Работим, печелим, а се лишаваме от: Месо, море… Бедни ли сме?

НСИ: Близо 30% от населението живее в материални лишения!
Обновена: 1 май 2018 09:59 | 1 май 2018 09:45,
170
Работим, печелим, а се лишаваме от: Месо, море… Бедни ли сме?
Снимка: flickr

Близо 30% от населението живее в материални лишения, обявиха от НСИ. Тези хора се ограничават в потреблението на поне 4 от общо 9 основни стоки и услуги. Най-много българи (53,2%) нямат възможност да посрещнат неочаквани разходи със собствени средства като например за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.

Още по темата

Това означава, че семейството няма никакви спестявания и при внезапна нужда от по-голям разход от около 500-1000 лв. като например за подмяна на голям домакински уред ще трябва да вземе кредит, пише "Труд".

Всеки втори (52,6%) не може да си позволи почивка извън дома поне една седмица в годината, сочат още данните на НСИ. Успоредно с това 2,7% от хората не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1,6% – цветен телевизор, 8,3% – пералня.

Всеки трети българин (31,6%) по финансови причини не може да яде месо, пиле или риба всеки втори ден. Една трета от домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 36,4% се ограничават при отоплението на жилището си, което означава че през зимата държат някои от стаите студени, или намаляват радиаторите.

През 2017 г. линията на бедност за страната e 351,08 лв. на човек от домакинство. А под линията на бедност са 1,665 млн. души, или 23,4% от населението. Линията на бедност се определя като 60% от средния разполагаем доход на домакинствата. Спрямо 2016 г. линията на бедност нараства с 13,9%, а делът на бедното население се увеличава с 0,5%.

Ако от доходите на домакинствата се изключат социалните плащания като обезщетения, социални помощи и добавки, равнището на бедност се повишава до 29,2%. А ако от доходите се изключат и пенсиите, то делът на бедните нараства до 44,8% от населението.

Един от факторите, който има решаващо значение за това дали човек е беден, е дали има работа. 58,7% от безработните влизат в групата на бедните. Но много хора работят и получават толкова малко пари, че също попадат под линията на бедност – т.е. членовете на семействата им разполагат с под 351 лв. на месец. През 2017 г. делът на бедните сред работещите е 10%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
28
 
21
 
! Отговори
Никола преди 5 години
Работим, печелим, а се лишаваме от: Месо, море Бедни ли сме? Не братчед - ПРОСТИ СМЕ, ЗАВИСТЛИВИ СМЕ , МЪРЗЕЛИВИ СМЕ, И ВЕЧНО МРЪНКАЩИ.
93
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудът краси човека, ама не и тук за мизерните 400 Евро заплата, да изметем и гербавия боклллук и червения боклллук и Марешкия бокллукккк и всички боклуцииииии да ги изтриемммммм.
92
1
 
23
 
! Отговори
Да живеят Олигарсите преди 5 години
Нека българските Олигарси стават все по богати и силни.Нали имаме толкова богати олигарси,защо казват че всеки трети българин не може да си купи месо.
91
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така както сме с рекорден ръст на заплати, така продължаваме да сме на опашката на ЕС по жизнен стандарт.Пък като лъжете имайте малко срам.
90
5
 
20
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
89
46
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България в момента е една от най-добре развитите страни на Балканите и сме с рекорден ръст по заплати и икономическо развитие. Комунистите са бесни на тези факти, защото пропагандата им, че при ГЕРБ държавата се разпадала на работи.
88
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а преди да дойде демокрацията и евроатлантизма ония изнасяха ли пари в куфарчета?
87
11
 
32
 
! Отговори
До ЕС преди 5 години
Браво! Много точно ясно и добре обяснено! Твоят коментар го препоръчвам да го прочетат и да си го закачат в стаята на стената, всички онези които ми говорят че сега имало банани и западни коли, че били пътували до Гърция и че въобще всичко си било много добре!! ПРОЧЕТЕТЕ КОМЕНТАРА НА ТОЗИ ЧОВЕК И СИ ГО ВКАРАЙТЕ В ЗОМБИРАНИТЕ ГЛАВИ! Страната ви умира от мизерия! Корупцията е навсякъде, демографската, икономическа и социална катастрофа са факт! Статистиките за бедност са шокиращи!
86
12
 
22
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Проблемът на България е, че още сме в комунизма и ни управляват комунисти. България трябва да се изчисти от комунизма и комунистите, да се въведе капитализъм като на запад и да ни дойдат да ни управляват истински капиталисти като на Запад. Не е виновна демокрацията, ами комунистите които 30 години не пускат демокрацията да дойде!
85
4
 
34
 
! Отговори
Европари преди 5 години
Строителна фирма, мениджърите и управителния съвет с по 24 000 лева заплата, работниците с 760 лева заплата, бизнес плана се праща в Брюксел одобравя се и почва строителство на магистрали, спа центрове и стадиони по селата. Така от Брюксел си купуват слугите, но скори свършва.
84
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2021 спират европейските пари за източна Европа. Брюксел вече е бюджетирал 350 милиарда за южна Европа. Тогава ще видите кон боб яде ли. България живурка само от евро пари. Ще има жестоки сблъсаци на гладни стомаси с полицейски палки, телени заграждения и пожарникарски коли - кой мислите че ще победи, кой ще подкрепи Брюксел?
83
3
 
28
 
! Отговори
Демокрацията преди 5 години
Няма вече сигурна работа, работа ще се намира все по-трудно и ще бъде все по-ниско платена. В мига в който останеш без заплата и без работа, направо се сриваш в пропастта. От загубата на работа до просенето по улиците минават средно 6-8 седмици.
82
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тогава сме лъжели, че работим, а те лъжели, че ни плащат.Затова пък сега се скъсваш да работиш по 12 часа и ни лъжат, че ни плащат. 600 ЛЕВА КАКВО Е АКО НЕ ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА.
81
3
 
13
 
! Отговори
до 89 преди 5 години
Защото има питеци като теб - свикнали да слугуват на мутри и партийци за шеха жълти стотинки.Защото такива като теб - са нужни на партията!Слуги и крепостници - свикнали да вегетират за 500лв. в новите им фирмиСега разбра ли овньо?
80
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес в членаката на ЕС и НАТО България има над 2,3 милиона бедни работещи.
79
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как няма да има задръстване със западните таратайки като билетчето струва 1,60?По евтино, но много по нервно излиза да отидеш на работа с кола. Фандъкова реве да ходим с метро, но не свали незаконните цени. Какво получи за това под масата?Май само Борисов знае.
78
8
 
43
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
- закрити 420 училища в последните 10 години- на всеки един час 8 българи напускат родината. През последната една година, над 100 000 българи са емигрирали от България- раждаемостта е пониска от времето на Втората Световна война-- най-бедната страна в ЕС и по бедна от много африкански държави - 5.4 милиона българи живеят под прага за бедност и не могат да си позволят неща от първа необходимост- най-корумпираната и най-обезлюдената страна в Европа- на първо място по смъртност в света
77
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евростат: България е първенец в ЕС по неравенство в доходите.
76
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 000 000 защо не се връщат при евроатлатнизма и демокрацията в България, вече 30 години демокрация и евроатлантизъм, ами мият улиците и проституират на Запад?
75
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Унуките на големите `червени каскети` днес са гениалните протестъри.Които през 2013-та замеряха Парламента с бурканчета черен хайвер. И се хвалеха колко са умни и красиви.А после за благодарност за старанието бяха уредени на топли длъжности.