Цигари, въздух: Първи сме по заболеваемост на белодробни болести

Те се нареждат до катастрофите сред преждевременната смърт
29 апр 2018 19:15, Петя Славова
19
Цигари, въздух: Първи сме по заболеваемост на белодробни болести
Снимка: архив, Булфото


България е на първо място по заболеваемост на белодробните болести. Това съобщи д-р София Ангелова - председател на Сдружение "НАПББ".

Още по темата

 
Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е вече на трето място като причина за преждевременната смърт заедно с катастрофите. Около 5-10% от населението е болно от ХОББ, но само 75 000 човека се лекуват. А спирането на лечението на ХОББ веднага влошава състоянието на болните, изтъкна специалистът пред Нова тв.
 
Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания, а в много страни - и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима.
 
Голяма част от родителите, които пушат в дома си оказват много влияние на децата с астма, заяви още д-р Ангелова. Една трета от болните деца в България са с дихателни заболявания.
 
У нас дори на фона на лечението, пушачите продължават да пушат и така се влошават, а лечението става безсмислено. От ХОББ умират повече хора, отколкото от рака на гърдата и белият дроб

Освен ХОББ, остри инфекции на долни дихателни пътища, рак и туберкулоза са основните заболявания, които водят до смърт. Десет човека на ден умират от рак на белите дробове, посочи още София Ангелова.
 
900 000 българи страдат от болестта на пушача, едва 5% от тях се лекуват

През 1990 г. заболеваемостта от туберкулоза расте, защото бедността накара хората да ядат лоша храна. За това при дълго продължила кашлица, чести инфекции, задух и свирене в гърдите да се търси пулмолог, за да може навреме да се улавят заболяванията, призова Ангелова.
 
От 10 май започва кампания. С предварително записване на тел 070010126 ще се правят прегледи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
JJIVANOV WARNING преди 5 години
ЦИгарените ПАКЕТИ с ракови снимки и холограмни скенери са ОСОБЕННО ЖЕСТОКИ Съоръжения на Вражеска цивилизация готвеща ЛИКВИДАЦИЯ НА ЖИВОТА НА ЗЕМЯТА НИ>Ползват ги за трайно декодиране и увреждане на биосферата и за маркиране на дъното на ТРОПОСФЕРНИЯ ОКЕАН..Засечени са ХОЛОГРами тип Край на фанерозоя /tne end of FANEROSOIC eon/
17
1
 
0
 
! Отговори
УБиват с Е цигари преди 5 години
Отровените с ХЛОР вкл с белина и тризон жертви имат остранепоносимост спрямо дима на цигаре..Особенно жестоко вредни са тн"електронни цигари">Увреждат тежко трудно лечимо всички жертви в залите където се ползват.Това са ОРЪЖИЯ ЗА МАСОВО Истребление..Обсебените от тях стават ЖЕР\тви на извънземни масови убиици които се загнездват около телата на облъчените обемно..Обсебени убиват в Сирия ИРАК и УКрайна
16
0
 
0
 
! Отговори
ТРОВЯТ С ХЛОР преди 5 години
Преди години отравяха МИЛИОНИ с ХЛОР ТОКСИЧНИ ГАЗОВЕ от автомобили горящи фалшива нафта..Остро токсичните канцерогенни газове отравяха огромни обеми дневно..Познават с е по острата миризма на хлор.Жертвите попаднали в КАНЦЕРОГЕННИ Я ОБЛАК почваме да дишаме като РИБИ НА СУХО..ЕКСПЕРТИ да ползват камерите на бензиностанциите за разкриване на масови убиици продаващи безакцизна нафта с ХЛОР
15
0
 
0
 
! Отговори
Убиват с РАК преди 5 години
МАсовите убиици сега продават милиони цигарени кутии дневно с BLACK DEAD AND CANCER съоръжения инсталирани в всяка цигарена кутия.МНОГО УБИТИ С скоротечен РАК са убити след отравяне с КАНцерогенна вода продавана вместо питейна от ВиК под надзор ана РЗИ и чрез ЧЕРНА МАГИЯ продавана от ТЕРОРИСТИ НА ВЛАСТ В СОФИЯ заедно с цигарените пакети с РАК снимки и ХОЛОГРАМНИ СКЕНЕРИ..
14
0
 
0
 
! Отговори
Убиици от ХЕИ Има преди 5 години
Обгазените деца развиват различни вкл белодробни заболявания ,левкози,диабет,след НЕПРАВИЛНО ЛЕЧЕНИЕ>Моя син го излекувахме в басейни на Чифлик/община Троян /1993 година за четири дни от СПАСТИЧЕН БРОНХИТ<Мед мафиотите го тровеха с хлор токсични газове след това с НАГЛО ВРЕДНИ АНТИБИОТИЦИ.СЕГА УБИИЦИТЕ ОТ ХЕИ са ОТРОВИЛИ ВСИЧКИ БАСЕЙНИ Вкл с ХЛОР ..за 20 минути отравят всички къпещи се трайно НЕЛЕЧИМО..
13
0
 
0
 
! Отговори
Мед мафия трови преди 5 години
Проучваме нагло престъпни методи на бялата мед мафия за трайно увреждане на милиони жертви.У нас белите мед мафиоти трайно са поразили цялото население .Ползват Бойни отровни предимно хлор токсични канцерогенни водни смеси.До 1990 година тровеха децата нагло в детските градини и ясли предимно с ТРИЗОН И БЕЛИНА.Отровния облак в ясли и градини трайно е поразил милиони живи ..
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой квото иска, тва е. Насила хубост не става. Абе тоя народ пуши като комин, после Иван Костов му бил виновен.
11
1
 
2
 
! Отговори
факт преди 5 години
В България имаме 3 милиона пушачи.Средно изпушените цигари от пушач са 30.Към 9 милиарда лева всяка година вадим от джобовете си за цигари.По 1300 лева на човек.От друга гледна точка едно от най доходните занимания е точно отглеждането на тютюн.Така,че нещата ще си продължат по старому.Никой няма да има смелостта да застане на пътя на толкова мощен бизнес.Та макар и той да сее смърт!
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и като ходих 3 пъти на пулмолог през април - какво ? - ами има нещо на дроба,амаааа....и ми изписа АЛТОРИЯ - сиропче от бяла ружа. това можех да го взема и по препоръка на комшийката. пък и пак си кашлям.
9
0
 
1
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 5 години
Това е заради тревоманите - МНОГО СТАНАХА!Преди да ги има тях не беше така. Истината.
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Връщам се на летището на Терминал 2 и какво да видя: първото нещо, което тотално изпъква са тълпите пушачи пред вратите на терминала. Типично българска картина. И докато и по света има пушачи, които си пушат като нещо нормално, у нас е като култ: с огромна наслада се дърпа от цигарата, сякаш няма нищо по-добро: щом така сте решили, причинявайте си ХОББ, ваша си работа. А относно глупостите, че въздуха бил мръсен, та дали се пуши или не нямало значение, напротив: пушенето е още една отрова
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се глобяват родителите на непълнолетни пушачи. В училище да има по 1 служител на Мин. на здр., който да излиза в междучасията и да заснема всичките групички с фасове в усти и ръце. После по списък да ги записват и хак-глоби.
6
2
 
6
 
! Отговори
Станислав преди 5 години
Първи сме защото хората тук са **** които нямат пари да ...., ама чупят стойки докато пушат и се преструват на готини и го раздават лежерно.
5
1
 
6
 
! Отговори
астматик преди 5 години
първо, никога не съм пушил.В казармата, преди 20г, имах тежка двустранна пневмония. Тогава исках да отида до лазарета щото имах температура, цял месец храчки, но ротния не ме пусна! Дано не е вече жив, копе.лето!После след 1г получих астма след тежката пневмония.7-8г след това ме пратиха в Дания, стоях 3 месеца там, върнах се и доктора каза - вече нямаш нужда от инхалатор! Оправи ме чистия въздух там.После заминах за София, веднага хванах бронхит...и от тогава пак съм астматик :((
4
6
 
14
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 5 години
Лошото е че въздуха у БГ е много мръсен и от там дори да не си пушач отново става лошо положението .....за това разбир асе е вионвен народа който изобщо не го мисли а ми се прави на велик като си купва коли на поразия ..че и скъпи такива за да ходи на 2 метра с тях да си избива комплексите ! е как да стане с такъв калпав народ ми кажете !?!?!
3
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един съвестен закон беше приет и то се отменя заради някои вонящи чалъмджии. Язък на България. В някои държави пушачи не приемат в болници, а тук простотия балканска.
2
10
 
12
 
! Отговори
Петя преди 5 години
Поредната фалшива новина ! По каква статистика е това? Или една лелка така си мисли .....
1
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пуша си и не ми пука. "Като няма прокопсия,плюл съм в тази орисия".