Заплатата на овчар до 1500 лв., ще внасяме от Виетнам!

У нас няма желаещи за тази професия, жалват се овцевъдите
91
Заплатата на овчар до 1500 лв., ще внасяме от Виетнам!
Снимка: Булфото, архив

Скоро по родните пасбища може да се натъкнем на екзотични и "вносни" овчари заради недостиг на работна ръка. На България ще и се наложи да ги ангажира от далечни и екзотични държави, сред които бившите съветски републики и Виетнам, съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), цитиран от "Монитор".

У нас желаещи да се занимават с пастирство няма, въпреки че заплатите които фермерите дават на работещите в този бранш са между 1000 – 1500 лв. Към момента у нас има около 1000 души дефицит за овчари, въпреки сериозно намалелия брой на овцете, които по данни на асоциацията са около 1 милион.

Според Караколев през следващите 10 години днешното полуномадско овцевъдство ще премине изцяло към оборно отглеждане на животните.

Дни преди откриването на традиционния Седми национален събор на овцевъдите, ръководителите на бранщовата асоциация алармира за сериозинте проблеми, пред които са поставени. Един от тези проблеми е свързан с изпозването на растителни мазнини в продукти, обявявани от преработвателите за истински млечни такива. Това води до огромно заблуждение сред потребителите и създава здравни проблеми. А наред с това създава и лош имидж на България пред света.

Симеон Караколев даде пример, че за САЩ България изнася овче сирене за 2,90 долара килото.

"Сами можете да си направите изводите колко е овче и колко е сирене този продукт и какъв имидж си създаваме пред Америка", възмущава се Караколев.

Другият сериозен проблем е с вноса на агнета от други европейски страни, основно Румъния, представени у нас като родно българско производство. Този внос е предпочитан заради евтината цена от 4,30-4,50 лв. за килограм.

"Механизмът е следният. Агнетата се внасят живи, у нас те се колят и така трупното месо вече е с българска марка за произход. Трябва да вземем пример от съседна Гърция, където на месото се слагат две марки: едната за европейския му произход, а втората, която доказва, че то е родно производство", обясни съпредседателят на НОКА Янка Попова. По данни на асоциацията само за Великден сме изяли около 30 хил. румънски анета, маскирани като български.

Според ръководителите на НОКА изходът от създалата се предкатастрофална ситуация е вземането на мерки от страна на Министреството на земеделието за поощряване на родното овце и козевъдство и за развързване на ръцете на дребните животновъди, на които да се даде възможност да могат да произвеждат готова продукция, която сами да продават. А не както сега да са тотално зависими от изкупвачите.

Проблемите пред браншовия сектор ще бъдат в основата и на тазгодишния Национален събор на овцевъдите, които ще се проведе от 11 до 13 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. В него ще се включат представители на 17 държави от Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да съм знаел че толкова пари се дават да не съм учил изобщо! Овчари по 1500 лева, тираджии по 4-5000........... млад инженер без стаж - 1000 в провинцията и то с връзки!
58
0
 
16
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Е, ако за овчар заплатата е до 1500 лева, едва ли би имало дефицит на пастири! Тук има нещо невярно!
57
0
 
1
 
! Отговори
1973 преди 5 години
До тейко ти dolna chervena sgan. Dobre, che se mahnah , da ne vi turpja glupostite. *** pulni. sigurno iskate Nova nazionalisazija? na djado mi kogato sa mu vsemali ovzete,sa plakali zjaloto semeistvo
56
0
 
20
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Е, сигурно има нещо вярно в статията. Пише, че заплатите са ДО 1500 лв. Т.е. практиката е скотовъдците да назначават фиктивно децата си и близки за по 1500 - 2000 лв. за да им тече стаж и да спестят някой лев данъци. Тия дето вършат работа са за по 5-600.
55
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значение има откъде са агнетата, стига да са вкусни. Ако румънците произвеждат по-евтино, редно е нашите животновъди и търгаши да си вземат бележка. Изобщо не ме интересува от коя страна на границата е пасъл добитъка, важното е да е добре гледан.
54
1
 
19
 
! Отговори
уморен преди 5 години
Омръзна ми да чета фалшиви новини в пресата
53
1
 
19
 
! Отговори
по-добре от Румъния преди 5 години
да внасяме отколкото от Турция и да пълним джоба на ислямистите ,които с тези пари ще инвестират у нас за ислямизацията на населението ,за строежи на джамии и ислямски религиозни училища ! Относно заплатите от 1500 лв. , това са само празни приказки и лъжливи обещания ! Имам познати които са пастири ,получават около 600 или 700 лв. заплати , при положение ,че за тях няма почивни дни ,няма празници , животните искат ежедневна грижа !
52
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** верно ли дават 1500 лева на овчар ! Април месец отмина но тук в българия лъжата е държавна политика
51
4
 
9
 
! Отговори
тейко ти преди 5 години
До 53 ВъзмутенКакви комунисти те гонят бе ? През социализма селското стопанство беше доста развито ама ти незнаеш тъй като си се родил някъде през 2008 година но за сметка на това всеки ден се пдрусаш и драскаш тук срещу заплащане от съ ро сои дната " америка за бг".
50
7
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Ами комунистите толкова напираха да "асимилират" каракачаните, ето го резултата...
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекари - 800 лева, овчари - 1500. Само в България е възможно това.
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо си мислите, че 1500лв. са много за заплати на пастири?
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
46 - Цените са почти едни и същи от 10 години насам. Съсипан е сектор, който може да носи над още десетки милиарди печалба. Е, те емигрантите ще пращат ... (Ужас ....)
46
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой ще ми обясни ли, защо литър прясно мляко в Дания ми излиза 1.5 лева, а в България е 1.2 лева ?Знаете.ли, какви са заплатите на работниците по фермите там ? 1500 лева, на един "овчар" е заплатата за 4 дена. За един специалист се отделят по 15-20 000 лева. Затова повечето собственици минават през аграрния факултет на Датски Технически. В България, повечето собственици ги е страх да се доближат до фермата, че им миришело на ферма ... Ама нали имат цял народ да експлоатират, проблем няма.
45
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали внесоха талибани, те поне да гледат овце и кози могат, корана им разрешава. Защо не ги пратях на полето, или са дошли в Европа и България само за социалните помощи.
44
0
 
19
 
! Отговори
Че Гевара преди 5 години
Лошо ,сега стадото ще остане без кучета !!!
43
5
 
8
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
До:43 Съгласен съм с теб колега, отдавна повтарям, че никой неможе да очаква истинско сирене под 9-10 лв, но не знаех, че изкупната цена на кравето е 0,60ст.Аз отдавна вече не продавам мляко,имам 5 овце на село и си правя само овче.Но мисля че неможе да се отрече, че изкупната цена на мляко, вълна, месо е изключително малка и това влияе на всичко,цена на краен продукт, заплати, качествена храна за добитъка и т.н
42
1
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Нова овчарска салата- Зеленчуците (тиквички домат ) леко ги запечатваме на грил ***- после задушаваме пресен лук и спанак -и накрая добавяме задушено филе от овчарско кученце задушено с целина и черно пиперче ) Хм ( ВИетнамскоовчарска салатка ) А Наздраве !
41
0
 
3
 
! Отговори
41 преди 5 години
А и ... Професията овчар, не е точно професия на бъдещето. От години и а електропастири едни жици, дето удрят ток, когато го пипнеш - държат крави и овце вътре, а вълци и чакали вън. Работят при дъжд и вятър. След 5-10 години, сигурно ще са дробове, или нещо от тоя род.
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
37 - Цена на литър краве мляко се върти около 60 стотинки. 9 литра съответни са ти 5.4 лева. Разбира се, има си технологичен процес, транспорт, заплати на работещите и още множество разходи. Килограм сирене, не би излял под 7.5 лева, да се произведе. След това, производителя ще го продаваш на магазина, а магазина ще ви го направи достъпно за вас. Общо взето, под 9-9.5 лева е несериозно да се очаква "истинско сирене".А ако някой си мисли, че истински кашкавал може да има, за под 13 лева ...