер спортисти- сега ядем "хубавото" европейско меню с - десерт неграмотност и бедност- и най важното - същите тези евролицемери ни сочат с пръст и ни се присмиват !! После се чудят защо БГ нацията била най нещастната и искала пак Русия ?
16
10
 
11
 
! Отговори
мънъфф преди 5 години
Специална храна за евроджендари. Експериментират да ги направят мъже но до сега неуспешно....
15
3
 
11
 
! Отговори
Никола преди 5 години
Толкова да сте нагли! :) Не ми с занимава цял ден да ви пействам коментара си и линка към същата новина във вести.бг от преди година, ама си показахте магарията отново. Журналистика и чудо. Когато нещо не ти е удобно - просто го цензурирай и му запуши устата. Политика на медиите, мутрите, държавата. Местя си го заради вас, не знам защо ви отварям и ви правя трафик изобщо, аре чао и всичко добро!
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой знае каква е гадост, щом го ядат вегани
13
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак нещо в минало време, времето си тече млади комунистдемократи. Ще влезем пак в някоя тоталитарна система заради нагласата ви и след 30-40 години ще ревем какви беемвета и мерцедеси е можело да си купиш за 4-5 хил. лв, когато сме били в ЕС преди време. Е те така е в държавицата, все сме в миналото или в бъдещето и никога в настоящето.
12
3
 
15
 
! Отговори
Пенсионер от Видин преди 5 години
Плагиатството е наказуемо по българското законодателство! Като сте неграмотни и не можете да поднасяте истински новини, поне отдайте заслуженото на хората, от които сте ги откраднали!
11
7
 
12
 
! Отговори
Пенсионер от Видин преди 5 години
До Пенсионер от Свогеизвинявай ако съм те засегнал. Не искам да се заяждам, но в живота ни освен съдбата, основна роля играем ние. И много често човек не осъзнава, че няма да е вечно млад, и че на каквото си постели, после на такова ще легне. На много хора обаче не им се инвестират време (да създават и възпитават деца) и пари (за данъци, осигуровки, влогове) за хубави постелки и после, се оплакват, че няма на какво да легнат и обвиняват другите, че не споделят своите постелки с тях.
10
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8и днес на пазара има много качествени колбаси, четеш етикета и си вземаш това което искаш. А кучешката радост беше само жили и хрущяли, и се приготвяше в условия на ужасяващо ниска хигиена. И му казвахме "куческа радост", точно защото го ядяха само кучетата...и то не всички :)
9
3
 
16
 
! Отговори
Пенсионер от Своге преди 5 години
ДО Пенсионер от ВидинДететето ми почина на 9 годинки. Господ ми отне този най-красив момент от живота.52 години работих, като главен готвач, това ми бепе професията. Никога несъм работил на черно. Бог да ти даде много години здраве, но не е редно така да се заяждаш, съдбата не е ена за всички ни.