Санираните "безплатно" блокове в София, колкото тези в Разград

Правителството иска да обнови още 42 000 сгради за 25 г.
29 апр 2018 21:15, Петя Славова
83
 Санираните "безплатно" блокове в София, колкото тези в Разград
Снимка: архив, Булфото

Правителството планира да обнови близо 42 000 жилищни сгради в следващите 25 години. Това стана ясно при представянето на новата жилищна стратегия до 2030 г. в Габрово. Санирането обаче няма да е напълно безплатно, а ще има съфинансиране от собствениците. "Така ще се повиши ангажираността на гражданите към поддръжката на сградния фонд", заяви зам. министърът на регионалното развитие Малина Крумова, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Засега не е ясно колко ще е съфинансирането, пише в. "Сега". Още при предишното управление на ГЕРБ в регионалното министерство се обсъждаше вариант за процент самоучастие от собствениците. Тогавашният зам. регионален министър Николай Нанков, който в момета е министър, говореше за 15-25%.

Преди от ГЕРБ да изобретят "безплатното" саниране, пилотна програма на ПРООН предлагаше обновяване на блоковете с 50% безвъзмездно финансиране. Заради пълната липса на интерес и съседски неразбории процентът на самоучастие бе свален до 25, но програмата така и не заработи.

Общо 49 699 жилища в 769 многофамилни жилищни сгради са въведени в експлоатация през 2017 г. в цялата страна, след като са обновени по програмата за "безплатно" саниране. Това е реалният резултат от широко рекламираната програма на ГЕРБ за обновяване на старите жилищни блокове от времето на социализма. От самото си начало тя бе обвита със съмнения за завишени цени, нагласени поръчки и шуробаджанащина при избора на строителните фирми. Непрекъснато се множат и сигналите за некачествено изпълнение на ремонтите, а десетки прясно реновирани блокове протекоха при първите по-силни дъждове и снегове.

Един от парадоксите, видими от доклада за напредъка по изпълнението на управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма за 2017 г., е, че в някои от големите градове санираните блокове се броят на пръсти. В столицата например са обновени едва 5 сгради - точно колкото и в Разград.

Още по темата

Видин и Русе се "отчитат" с по 3 сгради, а Добрич - с 2. Рекордьор е Благоевград с 93 ремонтирани блока, следван от област Бургас - 91, Хасково - 81, Пловдив и Стара Загора с по 47 сгради. Освен това се оказа, че жилищни блокове с еднакви параметри в един и същ град са санирани за суми, различаващи се значително една от друга.

До момента програмата на ГЕРБ струва на данъкоплатците 2 милиарда лева. В тях се включват общо 2022 сгради, одобрени за обновяване. Работата по тях трябва да приключи до края на 2019 г. За тази година е предвидено да се работи по 51 010 жилища в общо 712 сгради.

В регистъра на исканията за финансиране от Българската банка за развитие, през която минават парите, са записани над 5000 блока. Това означава, че за повече от 3000 сгради с изрядни документи няма осигурени средства. Програмата засега бе временно замразена, докато се изпълнят одобрените договори и се очаква евентуално средства да бъдат предвидени с бюджета за следващата година.

Постигането на устойчив жилищен сектор е стратегическата цел на изготвяната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството нова жилищна стратегия до 2030 г., която предстои да бъде публично обсъдена през май. Тя предвижда да бъде извършена техническа паспортизация на всички сгради в страната. По този начин ще бъде ясно състоянието на жилищния фонд и какви бъдещи мерки е необходимо да се предприемат.

Сред приоритетите са още данъчни промени, създаване на фонд с устойчиви и предвидими източници за подпомагане на гражданите и общините, както и изграждане на информационна система с данни за жилищата в България. "Предвиждат се и механизми за подпомагане на уязвимите социални групи и осигуряване на повече финансово достъпни жилища", казва още Малина Крумова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
22
 
36
 
! Отговори
Димитров преди 5 години
До Анонимен 15Това се финансира от Европейският съюз...не от твоите мижави данъци бре аймак !
15
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А така, аз си направих изолация на къщата за 20 хилки без грам държавно участие, ама видите ли, дайте да дадем едни 2 млрд. от собствените си данъци, за да подкрепим програмата на герб. Аз не съм искал нищо от държавата, ама трябва да я издържам. Житейски парадокс.
14
11
 
39
 
! Отговори
бай-Кольо преди 5 години
До Анонимен 12...не го санирай,това си е твой избор..дали ще си на парно,на ток на твърдо гориво също. Апропо...някой да ти я опрял желязо в челото,м?! Не...нали..стой си в панелката докато се срути,щом искаш.
13
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на 70/80 лв квадрат че то асфалта по АМ Тракия е по евтин бре Боко,имам познати с малки фирми де го работят на 50лв.
12
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кво като санира още в София като парното пролет пак е стотици левове... кво печелим?
11
3
 
50
 
! Отговори
бай-Кольо преди 5 години
Преди повече от 50 години много хора си купиха 100 кв апартаменти за по 6-7 хиляди лв. В същото време си купуваха чупените лади за по 8 600../тези които имаха вноски/,за останалите цената набъбваше с още 50 %. И сега точно тези същите искат да им ги санират безплатно.....ти и наглеците !
10
3
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това някаква шега ли е? Правителството планирало в следващите 25 години..... Тия за безмъртни и вечно избираеми ли се имат? Това и бай Тошо не си го помисляше даже.
9
2
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6И откъде накъде с пари от бюджета ще ремонтират частни жилища?Останалите както винаги да го д.ухат.Не можеше ли с тези 2 милиарда да се ремонтират пътищата,по които карат всички българи?
8
2
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е най-скъпият стереопор в историята.
7
2
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега са отишли 2 млрд лева, а санираните блокове в много градове се броят на пръстите на едната ръка. Признават и лошото качество. За мен това си е пладнешки обир, а казват на учители и пенсионери, че нямало пари, затова не им повишавали доходите. И ако това не е кражба+умишлено държане на народа беден здраве му кажи.
6
15
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отличниците Бургас и Благоевград са неузнаваеми кой каквото иска да си говори и заедно с новата инфраструктура "все едно не си в България"!
5
13
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радиация излъчва Гранита и урана.Гранитът е основна част на бетона и пясъка. Силно радиоактивни в България са всички планини, а даже и височини. Не съм чул някой да е прекалил с радиацията от качване на връх Мусала или поход Ком-Емине.
4
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименРадиация от изолация ли бе???
3
21
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се хвърляйте толкова на това саниране, защото има слухове че санираните стени излъчват радиация!Бабите ви все в санирани къщи са живели!Народа така се е разглезил и разлигавил напоследък, че направо нямам думи! Види, не види, някоя глупост, и бърза да я направи, щото била модерна... А дали няма вредни последици, няма значение
2
4
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само изгерберастял, може да нарича облепяне на сграда със стиропор, от необразовани неграмотници, саниране. При всеки един вятър хвърчат стиропори, но по заповед на банкянския еднокнижник, медиите които са на сто и двадесето място по свобода на словото, не говорят нищо. А буби гуши кинти и то яко.
1
2
 
60
 
! Отговори
Алов преди 5 години
Хаха в София не могат да се разберат компаниите и да разделят лъвския пай