Находка от ВСВ: "Месершмит" в тресавище до Боровец

Местните знаят, че самолет е падал наблизо, но нищо повече
Обновена: 9 май 2018 10:27 | 9 май 2018 10:15,
43
Находка от ВСВ: "Месершмит" в тресавище до Боровец
Снимка: архив Reuters

Находка от Втората световна война беше намерена край Самоков  - свален български самолет, паднал в тресавище.

Според предварителна информация на военни експерти самолетът е "Месершмит“, германско производство и вероятно е участвал във въздушен бой през 1943 г.

Машината лежи под тресавище, частите ѝ са разпръснати, а по земята лесно се намират и муниции.

Човекът, който открива находката съвсем случайно – Илия, е тракторист. Негов приятел го наел да изкопае дупка в нива край селото, за да отводни терена.

"Като видях, че има патрони, още веднъж-два пъти копнах и повече не посмях. Имаше и ламарини, но ги върнахме вътре", разказа Илия пред bTV.

Той твърди, че двигателят на германския самолет в момента е на дъното на тресавището.

Бабите в Марица знаят, че до селото е паднал самолет през Втората световна война. Така е чувал и Илия.

Машината вероятно е пилотирана от български пилот, бранил София от бомбардировките през 1943 г.

Според предварителна информация от местните хора, той е скочил с парашута си, но е бил убит от англо-американските сили.

Още детайли за това кой точно е този самолет и при какви обстоятелства е паднал ще научим през следващите дни, когато военни и полиция и ще изровят находката.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
11
 
! Отговори
Читател преди 5 години
Бил е убит от мръсните американци, дори след като е катапултирал. И тогава са били същата подла *** каквато и сега.
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И след девети септември,а и след десети ноември,никой не посмя да спомене тези герои,дали животът си за България.Защото на този свят има герои които са винаги неудобни,като Димитър Списаревски,който с неговият Месершмит се е забил в командната машина тип,,Летяща Крепост'' и е предотвратил най-голямата запланувана бомбадировка над София,обещана много години преди това от Уинстън Чърчил при битката при Дарданелите когато Българската Армия тръгва като съюзник на Англия,и след това подкрепя Турция.
38
7
 
8
 
! Отговори
Бай Шиле преди 5 години
Колко много разбирачи, а не можем да си оправим държавата... Вижда се че разбираме от политика, от автомобили, технологии, въздухоплаване, военно дело и т.н. А накрая 240 *** си гласуват закони само в тяхна полза, докато ние се караме и обиждаме за това кой самолет какъв е, кой го е пилотирал и т.н. (като бабките пред блоковете)... Ай вземете си оправете приоритетите! Има си съответните "органи" дето ще се занимават с това какъв е самолета и кой го е пилотирал! Променете нещо!
37
1
 
7
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 32Каде набърка Варна в тази история.Само казвам че и през ВСВ е било военно престъпление да се стреля по катапултирал пилот.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Изгърбич ЗадвратянИмало е с трилопатен и четирилопатен. Спирам да споря. Безсмислено е.Щом не можеш дори и колесника да различиш...
35
1
 
4
 
! Отговори
до 21 преди 5 години
Не е подпоручик Иван Бонев. Бонев е разстрелян на парашута си над с.Овчеполци,Пазарджишко на 11.юни 1944.
34
5
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонимена, верно съм прекалил. привижда ми се че испанските, особено следвоенните бф109 са с четирилопатен пропелер.
33
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Изгърбич ЗадвратянМай ти си прекалил с течностите.На снимката е HA-1112. Испанската версия на Bf-109 с двигател на Ролс-Ройс Merlin V12
32
1
 
3
 
! Отговори
ИЗгърбич Задвратян преди 5 години
До шматкаекипажите на бомбардировачите са имали "ясни инструкции" за това "кой" лети срещу тях и как да процедират, както и какво ги очаква в плен. за разлика обаче от останалата част от империята, екипаж на летяща крепост е отишъл да иска прошка от майката на един враг на народа, а за бомбардировките на варна и добрич е политически коректно да си траеме да ни не спрат газчицата. маловажен нюанс, както се казва.
31
6
 
13
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 6Пилота е катапултирал и е бил застрелян във въздуха от американски изтребители.Факт от Военно-историческия музей а не от гугъл.Това е военно престъпление ама ние вдигнахме паметник на неговите убийци
30
8
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Един от Северозападаалпинисти да познаваш?
29
1
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Бай Богдан Илиев Попов, Поручик, летец-инструктор:"Излетяхме по тревога, бихме се над Кюстендил, свърши ми горивото и кацнах, чакам да кацнат и другите от орляка-минават 5, 10, 15 минути, никой не каца,свалени са, и тогава полковника, командир на едкадрилата дойде при мен, и ми забрани да излитам по бойна тревога, защото аз ще му обуча още 12 летци, а ако убият мен, няма кой да ги обучава..."Имах честта да познавам лично този летец, и лично да слушам историите му.Лека му пръст...
28
5
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До НЕПУКИСТАне, бело вино и мастика не са течностите които имам предвид. легай си.
27
6
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До НЕПУКИСТАи фактите че според гугъл това е спитфайър, и че пропелера на цитираните от тебе модели няма нищо общо с тоя на снимката предполагам не значат нищо за набития до веждите ти каскет. оставям на страна факта че самолетът на снимката видимо е със звездообразен двигател и че по конструкция повече прилича на митсубиши зеро отколкото на пурообразните 109ки. айде, *** си прекопай доматите и тогава ми обяснявай фатмашките си клишета. и пий повече течности.
26
1
 
11
 
! Отговори
Б.Ц. преди 5 години
Слава на героте ,български и германски летци жертвали живота си в неравна битка с англо-американците!
25
8
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
да се чуди човек, в тая русофилска задунайская, как така небето над софия са го вардели месери, а не неимеющие аналогов в мире лавочкин фюнф
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите като дойдоха на власт и нарязаха всичките ни останали месершмити от яд и сега трябва да вадим от калта ръждясали антики за военния ни музей.
23
7
 
11
 
! Отговори
Фен на Каро фермата преди 5 години
Англосаксонските войници са виновни за избиването на милиони индианци, африканци и индийци.Геноцид е точната дума.Те избива и хиляди българи с бомби.Сега има паметник в София на тях.Срам и позор.
22
2
 
7
 
! Отговори
НЕПУКИСТА преди 5 години
До Изгърбич ЗадвратянОтдолу задкрилките и стабилизатора на BF109 F и G са съвсем други така че това е BF109 Е.Освен това не пиша глупости че е FW 190 A1-5-8 !
21
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подпоручик Иван Бонев е пилотът! -----------------------Изпълнил е дълга към род и родина и е платил с живота си! Герой! Да почива в мир!