Санираните "безплатно" блокове в София, колкото тези в Разград

Правителството иска да обнови още 42 000 сгради за 25 г.
29 апр 2018 21:15, Петя Славова
83
 Санираните "безплатно" блокове в София, колкото тези в Разград
Снимка: архив, Булфото

Правителството планира да обнови близо 42 000 жилищни сгради в следващите 25 години. Това стана ясно при представянето на новата жилищна стратегия до 2030 г. в Габрово. Санирането обаче няма да е напълно безплатно, а ще има съфинансиране от собствениците. "Така ще се повиши ангажираността на гражданите към поддръжката на сградния фонд", заяви зам. министърът на регионалното развитие Малина Крумова, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Засега не е ясно колко ще е съфинансирането, пише в. "Сега". Още при предишното управление на ГЕРБ в регионалното министерство се обсъждаше вариант за процент самоучастие от собствениците. Тогавашният зам. регионален министър Николай Нанков, който в момета е министър, говореше за 15-25%.

Преди от ГЕРБ да изобретят "безплатното" саниране, пилотна програма на ПРООН предлагаше обновяване на блоковете с 50% безвъзмездно финансиране. Заради пълната липса на интерес и съседски неразбории процентът на самоучастие бе свален до 25, но програмата така и не заработи.

Общо 49 699 жилища в 769 многофамилни жилищни сгради са въведени в експлоатация през 2017 г. в цялата страна, след като са обновени по програмата за "безплатно" саниране. Това е реалният резултат от широко рекламираната програма на ГЕРБ за обновяване на старите жилищни блокове от времето на социализма. От самото си начало тя бе обвита със съмнения за завишени цени, нагласени поръчки и шуробаджанащина при избора на строителните фирми. Непрекъснато се множат и сигналите за некачествено изпълнение на ремонтите, а десетки прясно реновирани блокове протекоха при първите по-силни дъждове и снегове.

Един от парадоксите, видими от доклада за напредъка по изпълнението на управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма за 2017 г., е, че в някои от големите градове санираните блокове се броят на пръсти. В столицата например са обновени едва 5 сгради - точно колкото и в Разград.

Още по темата

Видин и Русе се "отчитат" с по 3 сгради, а Добрич - с 2. Рекордьор е Благоевград с 93 ремонтирани блока, следван от област Бургас - 91, Хасково - 81, Пловдив и Стара Загора с по 47 сгради. Освен това се оказа, че жилищни блокове с еднакви параметри в един и същ град са санирани за суми, различаващи се значително една от друга.

До момента програмата на ГЕРБ струва на данъкоплатците 2 милиарда лева. В тях се включват общо 2022 сгради, одобрени за обновяване. Работата по тях трябва да приключи до края на 2019 г. За тази година е предвидено да се работи по 51 010 жилища в общо 712 сгради.

В регистъра на исканията за финансиране от Българската банка за развитие, през която минават парите, са записани над 5000 блока. Това означава, че за повече от 3000 сгради с изрядни документи няма осигурени средства. Програмата засега бе временно замразена, докато се изпълнят одобрените договори и се очаква евентуално средства да бъдат предвидени с бюджета за следващата година.

Постигането на устойчив жилищен сектор е стратегическата цел на изготвяната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството нова жилищна стратегия до 2030 г., която предстои да бъде публично обсъдена през май. Тя предвижда да бъде извършена техническа паспортизация на всички сгради в страната. По този начин ще бъде ясно състоянието на жилищния фонд и какви бъдещи мерки е необходимо да се предприемат.

Сред приоритетите са още данъчни промени, създаване на фонд с устойчиви и предвидими източници за подпомагане на гражданите и общините, както и изграждане на информационна система с данни за жилищата в България. "Предвиждат се и механизми за подпомагане на уязвимите социални групи и осигуряване на повече финансово достъпни жилища", казва още Малина Крумова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
14
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТВ Алфа наплаши зрителите си, че щели да им вземат жилищата. Затова не можаха да се санират блоковете в София.
35
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Онзи ден ги гледам едни "санирачи" слагат т.н. изолация, а как? Лепят на "кюфте" плоскостите, а после с машината дупка и слагат дюбел(на ръка), защото дупката е по широка от дюбела..............те такива "майсторчета" на "изолации" има в момента . пп. дюбела трябва да се набие в стената като пирон(да има съпротивление при набиването и ефект от него, а не служи за декоративно кръгче преди шпакловката)
34
4
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санирането,магистралите и метрото са топ обектите от които е откраднато най-много.Затова няма пари за по-високи заплати,пенсии,болници.Затова сме най-бедната,най-корумпираната и на 111 място по свобода на словото държава.Народа е забил поглед в телефоните и така се е маргинализирал,че единственото нещо което го интересува е кой му е изпратил снимка какво е ял и дали като изтърка билетчето няма да го удари джакпота.Ама това- гражданско общество,забрави!
33
5
 
68
 
! Отговори
:) преди 5 години
Санирането е топ кражбата на БГ прехода. Средната цена от 17000 е в пъти по-висока от пазарната.
32
6
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Два милиарда лева хвърлени на вятъра за да си осигуирят гербаджиитъе избиратели./В същото време умират хора,защото не могат да си платят за лечение.Деца отиват да се лекуват в чужбина,защото тук или няма съответните специалисти,или липсва модерна апаратура.ПР и харчене на пари за наша сметка.
31
4
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стиропора се слага по национална програма енергиина ефективност. Лафа "саниране" е уличен термин, нямащ нищо общо с целите на програмата. Това че го ползват и политиците, говори за тяхното ниво на компетентност.
30
5
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санирането не е безплатно.Или по-точно,едни хора плащаме на дриуги хора да им бъдат санирани жилкищата.От къде накъде аз ще си санирам жилището сам,а ще плащам на друиги да им санират безплатно?Що за идиотщина?
29
2
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако е саниране и е безплатно, то всеки го чака ремонт на апартамента за 10-20 бона след това, щото ще е изкъртен до основи. Лепенето на изолация не е саниране.И тази програма НИКОГА не е била финансирана от ЕС, от самото начало всичко се взима от бюджета и се разпределя по "наши" фирми. Реалните изпълнители обаче са подизпълнители, които получават жълти стотинки и лепят стриопор за без пари. Толкова по въпроса колко е "саниране" и колко е "безплатно"
28
2
 
49
 
! Отговори
бай-Кольо преди 5 години
До Анонимен 26Честно казано ..не зная...защото сам си плащам...в къща живея,която построих преди 30години...не ми се полага никаква субсидия...не я и ща !
27
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде една програма за осушаване на Манастирски ливади, малко да дръпне мухъла, че е влага до третия етаж. А отгоре па покрива тече до шестия етаж.
26
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай-Кольо Правят ли се,, снимки ,,на основите за влага ,корозия,проверяват ли се противоземетръсните шайби ,заварките ,сменят ли се студено и топлодаващите тръби за вода ,тръбите за отпадъчните води ,елинсталацията .Това е санирането ! А с какво лепенето на изолация ,смяната на дограмата и боядистването, ще укрепи блоковете?
25
2
 
34
 
! Отговори
бай-Кольо преди 5 години
До Анонимен 24...а аз си мислех че 99% ти отиват за данъци...жалко...;)
24
7
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали уж всичко беше по европейски програми? Сега извеснъж се оказаа, че щяло да ни струва 2 млрд лева. Ами не съм съгласен - аз съм работещ, 40% от заработеното ми отива за данъци. И нашия блок не е саниран защото преди години си събрахме пари и санирахме сами-в пъти по-евтино и много много по-качествено!, ама кой ли ни пита
23
28
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е като българина такова животно нема никъде по света. Тука в Германия санирането е задължително и е изцяло за сметка на собственика 100% . А не си санирал - глоба и като не можеш да я платиш на съд и ти вземат жилището. Мърдане няма. Не си си подрязал тревата или храстите в градинклата - глоба, ако не я платиш съд. И всичко за твоя сметка. А на вас ви санират блоковете безплатно и пак се дърпате. *** пълни. Не ви ща санирането, аз съм пpacе и в калта се чувствам прекрасно,
22
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3има слухове че санираните стени излъчват радиация!абе вие феновете на *** всичките ли сте с по 2 гънки на мозъка бе? И едната от тесла?
21
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ДАНАКОПЛАТЦИТЕ, ЖИВЕЕЩИ В КЪЩИ ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
20
4
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Панелките ги чакат от 20 години да паднат, но те не само че не падат, а и държат здраво! Както е тръгнало, ще надживеят "качественото" ново строителство, дето е строено с "модерни" технологии, като стиропор, леене на бетон зимата при минусови температури, с турски цимент и украинско желязо, каквито ако някой беше произвел при соца, щяха да го разстрелят.
19
16
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13имам познати с малки фирми де го работят на 50лв.ми викни ги да те санират бе каскет. Ше ти турат 2см стиропор, малко замазка, дето и производителя и не знае кво има вътре и ше си хепи.
18
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да изхарчат парите вместо за саниране, за обикновена боя, с която да уеднаквят шарените фадади! Пък после който иска да си санира, но ако не се съобрази с цвета на сградата и се санира в друг цвят глоба и пребоядисване на апартамента за негова сметка! Всъщност това лесно ще стане, защото и сега повечето апартаменти са санирани в един цвят, но някои собственици са се исгъзарили, а други не са санирали изобщо, а и междуетажните площадки не са санирани.
17
3
 
53
 
! Отговори
мхм преди 5 години
До Анонимен"Стереопор" да не би да е пор, който слуша стерео!???