Разкопки може да забавят с 2 г. строежа на АМ "Струма"

Експерти решават казуса, обясни мининистър Нанков
29 апр 2018 21:00, Петя Славова
22
Разкопки може да забавят с 2 г. строежа на АМ "Струма"
Снимка: Булфото

Две години може да се забави строителството на АМ "Струма", ако преместим трасето заради археологическите находки от античния град Скаптопара в района на селата Покровник и Зелен дол, каза днес пред журналисти в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

По думите му, сформирана е експертна група, която предстои да вземе решение по казуса. В случая с разкопките в никакъв случай не искаме да сблъскаме двата интереса - бързото и скоростно строителство на магистралата с консервирането, експонирането и социализирането на ценните находки от античния римски град, посочи Нанков. Затова сме осигурили финансов ресурс в размер над осем милиона лева за разкопките по цялото протежение на АМ "Струма" - в участъците лот 3.1 и лот 3.3, добави той, цитиран от БТА.

Още по темата

"От около седмица сме в постоянен контакт с министъра на културата Боил Банов, тъй като аз, като обикновен човек, трябва да се вслушвам в гласа на експертите. Те ще преценят какво следва от тук нататък. Ще се доверя изцяло на мнението на директора на Националния археологически институт с музей към БАН, както и с това на останалите експерти", каза Нанков, който връчи наградите на победителите във втория кръг от Националния рали шампионат на България "Планинско изкачване Благоевград".

"Трябва да минаваме през нови имоти, които нямат парцеларен план, няма процедури по отчуждаване. Ще трябва да стартираме нови процедури, това ще отнеме голям финансов ресурс. Но не може да измерваме историята на базата на няколко милиона лева, ако се наложи изместване на трасето", посочи Нанков. Според него няма гаранция, че при изместването на трасето няма отново да се попадне на археология.

"Докато не изградим АМ "Струма", проблемът с движението не само в Кресненското дефиле, имаме и други тежки участъци, ще продължава. Необходимо е да се приключи с палиативните ремонти за кърпенето на дупки и фугите по мостовите съоръжения по протежението на АМ "Струма". Мостовите съоръжения преди Железница, Кресна и Крупник са в много тежко състояние. Ще се постараем максимално бързо да приключим с изграждането на АМ "Струма", за да се облекчи трафикът в област Благоевград", заяви министър Нанков.

От 1 януари 2019 г. ще бъдат въведени електронните винетки, а от април-май същата година - толсистемата. В момента Световната банка прави анализ на тарифирането, ще предложи и модела на бъдещото ценообразуване и избора на пътища, допълни министър Нанков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е,тва беше!Стигне ли се до "експертите"-всичко приключва!БГ е страна на "експертите"-на 2 човека се падат 3"експерта"!Затова сме на това дередже!
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запазване на града и превръщането му в културна дестинация!Едва ли ще се наложи удължаване с повече от километър.
12
0
 
5
 
! Отговори
tikvun bokov преди 5 години
В момента Световната банка прави анализ на тарифирането, ще предложи и модела на бъдещото ценообразуване и избора на пътища, допълни министър Нанков.Tova kak go razbirate vie?
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази магистрала не решава проблема с катастрофите по пътищата. Българина е *** и се мисли за състезател, не спазва правилата, щото е велик...От това е проблема - проссто народонаселение.Не са ви виновни колите и пътищата, а тежкото наследство от комунизЪма - простички хорица с надуто самочувствие.
10
3
 
13
 
! Отговори
БС преди 5 години
Аз лично не виждам проблем, ако по такива причини се забави или оскъпи строежа. Така е в цяла Европа, но трябва всяко нещо да се направи по най-добрия начин. Стига компромиси, нека и в България да има нещо много добро и красиво.
9
4
 
27
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Тези тъ.па.на.ри,които плюят срещу архиологическите находки със сигурност нямат завършено и основно образование. Не с калпаво направени магистрали се прославя една държава,а с архитектурното и историческо наследство. Тези хора въобще не ги е грижа за историческото ни минало, защото са НЕ.ВЕ.ЖИ,но англичани,германци,французи или американци,точно това ги интерисува,а не магистралите. Тях те си ги имат в техните страни,а с нашето богато историческо минало,България става туристическа дестинация.
8
2
 
23
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Ако искате да няма забавяне, направете надлез над архиологическите находки,а тях ги направете туристическа атракция. Един надлез ще струва по-евтино и магистралата ще се направи по-бързо. Толкова сложно ли е това?
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До този с английския - Козът тая вечер мнооо як, а! Но постепенно го спирай, че си изплискал легена нещо...
6
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.... the "Flat-brain earth" is JUdEU - massonic Organized cover to the REAL HOLLOW EARTH ... Y-tube ...SSatanic monsters ... Rotshild,Rokfeler,Morgan,SHiff ... SSoross - ILLuminati - Massoni - Scull & Bones - Secret Societies ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Go Y-tube and see ...Admiral Bird was inside in April 1947 and near the Pool in the North the Temperature outside the Plane was 20-25 degrees C ... when fly inside, he saw rivers ,mountains ,mammoths on the fields ... Atlantic - arien people moving his plane with Not working engine, all the time from Nord pool till La
5
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гробищарите от БАН, НИМ и други съкращения да ходят да човъркат за мумии и стомни на друго място. Колизеумът в Рим отдавна е открит. На никого по света не му дреме за Джумаята, Благоевград, Скапандагобара или както се е казвало през вековете. Но стотици хиляди българи, румънци, сърби и други европейци искаме магистрала до Гърция. Тоя пущинак с тухли и керемиди не може да си избие парите и след 200 години. Кой ще ходи да гледа римския първообраз на ДедоБлагоевияград!? Слагайте асфалта!!!
4
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цела България е пълна с римски каменяк, но точно този на магистралата требва да опазим.
3
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е редно да се осквернява нечий гроб. Почитането на паметта на мъртвите няма давност.
2
27
 
8
 
! Отговори
Булдозерите да идват преди 5 години
На археолозите е платено да проучат и освободят обекта! Квадрати от зидове и една гробница с няколко стъклени съда и глинени съдове не е кой знае каква ценност.
1
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе антични находки-маходки. Пляскайте магистралата върху обкета, пък заличеното ще го надстроите като асфалтираната трибуна на Спартак Варна.