Биг Брадър: 20 000 камери дебнат престъпници в градове и села

Само в София са монтирани над 4000 устройства
30 апр 2018 08:00, Александър Попов
19
Биг Брадър: 20 000 камери дебнат престъпници в градове и села
Снимка: Булфото, архив

20 хиляди камери следят и подпомагат полицията в борбата с битовата престъпност. Те са монтирани в градовете и селата, показва справка на "Монитор", като се очаква до 2020 година да има устройства дори в най-малките населени места. Вече 39 общини са заявили участие в оперативна програма "Региони в растеж", която ще финансира доизграждането на видеонаблюдението. То е свързано както с кметствата, така и с районните управления.

Само в София има над 4 хил. монтирани такива камери, които следят за всякакъв вид престъпления и нарушения. Те се контролират от общ център, в който участие имат Столична община и СДВР.

Камерите в различните населени места до момента са купени основно с общински средства. Това породи недоволство на кметове, които изразиха надежда, че МВР ще финансира видеонаблюдението.

"МВР не може да плаща за камери, но може да асистира на общините да получат безплатен софтуер за видеонаблюдение от държавата", обясни преди месец вътрешният министър Валентин Радев.

"Камерите ни помагат изключително много както за превенцията, така и за ракзриването на престъпленията", обясниха служители на "Национална полиция". Те дадоха за пример община Полски Тръмбеш, където наскоро били монтирани 20 камери с висока резолюция, които стрували на бюджета 100 хил. лева.

"Благодарение на системата дежурният в Районното управление на МВР в общинския център може да вижда в реално време кой, къде и кога влиза в града и селата. Огромният монитор пред него е разграфен по села и показва информация по дата и час", поясниха от полицията. От там дадоха и данни, които сочат положителния ефект от видеонаблюдението. Откакто то функционира, са разкрити над 60 домови обира.

В друго близко село – Раданово, пък са били извършени 20 престъпления, 15 от които са разкрити благодарение на записите. В Петко Каравелово те са били 21, като само един извършител е останат незаловен.

С уникална система за заснемане може да се похвали и Враца, която е инвестирала в нея 390 хил. лева. Тя е първата по рода си, тъй като позволява 360-градусово наблюдение на ключови транспортни възли в града. Идеята на техниката е да се залавят вандали и нарушители на обществения ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: камериМВРпрестъпност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
са преди 5 години
Смешни сме-в цял Лондон са 50000,а в цяла България са 20000!Никакъв Биг не е!
15
0
 
1
 
! Отговори
SELQNINYT преди 5 години
MI DE POLICAI U VSEKO SELO KAMERI NE ARESTUVAT
14
0
 
0
 
! Отговори
zadaven преди 5 години
До Облъчват милионикато ти гледам коментарите на всякакви подобни статии, направо ми става жал, колко промити мозъци има по тази земя... илюминати, извънземни, облъчване... че какво ни е толкова зле... така и така средния живот на човека спада, природата ще ни изхвърли скоро... какво си се притеснил... :))))) Живей си весело и да не ти пука... ;)
13
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Да,електората умира от страх ,ще се чувстват уплашени като влизат ежедневни да обират и изнасилват бабите ;) !!!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
13 - Аха ... Ама подземните гушери или космическите юдеи от Марс?
11
1
 
1
 
! Отговори
Облъчват милиони преди 5 години
Арести за наглит е престъпници купили и инсталирали тежко терористични камери и подобни..Камерите са ЗАБРАНЕНИ От ОСновния ЗАКОН вкл от чл32,чл28 и чл29.Ползват ги за НАГЛО престъпни експерименти .Увредили са милиони деца НЕЛЕЧИМО
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, може такава система да се направи, че да се знае кой какво е откраднал, кога го е откраднал и а кого го е дал, преди някой изобщо да загледа записите.Същото е и за камерите нампъят - може да се хване почти всяко едно нарушение - неправилни навлизания, отнемане на предимство, опасно каране и прочие...И цялата мрежа, трябва да е публипна, за да няма манипулации. Ама не се прави, защито много Кметовци и депутатки ще лъснат как, какво и с кого
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един познато семейство ги обират за трета поредна година, посред бял ден, на централен булевард в голям областен град. Предадоха на полицията записите от камерите на близкото казино. Полицията вече втори месец дори не е погледнала записите, защото били 'много дълги'??! WTF?!? И какво като има записи и камери .....
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алгоритмите отдавна са измислени и написани, вече само се усъвършенстват. Ама ще стане, каот с камерите по-пътя - ще засичат прекалено много и ще наранят нечисти интереси.
7
2
 
10
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Имат директна връзка до компютрите в полицията, но по принцип работят на запис. В нашия град до всяка камера има кутия, предполагам че вътре освен захранването има и записващи устройства. После записите се изземват, ченгетата пишат по 4-5 страници текст и случаят се приключва. Камерите, междувпрочем, осигуряват предимно комфорта на властимащите, поне на тези, които ги ползват за собствена консумация срещу определени хора и постъпки.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това отдавна е направено в "развитите" държави, в които тъмни и не толкова тъмни същества от гз на географията са довлечени. Империите трябва да се контролират, а понеже няма как да си вярваме, защото станахме събрани от кол и от в1же, то това идва като панацея. Малко по малко отиваме към "1984". Вече министерства на истината решават коя новина е истинска за да няма диктатори, а само небесни светила....
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прах в очите.Когато човекът зад тези камери не става...ползата е никаква.
4
3
 
7
 
! Отговори
Пострадал преди 5 години
Не са достатъчни тези камери. Още трябват.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Камерите ще пребият престъпниците и по този начин ще ги възпрат кражбата.
2
0
 
17
 
! Отговори
истина е преди 5 години
В България бандитите трябва да са в затвора ,а не имат по 20-30 преписки за кражби и да продължават да крадат !
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно полски тръмбеш е пример за това, как камерите не вършат работа, щом виден измамник като русчев, с имен ден на Стефанов ден, не е заловен и съден. Последно се изявява като трюфело надзорник.