Находка от ВСВ: "Месершмит" в тресавище до Боровец

Местните знаят, че самолет е падал наблизо, но нищо повече
Обновена: 9 май 2018 10:27 | 9 май 2018 10:15,
43
Находка от ВСВ: "Месершмит" в тресавище до Боровец
Снимка: архив Reuters

Находка от Втората световна война беше намерена край Самоков  - свален български самолет, паднал в тресавище.

Според предварителна информация на военни експерти самолетът е "Месершмит“, германско производство и вероятно е участвал във въздушен бой през 1943 г.

Машината лежи под тресавище, частите ѝ са разпръснати, а по земята лесно се намират и муниции.

Човекът, който открива находката съвсем случайно – Илия, е тракторист. Негов приятел го наел да изкопае дупка в нива край селото, за да отводни терена.

"Като видях, че има патрони, още веднъж-два пъти копнах и повече не посмях. Имаше и ламарини, но ги върнахме вътре", разказа Илия пред bTV.

Той твърди, че двигателят на германския самолет в момента е на дъното на тресавището.

Бабите в Марица знаят, че до селото е паднал самолет през Втората световна война. Така е чувал и Илия.

Машината вероятно е пилотирана от български пилот, бранил София от бомбардировките през 1943 г.

Според предварителна информация от местните хора, той е скочил с парашута си, но е бил убит от англо-американските сили.

Още детайли за това кой точно е този самолет и при какви обстоятелства е паднал ще научим през следващите дни, когато военни и полиция и ще изровят находката.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Голямо нещо е Гугъла.Всички разбират от всичко.И най вече вие пъпчивите философи,които висите по цял ден пред клавиатурата.Кой ви храни бе? Кой ви плаща интернета?
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-скоро е Hispano Buchon - лицензирана испанска версия на Bf 109. След войната продължават да ги произвеждат още известно времем и ги използват за адаптиране за филми с Bf 109-ки.В класиката "The Battle of Britain" може добре се огледат.
18
7
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Кромецщо в лостбалгериа нема снимки, нали :). ама балгериа ин орбит и клонингите са брутална копипаста от залеза на работническо дело и нещата са по зле от читалище "Манарче" с. Смоляновци.
17
4
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До НЕПУКИСТАайде сега, зимай си торбичката и обратно в уар тъндър или танковете, че след 2 поста ше си готов за нервна криза.
16
3
 
8
 
! Отговори
НЕПУКИСТА преди 5 години
До всички разбирачи на снимката е bf 109 Е един много добър самолет!
15
2
 
14
 
! Отговори
Krom преди 5 години
До Изгърбич Задвратян - карай! Като напишеш в търсачката "немски изтребител ВСВ" какво ще излезе? Тома излязло, това постнали! А и турците са имали една ескадрила, нали? А сериозно - уважението към историята и към летеца би искало поне да вземат снимка с опознавателните знаци на Царство България. Бойния кръст е толкова специфичен, че да го сбъркаш е срамота. На ... това е нивото.
14
4
 
8
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Никиспоред гугъл, това е конверсия на спитфайър, към мессершмит, направена с демонстрационна цел. това пак не обяснява защо няма снимка на изтребител от царската армия.
13
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демонкрадите наглосаксони от ФАЩ и Вибратония разстрелват във въздуха български летец с парашут - какво гнусно престъпление. И затова ГЕРБ им издигнаха паметник! Но какво значение има това за умните, красиви и много крадливи джендъря? Те за центове си дават г.аза под наем.
12
3
 
9
 
! Отговори
Ники преди 5 години
Месершмит е на снимката, от тези произведените след края на войната с двигател ролс-ройс, за това отдолу и отпред е по издут.
11
10
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
статия за меССершмит(некой май си не е пил кафето), на снимката фоке вулф. читалищна работа.
10
2
 
19
 
! Отговори
Мобил преди 5 години
До пенаАко си размърдаш сивото вещество (доколкото го има) преди да пишеш, и помислиш, може би ще се сетиш, че най-вероятно са го разстреляли във въздуха, докато се е спускал с парашута...
9
2
 
50
 
! Отговори
Krom преди 5 години
Редно е обаче, който и да е бил този "безименен" летец, да получи поне паметната си плоча, макар и след толкова години. Платил е с живота си за дълга към България който е изпълнил. А такъв човек трябва да бъде помнен и почитан. На това се крепи държавността и единението. Светла му памет!
8
2
 
23
 
! Отговори
Krom преди 5 години
Сваления пилот може да е бил българин, но може да е бил и немски офицер от малкото които са били тук. Почти сигурно информация по въпроса има. Колкото до разстрела - вероятно във въздуха, за съжаление войната и зверството вървят ръка за ръка. Такава е човешката природа. Всички воюващи страни са го правили. Американеца на българска (вражеска) територия е бил достатъчно напрегнат, отчитайки това, че ако го свалят добро не го чака. Женевската конвенция, стреса и страха не вървят ръка за ръка.
7
11
 
21
 
! Отговори
ДО 5 преди 5 години
До АнонименПРАВ СИ-АКО НЕ БЕХМЕ НИЕ СЕГА ДО СОФИЯ ЩЕХТЕ ДА ЦЕЛУВАТЕ ЗАДНИЦИТЕ НА ТУРЦИТЕ И ГЪРЦИТЕ--ТОВА БЕ МЕЧТАТА НА АЛКОХОЛИКА И ВАШ ЛЮБИМЕЦ-ЧЪРЧИЛ...ЧЕТИ БЕ ***,ЧЕТИ...
6
38
 
6
 
! Отговори
пена преди 5 години
"А англо-американците,които са убили спасяващия се пилот са военнопрестъпници."Интересно как ще са го убили американците след като е скочил с парашут а в България никога не е имало територия с американски войници в нея. Не вярвайте на всеки булшит в интернет! Ако е бил застрелян може да е станало само докато е бил в самолета...
5
29
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофили да не пишат за предателства, защото те са най-големите предатели.
4
15
 
34
 
! Отговори
ЧЕСТИТ преди 5 години
ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ,ЧЕСТИТА ПОБЕДА БРАТЯ БЪЛГАРИ--НА ЦЕНТОВИТЕ *** ПОЗДРАВИ И ДА ЗНАЯТ ,ЧЕ ВИДОВ ДЕН ИМА И ЩЕ ДОЙДЕ-ПРЕДАТЕЛЯ СИ Е ПРЕДАТЕЛ ДО ГРОБ...
3
5
 
71
 
! Отговори
тнт преди 5 години
Със сигурност се знае кой е пилота. А англо-американците,които са убили спасяващия се пилот са военнопрестъпници. По военновременните закони и по съвест!
2
40
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 1Nnn!Има вероятност да се е казвал мустафа, демек(муси).
1
2
 
45
 
! Отговори
Nnn преди 5 години
Не може да не се знае името на пилота от сваления самолет.