"Слава" - за скраб или става музей срещу 2 милиона лева

Последната ни подводница чака решение за съдбата си
44

Последната българска подводница “Слава” се намира на кея във военноморската база във Варна и очаква решение за своето бъдеще, защото са необходими спешни мерки за съхранението ѝ. Неин собственик е общината, а от 7 години се обсъжда идеята за превръщането й в музей, след като през 2011 е излязла от въоръжение, припомня Bulgaria ON AIR.

"Слава" е построена през 1959 година в СССР и е била сред най-добрите морски съдове, с които Българските военноморски сили са разполагали. Бившите военни, които са били част от екипажа на подводницата, пазят много спомени от времето под вода.

За да върне славата си "Слава" и да се превърне в музей са нужни 2 милиона, но сумата нараства със всеки следващ месец, защото състоянието ѝ се влошава.

Вижте подробностите в репортажа!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
32
 
! Отговори
Ромео преди 5 години
У лодката има ного цветно джилезо.Ще го оберат а корпуса ши го фърлят зад моста щото е ногу скъпо да *** режат за скраБ
38
0
 
33
 
! Отговори
А преди 5 години
АКО Я НАРЕЖАТ ЗА СТАРО ЖЕЛЯЗО,ПОЛОВВИНАТА ЩЕ ГО ОТКРАДНАТ,АКО Я НАПРАВЯТ МУЗЕЙ,РАЗХОДА ПО БОЯДИСВАНЕТО ЩЕ БЪДЕ НАДПИСАНО ДВОЙНО И ПАК МАТЕРИАЛИЛИ, ПАРИ ЩЕ БЪДАТ ИЗПИСАНИ И ОТКРАДНАТИ,АКО СТАНЕ МУЗЕЙ,ЩЕСЕ ВЗЕМАТ ПАРИ ОТ ВСЕКИ ГРАЖДАНИН,НО НЯМА ДА СЕ ИЗДАВА КАСОВ ДОКУМЕН ЗА ПРИХОД НА ОБЩИНАТА,РАЗЛИКАТА ОТКРАДНАТА,АКО НЕ СЕ СЛОЖАТ КАМЕРИ,МНОГО Е СЛОЖНО,ЩОТО ЩЕ ИМА И ПЕРСОНАЛ СЪС ЗАПЛАТИ,А ТРЯБВА ДА ИМА И ПЕЧАЛБА.
37
1
 
34
 
! Отговори
Мирослав преди 5 години
Какво е това скраб...това ми били журналисти, трагедия...
36
0
 
35
 
! Отговори
Kamen преди 5 години
Дано да я направят музей. Бил съм на американска подводница музей от втората световна и беше много интересно. А и във Варна не е като да липсват туристи, които да я посещават.
35
0
 
35
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Берлин 34 Скраб е нещо като скръб т. е. починал.
34
6
 
34
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
По добре за скрап.Ще се изкара някой лев , а не 2 мл. на вятъра.Тия милиони вече ги нямаме за нищо.
33
0
 
34
 
! Отговори
Стамо пръча преди 5 години
Ех,да беше жив Илия...! Разбираше им на подлодките...
32
5
 
35
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Да я направят подводна атракция за туристи...
31
2
 
50
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Какво е скраб?
30
3
 
39
 
! Отговори
u boat 2540 преди 5 години
Извинявамм се за пропускаПодводницата u boat 2540 в Бремерхафен се казва Вилхелм Бауер.И това е името и преди да стане музей.
29
0
 
41
 
! Отговори
u boat 2540 преди 5 години
До той ще разбереИ ракетите на Родни балкани нямаха никакава бойна слава.Нито някой ни нападна , нито ние нападнахме някого.А между другото u boat 2540 е последната подводница на Третия райх и никога не е влизала в бойни действия. Но е вкарана после в употреба и след 25 години служба на федерелната република е превърната в страхотен музей.Преди да пишеш - ВИЖ (Бремерхафен - до Колумбус център)
28
14
 
40
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Всички писачи тук са големи експерти, а още по-големи патриоти. Кой ще ми каже с какви подвизи е свързана точно тази подводница? С никакви.Преместването и, после ремонта и привеждането и във вид, годен за посещения от туристи е голям и безсмислен разход. Да, нашият боен флот има подвизи срещу турците през Балканската и срещу руснаците през Първата и Втората Световна, но тази подводница няма никакви заслуги. През последните 10 години до бракуването си, тя беше по-вечет време на ремонт в Арсенала
27
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СкраП
26
0
 
45
 
! Отговори
Anon преди 5 години
Хаха... разбира се, че се пише скраП... ... колко мъка има по този свят не е истина...
25
2
 
53
 
! Отговори
u boat 2540 преди 5 години
Наистина сестрите и са в Турция.И по - точно в Али ага на режището.Ако тази отиде там нека Боко да сложи на щурманскта маса сабята на Ботев, пушката на Волов и револвера с камата на Левски. И да дърпа шалтера на хиляда триста и кусур държава.АБЕ ХОРАСПИТЕ ЛИ БЕ????????
24
3
 
51
 
! Отговори
Someone преди 5 години
До u boat 2540Така е ... :/ Накрая всичко е за скрап - хидромелиоративните ни напоителни ситеми къде са, ама за какво са няма земеделие, подводницата ни !?! то няма войска ... туристически обект ... то няма да има и туризъм ако продължава така ...
23
1
 
52
 
! Отговори
гого преди 5 години
Румъния запази единствената си макар и учебна в момента и има заложен проект за 4 нови в рамките на следващите 10 години. Сравнете колко е бреговата черта на Румъния и нашата , на половина а какъв флот залагат и поддържат.Явно румънския флот ще ни отбранява по член 5 на НАТО...
22
3
 
47
 
! Отговори
:):) преди 5 години
Госпидин Портних кмета ,въобще си няма на идея да я вади и музей да прави, колко е сладко да отиде при сестрите си в турция за рязане, че и келипир ще падне....
21
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Два милиона лева са откраднали само с една от хилядите обществени поръчки ,за тунели за магистрали за саниране се крадът в пъти повече и то доказано по господари на ефира така че щеше да си я има подводницата и още много много работи , така че не ми говорете за ГЕРБ те са решили като всички други да затрият държавата.
20
3
 
54
 
! Отговори
Оня преди 5 години
Пъълна скръП