Работим, печелим, а се лишаваме от: Месо, море… Бедни ли сме?

НСИ: Близо 30% от населението живее в материални лишения!
Обновена: 1 май 2018 09:59 | 1 май 2018 09:45,
170
Работим, печелим, а се лишаваме от: Месо, море… Бедни ли сме?
Снимка: flickr

Близо 30% от населението живее в материални лишения, обявиха от НСИ. Тези хора се ограничават в потреблението на поне 4 от общо 9 основни стоки и услуги. Най-много българи (53,2%) нямат възможност да посрещнат неочаквани разходи със собствени средства като например за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.

Още по темата

Това означава, че семейството няма никакви спестявания и при внезапна нужда от по-голям разход от около 500-1000 лв. като например за подмяна на голям домакински уред ще трябва да вземе кредит, пише "Труд".

Всеки втори (52,6%) не може да си позволи почивка извън дома поне една седмица в годината, сочат още данните на НСИ. Успоредно с това 2,7% от хората не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1,6% – цветен телевизор, 8,3% – пералня.

Всеки трети българин (31,6%) по финансови причини не може да яде месо, пиле или риба всеки втори ден. Една трета от домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 36,4% се ограничават при отоплението на жилището си, което означава че през зимата държат някои от стаите студени, или намаляват радиаторите.

През 2017 г. линията на бедност за страната e 351,08 лв. на човек от домакинство. А под линията на бедност са 1,665 млн. души, или 23,4% от населението. Линията на бедност се определя като 60% от средния разполагаем доход на домакинствата. Спрямо 2016 г. линията на бедност нараства с 13,9%, а делът на бедното население се увеличава с 0,5%.

Ако от доходите на домакинствата се изключат социалните плащания като обезщетения, социални помощи и добавки, равнището на бедност се повишава до 29,2%. А ако от доходите се изключат и пенсиите, то делът на бедните нараства до 44,8% от населението.

Един от факторите, който има решаващо значение за това дали човек е беден, е дали има работа. 58,7% от безработните влизат в групата на бедните. Но много хора работят и получават толкова малко пари, че също попадат под линията на бедност – т.е. членовете на семействата им разполагат с под 351 лв. на месец. През 2017 г. делът на бедните сред работещите е 10%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти може и да си лъгал, че работиш при социализма, и тогава имаше такива, всяко стадо си има мъpша. Но при социализма България беще сред 30те най-развити страни в света и 27 по стандарт на живот, изнасяше продукция за милиарди, сама проузведе и изпрати спътник в космоса, тогава само три страни в Света произвеждаха main frame компютри - Япония, САЩ и България.
53
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно. Страхът няма нищо общо. Човек винаги се страхува за бъдещето си. Липсва им тази грандомания, която е обхванала българина.Липсва им тази показност на материални придобивки. Горе долу всички живеят в красиви къщи с басейн, практична, най вече немска кола. Демонстрират по скоро семейна идилия, въпреки, че много често е пълно лицемерие. Възпитани са. Но определено не са по щастливи. Минавайки през красивите им градчета, те изглеждат почти призрачни. Мини през сръбско градче, смях музика
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не просто доходите са малко.Относно отоплението на парно което и аз съм си спрял ще кажа само че не искам да плащам за двустаен апартамент сметки от по 300-500 лева на месец за два леко топли радиатора.По добре на конвектор или печка на ток.
51
4
 
13
 
! Отговори
до 55 преди 5 години
При социализма умньо - ти ги лъжеше, че работиш - те те лъжеха, че ти плащат.При социализма - не можеше да си подадеш носа извън Бългапия, и оставяше мазни пръсти по витрините на кореком, а купения по втория начин телевизор Сони се предаваше от баща на син - заври си социализма - там дето слънце не огрява!
50
18
 
6
 
! Отговори
Работа, работа! преди 5 години
Проблемът на българите е, че не работят я чакат някой да дойде да им даде по голяма заплата. Една шивачка в шивашки цех в Тополовград взимала 520 лева и постоянни се оплаквала и чакала да и вдигнат заплатата. А нейна колежка работела упорито извънередно по 12 часа на ден в цеха, и събота и неделя и си докарвала 850 лева заплата. И втората била по-богата от първата!
49
10
 
13
 
! Отговори
до Анонимен преди 5 години
"Прави ми впечатление, че хората на Запад, най - вече средната класа въпреки материалните придобивки и висок стандарт, начинът им на живот е както при социализма у нас. Скромни, обрани и без претенции."Има малка, но съществена разлика. На запад обикновените хора умират от страх за бъдещето и да не загубят работата си защото тогава минават в категорията на безработнит и от там почти няма връщане. При социализма никой не се с страхувал за бъдещето си.
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига ревали бе !Всяка втора дума на матряла - бедни сме !Не разбрахте, че докато спрягането на глагола чакам го приемате за работа, никога няма да просперирате !
47
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди българите караха само руски лади и москвичи а днес при демокрацията българинът върти западна кола и прави тапи по магистралите като пътува за чужбина.
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До opetkovми яж мобилни телефони
45
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновни са коминистите, още живеем в комунизма. А трябва да ни дойдат едни стабилни демократи и да въведат един як капитализъм и да взимаме капиталистически запалти по 4 хиляди евро като на запад при капитализма и демокрацията. Демокрация с капитализъм е най-съвършената система.
44
6
 
11
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До ист Само ще ви допълня, че тези червените създадоха кризата през 1997г, фалираха банките и окрадоха спестените пари на онези 80%. Заплатите паднаха до 20 долара. Тези техни шмекерии са основната причина за ниските заплати сега, което е и дюшеш за пишман бизнесмените, пак същите червени, които плащат ниските заплати и реват как била ниска производителността на труда на "***".
43
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди нямахме тоалетна хартия и банани а сега при демокрацяита имаме тоалетна хартия и банани.
42
10
 
10
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
Преди време бедни бяха тези, които нямаха какво да ядат и къде да спят. Сега се оказва, че си беден, ако нямаш кола, мобилен телефон, не можеш да отидеш на екскурзия в чужбина, не можеш да ядеш през ден месо. В действителност постното ядене не е по-евтино от месото. Кило зелен боб в момента е 6 лв килото. Скоро бях на гости при едни работливи хора от северозапада, които ги броят за бедни пенсионери. Те не дават лев за храна, продават на черно вино и ракия и не влизат в никакви статистики.
41
4
 
18
 
! Отговори
ист преди 5 години
В България комунисти - социалисти правят пазарна икономика. След като по хайдушки начин приватизираха цялата икономика, съсипаха предприятията поради алчност и некадърност. Социалист само взема, не дава. Бедни сме заради соц. мафията.Днес богати милионери ще празнуват с онези 80 % ден на труда. Повреден народ.
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В чужбина сьм в момента и все по често и по често из улиците магазините при работодатели чувам чист Бьлгарски език от добре изглеждащи хора които сьщо така се виждат че са умни и красиви!
39
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прави ми впечатление, че хората на Запад, най - вече средната класа въпреки материалните придобивки и висок стандарт, начинът им на живот е както при социализма у нас. Скромни, обрани и без претенции.
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
при внезапна нужда от по-голям разход от около 500-1000 лв. като например за подмяна на голям домакински уред ще трябва да вземе кредит..иска им се на лихварите - ама ядец!пп. и интересно, защо продължава масовото употребяване на термина "взимане на кредит", а не "кандидатстване за кредит". Нима кредити се "взимат" (като билетче от лотарията), а не се "отпускат"? Ако е така, то затова не могат да се връщат... тая система на лихвата умира... ще се саморазпадне!
37
1
 
27
 
! Отговори
милена преди 5 години
КОЛКО ДОБРЕ ДА ПЕЧЕЛИМ?!Заплатата в провинцията е 500-600 лв. Всичко поскъпва.Как няма да се лишаваме?!Що за статия е това?! Хората не знаят как да свържат двата края, те за море и месо говорят.
36
7
 
10
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 5 години
Че 510 лв минимална не ви ли стига?
35
2
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Не мога да разбера какво става ? Вчера според "Галъп" всички сме щастливи и ядем месо и обичаме шефовете си - И най ВАЖНОТО В КОЕТО НИТО ЕДИН НАРОД ГО НЯМА - доволни сме били от заплатите си !! ХАхХа!! НЕ СЪМ ЧУЛ КОЙТО И ДА Е В СВЕТА ДА КАЖЕ ЧЕ ЗАПЛАТАТА МУ СТИГА !! ВСЕ ЕДНО бг БИЗНЕСМЕНА ДА КАЖЕ ЧЕ Е НА ПЕЧАЛБА И Е ДОВОЛЕН ОТ РАБОТНИЦИТЕ СИ !ама после трябва да им даде някой лев - но в джоба му се е настанила трайно --пепелянка !