НЗОК, кажи: Умират ли онези, недоплащащи за здраве?

Д-р Димитър Петров за здравните абсурди пред Bulgaria ON AIR
11 май 2018 09:45, Петя Славова
65

Преди време почина възрастна жена, която чакаше поставянето на аортна клапа. Заради промените в плащаните от НЗОК медицински изделия, семейството ѝ е трябвало да доплати 10 хиляди лева за интервенцията, но заради липсата на финансова възможност, това не става и жената умира. След това лекари обявиха, че пациентката е починала от заболяванията си, а не заради забавяне на поставянето на клапата.

Още по темата

Официалното становище на НЗОК пък е, че няма пациенти, които да са изгубили живота си, защото не са могли да си доплатят медицински изделия.

Бившият подуправител на здравната каса д-р Димитър Петров каза в студиото на "България сутрин", че проблемът, който възниква сега, е заради реимбурсацията на конкретното медицинско изделие. До края на март нищо не се е доплащало за него, а след това се е получила ценова разлика между финансирането от касата и обявените  цени от фирмите, които доставят клапите.

"Това го има и при много други. При това положение е очевидно, че разликата някой трябва да я плати. Има два варианта: или болниците да работят на загуба, което също ще стане, тъй като те имат доставени медицински изделия по-рано и вторият вариант е да се доплащат от пациентите", подчерта д-р Димитър Петров пред Bulgaria ON AIR.

Бившият подуправител на НЗОК беше категоричен, че проблемът е в това, че тези варианти не са казани официално. Д-р Димитров смята, че е нарушена процедурата при договаряне на медицинските изделия.

"Процедурата е доста сложна, трае 6 месеца, същината е, че се стига до една референтна цена за всяка от тези между 3000-4000 позиции, които са медицински изделия", обясни д-р Димитров.

Той каза също, че след внасянето на доклада, председателката на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева е намалила еднолично цените на голяма част от позициите с презумпцията, че фирмите ще намалят цените.

"Това трябва да бъде договорено предварително с фирмите, защото до момента никоя от тях не е съгласна и не е подписала, че ще работи по тези занижени цени", допълни още бившият подуправител на НЗОК.

Според д-р Петров дори е възможно членовете на Надзорния съвет да са подведени от техния председател за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всеки умрял заради липса на пари за здраве да се взима имот на семейство на слжител на НЗОК + имот на депутат. Особено от водещата коалиция. Особено тея дето подкрепиха спирането на Южен Поток и Белене. И тея дето одобриха да се субсидират ветрените и слънчевите централи с държавни пари. Даже ба тях по 2 имота да им се вземат заедо с битовата техника и колите. А на Бойко да му се вземе внука и да се продаде на части. УМИРАТ ХОРА, *** ПРОДАЖНИ!
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ликвидират българитеБутилираната вода от магазина знаеш ли от коя чешма е напълнена.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До д-р КУИНТези средства са внесени от пациента, но може да ги е похарчил за лечение на други заболявания.
51
0
 
4
 
! Отговори
Да преди 5 години
На всеки пациент да се даде карта с чип да се записва лечението и с нея да ходи по лекари да ги видим тия крадливи какви ще ги вършат.
50
0
 
8
 
! Отговори
Пациент преди 5 години
Всичко се доплаща. Отиваш на зъболекар да ти направи пломба , която ти е безплатна , според НЗОК ( почти защото трябва да доплатиш близо 5 лева). Но накрая се оказва че дължиш още 40 лева защото почистването на зъба не влизало в пакета , както и арсена и лекуване. Е къде ще я сложи тази пломба - безплатната?
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората имат здравни каси в които всеки пациент си има натрупване на сумите за да може утре като му се наложи да си ползва. Тук ти вземат някакви пари и те потъват в бездната, а като отидеш на лекар всеки започва да ти иска пари. При нас само се краде, това е истината.
48
0
 
3
 
! Отговори
бантустан преди 5 години
Натрупаната сума от здравни осигуровки тр да се извади от цената на изделието, което тр да се плати и ДА СЕ ДОПЛАЩА САМО РАЗЛИКАТА!!!
47
0
 
7
 
! Отговори
д-р КУИН преди 5 години
Какво значи "Пациента няма пари да доплати изелието"??? АКО ПАЦИЕНТА СИ Е ПЛАЩАЛ РЕДОВНО Здравно Осиг. Вноски то при внасяне на осиг. върху мин раб заплата той е внасял по 40 лв на месец. 12мес . 40лв = 480лв, при положение, че е плащал около 20години = 9600лв В мн случаи пациентите са възрастни и са внасяли повече от 20 год. Ако изделието е на стойност 10 000лв - 9600 = 400лв тр да се внесат от пациента, тъй като тези средства вече са ВНЕСЕНИ В здравната каса!!!
46
2
 
8
 
! Отговори
ликвидират българите преди 5 години
Срещу БЪлгарския народ се изпълнява нагла програма за ликвидация.. отравят с е милиони с хлор токсични канцерогенни разтвори.Отровените отива тна лекари и получават щедри рецепти з а много пари месечно..милиони българи са без доходи за оцеляване..нямат пари за лекарства,за бутилирана вода от магазина ,за храна мед мафията ги обрича на смърт
45
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сно лева здравна вноска да плащаме, пари пак няма да има докато се краде така безогледно! Тази златна кокошка Жени Начева кога ще бъде подведева под отговорност? Колко министри си отидоха, но тя е все там и бърка манджи в здравеопазването! КОЙ и защо я държи тази калинка там?
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
колко плати на тия а го изкарат неграмотно анолиране нацелия изпит искам в ловеч
43
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На хора, които не са плащали и една стотинка здравни осигуровки, кой е длъжен да им плаща за операциите? Просто питам....
42
1
 
2
 
! Отговори
а преди 5 години
задето ме изложихте пред клиент из носа ще ви го изкарам корумпиран инструктор в ловеч и вината нее в мен аме изкарахте мен виновен златен а тие празника ***
41
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
инструктор радев когао ме изкарате неграмотен другия път ви обещавам вие а сте такав
40
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВяраИ каква сума внасяш като здравни осигуровки месечно? 40-50 лева? Колко месеца трябва да си внасяла за да си позволиш медицинско изделие за 10 хил. лв. - 200, а като добавим самото лечение, сметка няма как да излезе. Няма как да станат нещата и аз искам да живея в прекрасния розов свят в който всичко идва даром, но в реалността това няма как да се случи. Хем няма ресурс, хем наличния се управлява меко казано лошо. Разбере държавата може толкова.
39
1
 
30
 
! Отговори
До 35 преди 5 години
Ти не си в ред, само пенсии. Има толкова млади хора и деца засегнати от този бич, че е страшно да гледаш как млада жена излиза от кабинета и плаче!! Какво ли са и открили е въпроса? Да, в поликлиниките има възрастни хора пред кабинетите, рядко по-млади. И ти ще остарееш един ден, имаш ли гаранция, че ще бъдеш в желязно здраве? А когато станеш на 70 и някой млад те нарече пенсия или дъртак, а ще ти се върне, бъди сигурен, ще разбереш какво си причинявал като млад. А всичко се връща на този свят!
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
38 То сигурно се противопостави, че плащаш 10% данък на 100 000 лева печалба, а този с 1000 лева заплата, ще плати 80 лева данък (след осигуровките к т.н.т). Вероятно искаш да плащат всички по 160 лева данъци (ти включително) че да е точна схемата за всички. Нищо, че за теб разликата между 100 000 и 90 000 лева е една луксозна спортна кола на годината по-малко, а за мен 80 лева минус за менознапават по-малко жилище или по-малко храна. Ехти тамива, бедняшки избори.
37
0
 
22
 
! Отговори
Вяра преди 5 години
До 34Е да,само че на мен не ми удържат всеки месец от заплатата за храна,нали?Проблемът тук е,че хем плащаш, хем после ти искат пак пари.Разбирам да ти искат пари за клапа,ако не си здравно осигурен​, защото няма безплатен обяд,но в България всичко е наопаки.Внасяш си осигуровките и пак ти искат 10 000 лв.
36
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, когато държавата ти има брутна средна заплата, която се равнява на семейна вечеря в изискан ресторант ...
35
2
 
22
 
! Отговори
До 34 преди 5 години
Здравни осигуровки практически в България няма, това си е чист данък здраве, а пенсионерите например реално нищо не плащат. Още по-лошото, че отделените за здраве средства се управляват от бюрократи с големи дупета, които нямат никакъв интерес, да не говорим за стремеж да управляват тези срадства възможно най-ефективно. Още по-смешното е че аз ако плащам 200 лева месечно Здр. осигуровки, а ти 20 лева и двамата получава една и съща услуга. Така че модела е пробит и никога няма да работи добре.