Къде са българите? Криза и за хлебари

Пак внасяме работници от Украйна, че и от Виетнам
5 май 2018 09:45, Петя Славова
594
Къде са българите? Криза и за хлебари
Снимка: архив, Булфото

Кризата за работна ръка стигна и до хлебарите и сладкарите. Това става ясно от предложение на министъра на образованието Красимир Вълчев за приемане на нов списък на защитените професии. В него вече се включват и тези, при които в следващите пет години ще има липса на работна ръка.

Още по темата

Поне 539 хлебари и сладкари няма да достигат в следващите пет години, става ясно от обосновката на министъра, пише "24 часа".

Още 23 професии трябва да бъдат включени в списъка на защитените. Сред тях са недостигащите от години заварчици, стругари и механици, електротехници. Включват се и химици със средно образование. Най-голяма ще е липсата на транспортни техници, където липсата ще достигне 10 хиляди души, става ясно от мотивировката на предложението.

На училищата, които обучават ученици на застрашени професии, ще бъдат отпускани допълнителни средства в размер на 85 % от стандарта за обучение на един ученик. Освен това, за да станат по-привлекателни за децата тези паралелки, за тях е предвидено и стимулиране с допълнителни стипендии.

Сред защитените профисии влизат още корабоводители, птицевъди, говедовъди. В списъка са и специалности, които се водят уникални, т.е. преподават се в не повече от 4 училища. Новият списък ще важи от следващата учебна година. Очакванията на образователния министър са с тези мерки да намалее дефицитът от специалисти.

Заради липсата на работна ръка в България бизнесът започна да внася работници от страни изцвън ЕС. Според оценки на социалното министерство 30 000 фирми изпитват нужда и планират да внасят работници от страни като Украйна, Армения и дори Виетнам и Тайланд. През миналат година пък бяха внесени близо 3800 сезонни работници за туризма и селското стопанство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


594
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
481
0
 
6
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
Всеки знае,че България е най-бедната държава и никой няма да работи от чужденците!!!! Или на тях повече пари ще дават?????
480
0
 
11
 
! Отговори
Българ преди 5 години
Хаха, толкова е смешно всичко.Изгонихте кадърните хора и сега ще търсите от чужбина? Кой ще ви работи за 500-600 лв бе? Тия фирми вместо да взимат хора на стажове да ги обучават, ще търсят от чужбина някакви си.Тва малко като във футбола ни, понеже няма нито школи нито нищо, дай ще внасяме някакви чужденци ама те дали могат да играят или не, не се знае.Че и с нашите скъпи работодатели същата работа.
479
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТъпиИ какво си написал-че България била дадена на чужденци.Българските бизнесмени да не сте по-хубави.Давате заплати по 500 лв и се отнасяте с работниците като към роби.И произхода на 90 процента от нас е един и същ-тате е бил комунистическа номенклатура в СОМАТ и синчето се прави на бизнесмен.
478
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тва е добре, хлябът и сладкишите са вредни (въглехидрати). Направо да ги закриват тия професии.
477
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От кога ви пея, че държавата е обезкървена. По селата бомба е паднала, а в северозапада е термоядрена. Бас хващам, че нямаме 5 милиона.
476
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30 хил.фирми наели 3 хил. сезонни, които едва ли ще се излъжат втори път.. ако не беше трагично щеше да е смешно
475
0
 
24
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
ИЗТЪРВАХА ПИТОМНОТО,СЕГА ЩЕ ГОНЯТ ДИВОТО!!!!! Много хубава Българска поговорка,която важи за нашите работодатели,които не ценят труда на българите!!!!
474
0
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
Там къд2то им плащат добре!
473
5
 
18
 
! Отговори
До Тъпи преди 5 години
Ти се подиграваш на хора, които получават заплати над средната и ги смяташ за мизерници, защото нямат твоите финансови възможности. Не ме учудва подобно отношение-характерно е за повечето български новобогаташи.Още по-малко ме учудва нежеланието си да защитиш Родината ако се наложи. Явно имаме различна ценностна система-ти си поставил парите на пиедестал и смяташ за неудачник всеки, който не е достатъчно заможен.Аз оценявам хората не по размера на банковата им сметка и автомобила, които карат.
472
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТъпиЕстествено,че съм горд.Имам три деца,ти какво имаш друго освен тъпотията си?
471
8
 
1
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
За 2500лв. на Месец - ужассс . Познах че си пропаднал ,много си зле човече но си горд че храниш дечицата с хляб,олио и червен пипер .100 % съм сигурен че сте побелели от стреса
470
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
503 Брат, ти си ненормален. Лягай си да спиш.
469
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 499Коментара ми е насочен към ***,който каза,че никога не би отишъл в казарма.И подобни на него.А не към хора,които са били в казарма.Не съм казал,че те подготвя за живота,а че отдаваш най-хубавите си години на казарма,вместо да си живееш живота.
468
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, също са минали през казарма. Давайте им по 700 лев си се чудете, зщао няма нови кадри.
467
1
 
3
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
НАШИТЕ ПРЕДЦИ НЕ СА НАПУСНАЛИ БЪЛГАРИЯ ? ЗАЩО ? ЗАЩОТО НАВСЯКЪДЕ Е БИЛО МИЗЕРИЯ И НЕ ПРИЕМАЛИ ЧУЖДЕНЦИ .ЕДИНСТВЕНИТЕ КОНТИНТИ КЪДЕТО СА ПРИЕМАЛИ ЕМИГРАНТИ СА АВСТРАЛИЯ,АФРИКА,ЛАТИНСКА АМЕРИКА И СЕВЕРНА АМЕРИКА .
466
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТъпиКакви социални помощи бе м..аломник?В България социални помощи вземат само ц..иганите.Живея си в собствена къща ,където си отглеждам спокойно децата.Аз и жена ми получаваме общо 2500 лв и ни стига да си отглеждаме децата.Ама те ще продължат рода ни,а от теб ще остане лепкав спомен за няколко години и дотам.
465
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
490 АБE ЕЙ ! НАЛИ КАЗА, ЧЕ НА 19-20 СИ ВЪЗМЪЖАЛ И ЗАТОВА ХОДИШ В КАЗАРМАТА !Айде стига извърта ... Отишъл си бил в казармата и си станал герой. Познай какво ! Всички ходихме ! Едновремешните мутри и те бяха ходили. Всички крадци и те бяха ходили. Всички политици същи ? И какво ? Голямата работа станало. Казармата те подготвя за война, не за живота. Ако ти се минава през живота козирувайки и следвайки инструкциите - Ем да си жив и здрав.
464
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТъпиТи си уникален д.ебил.
463
2
 
2
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
С 3 дечица на социални помощи ,прати и тях в казармата
462
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 492Каква страна е имало?Мошеници и далавераджии е имало и тогава.Прочети "Бай *** се връща от Европа" и ще ти стане ясно,че и тогава са били същите мошеници.Имало е и режими-режим на Стамболийски,деветоюнски преврат,забрана на партиите от Борис,после пък комунизъм.Условията са били в пъти по-тежки отсега.И въпреки това нашите предци не са напуснали държавата.