Земята ни – раздробена на 20 млн. парчета между 3 млн. собственици!

Селото умира, самозаблуда е да се мисли, че младите се връщат
86
Земята ни – раздробена на 20 млн. парчета между 3 млн. собственици!
Снимка: Булфото, архив

Земеделската земя у нас е раздробена на над 20 милиона парчета с над 3 милиона собственици, показва статистиката. По този показател страната ни е лидер в Европа.

България оглавява и още една непрестижна класация - на първо място сме по брой на изчезващите села.

Още по темата

"Българското село умира и всеки опит да кажем, че има шанс младите хора да се върнат там, на този етап е самозаблуда", коментира пред БНР Галина Пейчева, заместник-председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

"Най-младият постоянен жител на селото, където е позиционирано лично моето стопанство, е роден през 1942 г. Селото има 78 постоянни жители. Няма кмет. Има един магазин, но няма нито аптека, нито бензиностанция, нито будка за вестници. Пощата идва два пъти в седмицата. За хляб хората се записват. Той идва под бройка. Единственото кафене е в смесения магазин. За да върнем хората  селата, трябва драматично да подобрим инфраструктурата и социалните условия в селските райони", обясни Пейчева.

"В стопанството си съм обучила десетки работници", каза тя, но добави: "В момента, в който се научат, заминават извън България, където печелят много повече, отколкото аз мога да им платя".

Галина Пейчева отглежда лозя, рози и лавандула. За тях е нужна много работна ръка.

"Как го правим и откъде намираме хора? Отговорът е, че ни е невероятно трудно. Тези работници, които намираме, са остатъците, защото най-добрите вече са в Гърция, Испания или в Англия", обясни Пейчева.

Тя каза още, че субсидиите, които българските фермери получават, са в пъти по-ниски от субсидиите, които фермерите в старите страни-членки получават.

"Трябва да работим в новата Обща селскостопанска политика, за да бъде намалена разликата в плащанията между различните държави-членки, иначе е невъзможно да има конкуренция. Държавите и Европейският съюз трябва да ни позволят честни пазарни условия".

Проблемът не се свежда само до европейските пари. Държавата пропуска да си подреди и вътрешния двор, категоричен е Анатолий Георгиев от Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

"Пред България са нерешени повече от две десетилетия два основни структурни проблема в земеделието. Колкото и европейски средства да бъдат наливани в него, то няма как да бъде икономически ефективно. Първо, разпокъсаността на земеделската собственост със среден размер от 6 декара, и второ - това е разрушената и липсваща хидромелиоративна напоителна и отводнителна инфраструктура. Тези два проблема са взаимно свързани", каза той.

Преди 1989 г. в България със специално изградени системи са се напоявали 12 милиона декара, днес - по-малко от милион.

У нас, например, все по-често на пазара се срещат турски домати, защото за последните 10 години държавната турска служба за хидромелиорации е изпълнила проекти за напояване на 5 милиона декара, както и едновременно уедряване на земята и напояване върху 35 милиона декара. В същото време в България успешните проекти за комасация са само 6 и те са изцяло частни - на Асоциацията.

"Комасацията на собствеността е процес, който изисква един глобален подход. Неговото провеждане не може да се осъществи без сериозната намеса на държавата и на правителството", казва Георгиев.

Експертите на Асоциацията имат свой неполитически коректен отговор на въпроса защо държавата не участва в комасацията на земята. Защото един проект за комасация се прави за не по-малко от 2 години, а обикновено у нас министрите се сменят по-често.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Да опоскаме и малкото, което им е останало!
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е във една съвременна държава процентът на селско население да е минимален, но въпреки това държавата да има високо продуктивно земеделие - например Франция.
73
2
 
6
 
! Отговори
пич преди 5 години
А честита ви демокрация.Няма да ривете сега
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корупция имаше, който плати, той ограбваше земите на собствениците, а на тях даваха нарочно раздробена земя, за да не могат да я обработван и да я продадат на мошениците, да източват евросубсидиите. Бандитска работа!
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баща ми беше получил земята си в реални граници, кокто са я отнели от неговия баща. в плодороден район близо до река, после имаше преразглеждане заради една селска мутра, бивш борец, след което баща ми получи раздробени части в неплодородни места. Баща ми се уплаши да протестира и така ...
70
0
 
1
 
! Отговори
Кори преди 5 години
Ето ви една любопитна статистика : към 1/1/1922 (управляват земеделци)- в БЗНС членуват 150 838 от тях-безимотни 3 268; до 20 дка 40 115; от 20 до 50 дка 57 683; 50-100 дка 27 176 ;100-200 дка 5 422 ; 200-300 дка 362; 300-500 дка 48; над 500 дка 6 човека. Мнозинството е от 20 до 100 дка.Това е `съставът`които измъква България от глада след тежките репарации от воините. Сега времената са други, но е една такава съпоставка е полезна.
69
0
 
13
 
! Отговори
Наша е преди 5 години
Земята е на всички нас българите, а не на няколко крупни земевладелеца, които точат фондове и сеят само рапица, слънчоглед и жито на стотици хиляди декари.
68
2
 
24
 
! Отговори
Спеца преди 5 години
Една от най-големите злини и тъпотии сътворени от СДС, да раздробиш комасирана вече земя на малки нивички!!!Има толкова много инструменти за решаване на собствеността на комасирана земя , но СДС избраха пътя на ограбването на собствениците!Така ограбиха заводите като набедените от СДС партийни "собственици" , ги разпарчатосаха и разпродадоха даже и за вторични суровини!
67
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До трагедиятаДай да се набутаме всички в София.Тогава пък ревете защо сме отишли в София,а не сме си стояли на село.Какво предлагаш-да си бутна двуетажната къща на село с двора и да си купя панелка в Люлин ли?И децата ми да стоят постоянно сред четири стени,вместо да си играят на двора ,в парка или на полето.
66
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милиони декари плодородна земя стоят пустеещи, но като кажеш, че трябва да има данък и веднаги ти слагат минуси. Като искате да сте граждани си продайте земята на хора искащи да я обработват или поне я давайте под аренда. Пустеещите плодородни земи са престъпление.
65
11
 
2
 
! Отговори
трагедията преди 5 години
За какво са ни села с по 10-20 жители? Не живеем в 19-ти век. Какво са се разревали някои, че изчезвали. То аптека ли, магазин ли, болница, училище, транспорт и т.н. всичко на гърба на останалите с дотации ли да се осигурява?
64
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПЪРВО Трябва да се промени закона и земеделски земи под 20 декара да НЕ съществуват. Невъзможно е да се прави земеделие с парцелчета по 1-2 декара. То няма трактора къде да обърне.ВТОРО да има данък пустееща земя. Ако на бай *** не му се работи на село да си продава земята на хора които искат да работят. Не е нормално да внасяме зеленчуци от Гърция и Турция
63
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно и това им е проблем, че хората имат някаква собственост! Искат всичко да им заграбят.
62
3
 
14
 
! Отговори
плам преди 5 години
Тряба да се даде шанс Българина да си откупи земята на цената на която е продал от Мафиотските прокопвачи на земя.
61
2
 
19
 
! Отговори
Лари преди 5 години
Е-да, друго си беше ТКЗС-то и социалистическият рай.Не знам само, защо се срути така с гръм и трясък.Като сте толкова окумуш, изравнете субсидиите с европейските и да видим.Ясно е, че при сегашните смешни дотации всякакви надежди за бъдеще на земеделието са илюзия. Освен, ако не е умишлено, че нещо много вносители и посредници се навъдиха, а и се отчитат при правилните хора...
60
1
 
37
 
! Отговори
Кирилов преди 5 години
Тази плаче от раздробяване, а ние пък от уедряване. Някакъв зърнар изгони местните земеделци чрез служебно споразумение и обработва цялото землище с монокултура, само царевица или само пшеница и ще ни измори пчелите от глад. Това не е държавата България, това е Байгания, територия на мутри и мафиоти, която цели да премахне българското население като излишно.
59
1
 
13
 
! Отговори
Кори преди 5 години
До 05/09/1944 година Българинът е най-нахраненият от всички воюващи(а и не само)страни в Европа!Българинът може и да не е бил богаташ, но винаги е бил добре нахранен.Ние сме земеделски народ здраво стоящ на краката и земята си! Мизерията и объркването дойдоха след есента на 44-а. Като не помагате на българския селянин, поне не му пречете! И не го обърквайте. Генът ни е достатъчно здрав за да ни възроди наново!
58
0
 
9
 
! Отговори
българин преди 5 години
За да възтържествува сораведливост та,Ман Гелът трябва да бъде осъден в името на народа да лежи до цивотно, заради унищожаването на селското стопанство и промишлеността и да му се иззема придобитото по престъпен начин,а то не е малко - поне 3милиарда лева е,според мен.
57
1
 
5
 
! Отговори
Кори преди 5 години
До АнонименКъм 59 : *** комунистическа пропаганда е това. Явно селото не е бедно , вижда се от новия асфалт,от варосаните бордюри ,от строящата си пристройка, паркиран пикап(отворен!),окосена трева. Дори от снимката личи че тези хора не изнемогват .Просто е хванат един момент.
56
0
 
17
 
! Отговори
Кори преди 5 години
Я да задам един простичък и логичен въпрос. От колко години съществува Българската държава? Колко поколения са това? По средно колко деца е раждало всяко поколение? И как стана така, че при 5 и 10 деца в по-стари времена Българинът се изхранваше, изнасяше в половин Европа и учеше другите на земеделие.И всяко поколение все по-добре живееше.Сега милиони емигрирали,нови технологии , преструктуриране изобщо на производства ... и нямало земя. Хайде чисто аритметически някой да ми го обясни!