Може ли две в едно? И разкопки, и магистрала "Струма"

Обсъжда се археологическите находки да бъдат пренесени
Обновена: 9 май 2018 09:04 | 9 май 2018 09:00, Петя Славова
36

3533 гледания   |  Още видео
Археологът проф. Николай Овчаров каза в студиото на "България сутрин", че доц. Здравко Димитров, който е ръководител на разкопките по трасето на магистрала "Струма", му е споделил, че комисия от експерти вече е посетила обекта и са на същото мнение, което споделят двамата археолози, а именно находките да бъдат пренесени.

"Реално сградите са много по-малко, по-голямата част от тях са направени на кал и те много по-трудно могат да бъдат съхранени. Добре запазените сгради са гробницата, част от тази вила, една баня и една църква", обясни проф. Овчаров.

Още по темата

Доц. Здравко Димитров, който е ръководител на разкопките до село Покровник, обясни пред камерата на Bulgaria ON AIR, че е запознал премиера и министрите с откритите находки. Това стана по време на посещението на Бойко Борисов и част от правителството на мястото, където и местни жители протестираха с искане археологическите находки да бъдат запазени, а магистралата преместена.

"Аз лично предпочитам този вариант, за който говорих от самото начало, а именно пренасяне на целия комплекс без никакво нарушаване, съвсем близо встрани, в рамките на същата археологическа среда, така че от една страна да не се наруши трасето и сроковете на автомагистралата, а от друга - да се запази изцяло тази част от археологическия паметник, която има най-голяма експозиционна стойност", каза доц. Димитров. По думите му това е едно нормално решение, което запазва паметника.

Доц. Кирил Ангелов, преподавател по инженерна геология пък акцентира на това, че магистрала "Струма" се проектира от много години и правенето на завой около селището ще бъде ужас за проектантите.

"Те променят всички километражи надолу от този участък. Това означава смяна на проектите, означава един изключително мащабен нов проект, преработки, което е истински ужас", категоричен беше доц. Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни също така, че това ще забави самото строителство и всичко ще изисква допълнителни средства.

 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
1
 
! Отговори
xaxa преди 9 месеца
Да направят мост над разкопките- какво са там едни 50 милиона....
33
4
 
6
 
! Отговори
traf преди 9 месеца
за преместването разбира се! магистралата е по-важна за икономиката...ама искат после заплати и от радиото и от бан и всичките на държавния клон, еми парите трябва от някъде да дойдат- с римски разкопки и музейчета не става. древна атина е преместена в британския музей и какво от това! всеки който жеале може да го посети и то безплатно!
32
8
 
13
 
! Отговори
ДА преди 9 месеца
Снощи гледах в "Господари на ефира" изказване на Боко-чудеше се как да измести магистралата,питаше Горанов-ей,голем смех!Да се изкопае тунел ли,мост ли да се направи...Тоя човек е по-зле и от бай Тошо.И Тошо беше смешен,но тоя е жалък!
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Останки от църква? Кога са започнали да строят църкви по тези земи? През 311 и 313 година има два документа признаващи християнството за равноправна религия в Римската империя, но кога са започнали да строят църкви?
30
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А вместо да се пренасят разкопките, не може ли да се развали договора с крадците на евросредства и да се наеме друга фирма за строене на магистралата? Ще я направи както самия Баце поиска - отдолу, отгоре, с бронирани стъкла около разкопките. Хората построиха тунел под Ламанша!!!, тук някакви крадливи обръчи от филми не могат да дръпнат магистрлата с 200 метра.
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не вярвам на лъжите на СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ !!! Преди да мигрира в Покровник , наш Баце , тежката крадена техника на Агромах започна невиждано досега ровене от двете страни на разкопките ! Показаха ни .......,, ЩЕ СПАСЯТ СПОРТЕН ,, КОМПЛЕКС " , ЩЕ УНИЩОЖАТ МИНАЛОТО НИ , КАКТО ПРИ МУРСАЛЕВО " !!!!!!!!!
28
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Портата на Ищар във Вавилон е пренесена чаааак в Берлин
27
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дали някой от вас ще иде специално до това място, пътувайки за Гърция да разгледа кочините на римляните?! А дано, ама надали. Ако имаще нещо ценно да бяха го запечатали до дупка!
26
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И какъв е проблемът, ако се преместят останките на 100 м встрани, на туристите едва ли ще им пука къде точно са били.
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
от тези ценни камъни и нашите индийци не се интересуват
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Симитлийскио кмет на всичко що каже Боки е съгласен.
23
3
 
10
 
! Отговори
До 20 преди 9 месеца
Въпрос на маркетинг, за жалост тема табу в България. Имаме хиляди в много пъти по-интересни древни исторически обекти, обаче не знаем как да ги продаваме на международния туристически пазар, то даже и ние самите не си ги знаем, пък какво остава за чужденци. Реално тези останки нямат историческа стойност, нищо интересно, просто ферма, ако археолозите намерят някакви артефакти добре, но да го изкарваме някаква забележителност е абсурдно, сигурно има хиляди подобни пръснати в България.
22
5
 
11
 
! Отговори
До 19 преди 9 месеца
Каква история има в една римска ферма /латифундия/? Не може да се спира инфраструктурен проект от международно значение, заради едно ферма със землянки за роби. В интерес на истината проф. Овчаров е трезво мислещ човек и предлага най-доброто решение, а именно да се пренесат находките които смятат че имат някаква стойност, които едва ли са много.
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Може - магистрала на дупки. Това много често го виждаме. Даже улицата пред нас е 2 в 1 - цялата е на дупки като разкопките на снимката.
20
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гърците знаят как да правят пари от история,а ние само философстваме. Една дупка с два камъка до нея да ,но и ще кажат гърците,че това е цукалото на Афродита,табела ще направят на няколко езика и вход с такса и реклама.И най-незначителната находка може да стане атрактивна и да привлича посетители и доходи,но трябва да се научим как да го правим!
19
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
:D прогреса унищожава историята
18
7
 
5
 
! Отговори
Лоша прогноза преди 9 месеца
НАгли престъпници на власт в София след 1980 година ликвидират народа БЪлгарски чрез нарочно създадени доказано престъпни групировки маскирани като партии./подават от там ескперти от охраната /
Терористите вкл от ГЕРБ ограбват десетки милиарди годишно от народа и ги прахосват по ненужни опасни вредни и НАГЛО КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ..
НАселението се топи с дни..НЯма места в гробищата..младите се държат без доходи за оцеляване.
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ИЗГОНЕТЕ СОЦИАЛИСТИТЕ ОТ АРХЕОЛОГИЯТА И ЩЕ РЕШИТЕ ПРОБЛЕМИТЕ
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Техниката е напред.Може две в едно. Археологията е нужна.
15
12
 
2
 
! Отговори
Облъчват земята ни преди 9 месеца
Заради принуждаване на милиони водачи да увреждат жестоко Земята,климата,въздушния океан и всичко живо и друго с включени фарове денем."ИСкаме затваряне на всички магистрали и главни пътища.".Подава охраната на ЕВропа.
НАркомани на власт прецакват трайно Земята ни с нагло престъпни наредби.
Засега се надяваме да има разумни хора в управлението на ЕВропейския съюз,НАТО и Техните съюзници..Проучват с е и други методи вкл включване на гео тектонични оръжия