Заплатата на овчар до 1500 лв., ще внасяме от Виетнам!

У нас няма желаещи за тази професия, жалват се овцевъдите
91
Заплатата на овчар до 1500 лв., ще внасяме от Виетнам!
Снимка: Булфото, архив

Скоро по родните пасбища може да се натъкнем на екзотични и "вносни" овчари заради недостиг на работна ръка. На България ще и се наложи да ги ангажира от далечни и екзотични държави, сред които бившите съветски републики и Виетнам, съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), цитиран от "Монитор".

У нас желаещи да се занимават с пастирство няма, въпреки че заплатите които фермерите дават на работещите в този бранш са между 1000 – 1500 лв. Към момента у нас има около 1000 души дефицит за овчари, въпреки сериозно намалелия брой на овцете, които по данни на асоциацията са около 1 милион.

Според Караколев през следващите 10 години днешното полуномадско овцевъдство ще премине изцяло към оборно отглеждане на животните.

Дни преди откриването на традиционния Седми национален събор на овцевъдите, ръководителите на бранщовата асоциация алармира за сериозинте проблеми, пред които са поставени. Един от тези проблеми е свързан с изпозването на растителни мазнини в продукти, обявявани от преработвателите за истински млечни такива. Това води до огромно заблуждение сред потребителите и създава здравни проблеми. А наред с това създава и лош имидж на България пред света.

Симеон Караколев даде пример, че за САЩ България изнася овче сирене за 2,90 долара килото.

"Сами можете да си направите изводите колко е овче и колко е сирене този продукт и какъв имидж си създаваме пред Америка", възмущава се Караколев.

Другият сериозен проблем е с вноса на агнета от други европейски страни, основно Румъния, представени у нас като родно българско производство. Този внос е предпочитан заради евтината цена от 4,30-4,50 лв. за килограм.

"Механизмът е следният. Агнетата се внасят живи, у нас те се колят и така трупното месо вече е с българска марка за произход. Трябва да вземем пример от съседна Гърция, където на месото се слагат две марки: едната за европейския му произход, а втората, която доказва, че то е родно производство", обясни съпредседателят на НОКА Янка Попова. По данни на асоциацията само за Великден сме изяли около 30 хил. румънски анета, маскирани като български.

Според ръководителите на НОКА изходът от създалата се предкатастрофална ситуация е вземането на мерки от страна на Министреството на земеделието за поощряване на родното овце и козевъдство и за развързване на ръцете на дребните животновъди, на които да се даде възможност да могат да произвеждат готова продукция, която сами да продават. А не както сега да са тотално зависими от изкупвачите.

Проблемите пред браншовия сектор ще бъдат в основата и на тазгодишния Национален събор на овцевъдите, които ще се проведе от 11 до 13 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. В него ще се включат представители на 17 държави от Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
19
 
! Отговори
младен преди 5 години
На никой не му се пасът овцете, всеки иска да е тарикат и да реди далаверки ;)
18
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек освен да работи има и личен живот. Работното време е 8 часа. Освен робите, никой не работи денонощно по 24 часа. Да работиш по 24 часа значи си девиант-върл самотник, без семейство,, роднини, приятели. вече ви се предложи-назначете хора на смени-поне 5-*** на стадо, за да се осигурят смени по 8 часов работен ден. Кой работи денонощно?
17
2
 
36
 
! Отговори
1 да работи за 5-ма преди 5 години
Капиталистът търси един човек да върши тази работа за никакви пари. Плаща се минимална работна заплата къде са тези 1500 лв(които са малко за денонощна работа). Просто трябва да наемат няколко овчари на смени по 8 часа, като след нощна смяна по закон се полагат 2 дни почивка. Тоест за едно стадо овце трябва поне петима овчари-с по 1500 лв, заради график смените. Не може един човек да работи като за петима. Селското стопанство е бизнес, е няма как-трябва да се плащат заплати.
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От чубанитеима полза от комунистите няма никаква
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гетата са пълни!
14
6
 
35
 
! Отговори
предложение преди 5 години
Предлагам да се отмени младежкото пенсиониране в МВР. Ето работа има-и всеки полицай като се умори да гони бандитите може да работи лека работа на открито като овчар. Няма срамна работа. Спокойно полицаите могат да не се пенсионират рано, а като се уморятда са в МВР да отидат в селското стопанство. А не да чакат наготово като мвладежи на 53г пенсия. Младеж на 53г трябва да работи, а не да бъде готованковец
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елате хиляди овчари!java developer съм а не овчар.
12
1
 
37
 
! Отговори
балъците свършиха преди 5 години
Тази работа трябва да се плаща поне 3000 евро. Защото се работи денонощно-24 часов работен ден-в нарушение на КТ, без почивен ден, без личен живот, без лично време, без възможност да вършиш каквото и да е лична работа, без отпуск. Тоест за тази работа трябва или да се наемат 5 овчари , които да работят на смени, или на 1 овчар да му се плаща като за петима човека. И друго-1500 лв заплата значи чисти около 1200 лв-нищко пари за денонощна работа. Докато не се научат да плащат-няма кандидати
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виатнамец Освен ако не пасе кучета пастир няма да се цани .Проблема е че кучетата не са по пасането
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дребните животновъди, на които да се даде възможност да могат да произвеждат готова продукция, която сами да продават. А не както сега да са тотално зависими от изкупвачите.Тука е разковничето на скапаната ни система.
9
0
 
38
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Не мога да разбера -защо БГ бизнеса все още си вярва че някой чужденец ще иска да му работи- Ние българите допуснахме да се отнасят с нас като роби, а не като работници, и създадохме с това си примирение- НАЙ ДИВИЯТ Капитализъм измислен някога подплатен с политическа и законова протекция ! От тук насетне БГ бизнеса ще изпадне в катастрофално положение-защото ТОЙ ИСКА РОБИ- а не работници! Европейският пазар на труда разполага с милиони работници- НО БГсаламтарикатите искат от езерото Танганайка
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеална работа и заплащане на ниво, за стресираните младопенсиониращи се корумпета. Вместо да реват за пари и парцалки, да правят това за, което са родени.
7
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой бг чорбаджия плаща 1500лв?Нали ще пукне от скръб че е дал толкова много пари.
6
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова са търсили.Има бедни райони в страната,където има хора,които биха работили такава работа за 1500 лева.Но това е денонощна работа и никак не е лесна,поне 2000 трябва да им дават,ако са семейни,цялото семейство да може да се издържа.
5
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бълграския овчар гледа стадо овце за ядене и едно куче за пазач, виетнамския гледа стадо кучета за ядене и една овца за секс
4
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано има вносни психиатри, че наще не ни стигат.
3
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатите на овчарите в нашия край са МРЗ+някакви скромни бонуси под формата на мляко и сирене. Ангажират се възрастни хора с опит, за които няма друга алтернатива. Не знам къде ги дават тези 1000-1500 лева. За внос на работна ръка тези новини са просто комични, при условие че ние нямаме икономика за подобни хватки, не сме Германия, само София и отчасти морето се класирват с "вносни" работници, при това на заплати далеч по-високи от това, което се дава от масата работодатели.
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А виетнамците Ще ги храним с кучета.Колко велико!Като филма куче в чекмедже.
1
1
 
57
 
! Отговори
българин преди 5 години
Кога дойде виетнамец да пасе овцете в България , елате да ми се обадите !!