НЗОК, кажи: Умират ли онези, недоплащащи за здраве?

Д-р Димитър Петров за здравните абсурди пред Bulgaria ON AIR
11 май 2018 09:45, Петя Славова
65

Преди време почина възрастна жена, която чакаше поставянето на аортна клапа. Заради промените в плащаните от НЗОК медицински изделия, семейството ѝ е трябвало да доплати 10 хиляди лева за интервенцията, но заради липсата на финансова възможност, това не става и жената умира. След това лекари обявиха, че пациентката е починала от заболяванията си, а не заради забавяне на поставянето на клапата.

Още по темата

Официалното становище на НЗОК пък е, че няма пациенти, които да са изгубили живота си, защото не са могли да си доплатят медицински изделия.

Бившият подуправител на здравната каса д-р Димитър Петров каза в студиото на "България сутрин", че проблемът, който възниква сега, е заради реимбурсацията на конкретното медицинско изделие. До края на март нищо не се е доплащало за него, а след това се е получила ценова разлика между финансирането от касата и обявените  цени от фирмите, които доставят клапите.

"Това го има и при много други. При това положение е очевидно, че разликата някой трябва да я плати. Има два варианта: или болниците да работят на загуба, което също ще стане, тъй като те имат доставени медицински изделия по-рано и вторият вариант е да се доплащат от пациентите", подчерта д-р Димитър Петров пред Bulgaria ON AIR.

Бившият подуправител на НЗОК беше категоричен, че проблемът е в това, че тези варианти не са казани официално. Д-р Димитров смята, че е нарушена процедурата при договаряне на медицинските изделия.

"Процедурата е доста сложна, трае 6 месеца, същината е, че се стига до една референтна цена за всяка от тези между 3000-4000 позиции, които са медицински изделия", обясни д-р Димитров.

Той каза също, че след внасянето на доклада, председателката на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева е намалила еднолично цените на голяма част от позициите с презумпцията, че фирмите ще намалят цените.

"Това трябва да бъде договорено предварително с фирмите, защото до момента никоя от тях не е съгласна и не е подписала, че ще работи по тези занижени цени", допълни още бившият подуправител на НЗОК.

Според д-р Петров дори е възможно членовете на Надзорния съвет да са подведени от техния председател за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обвинявайте си държавата. Изберете Бойко, Станошкат, Доган, Царя, Костюм и сие .... Изберете си 5торна коалиция от тея същите.
33
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато си заровяте главата в пясък и си повтаряте, че здравеопазването може да бъде едва ли не безплатно, нещата ще бъдат на този хал. За да получиш, трябва да дадеш, дали ще си купиш храна, без който не би могъл да оцелееш или ще си купиш аортна клапа, без която също няма да оцелееш, разлика практически няма - защо обаче си мислите, че за второто трябва да плати някой друг, остава мистерия.
32
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На колко години е починалата? Изливаме милиарди за това пред лекарскте кабинети да висят само пенсии по над 80 да си поговорят с някого и само да се жалват.
31
3
 
17
 
! Отговори
до 33 преди 5 години
Тогава да не вземат здр. осигуровки.Стига са ни ощетявали , след като допълнително ще плащаме.
30
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравеопазването струва пари, качественото такова пък струва още повече пари, време е да проумеете тази проста и логична максима! Щом искате държавата да ви лекува, ще се примирите с ниско качество, защото тя може да ви предложи само нискокачествена услуга и медицински изделия. Като искате качество ще трябва да си плащате, по света хората отдавна са проумели, че в здравната система солидарния модел не работи и създали здравни застраховки, множество здравни каси и т.н.
29
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не съм досаден, но борейки се с рака лежах с различни хора по време на Химиотерапиите. Нямате си предства, колко бедни и самотни хора лежат, те нямат пари за допълнително заплащане. Има и млади, и по-стари. До мен лежеше по-млад, тих и възпитан човек, с някаква странна левкемия. След Химиотерапиите се прибирах удома, с такси. Момчето беше само, носех му сандвичи и банани, храната която дават е помия! Не се яде! Търсих го после но се оказа, че е починал. Жалко! Аз оцелях, как, не знам!
28
1
 
18
 
! Отговори
С преди 5 години
до д-ХаусМного сте прав , преди всичко трябва у лекаря да има човещина.Болният е с болезнена чувствителност и арогантността го съсипва допълнително.Ако липсва човещина означава , че медика е занаятчия , а не лекар.
27
0
 
8
 
! Отговори
7 преди 5 години
И не, не може да има човек в страната с пари, без да е мафито .... Това ли иска да кажеш ?
26
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хрун-мрън... Спрете да бъдете бедни.
25
1
 
16
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 5 години
До 7Добре, щом имаш много пари и си от "голямото добро утро", давай в същия дух, мачкай и върви напред, татенцето ти сигурно е престъпник бизнесменче-мутра най-вероятно, или оял се шеф на отделение или клиника! Заради такива *** като тебе, народа намрази цялото ни съсловие.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
14 - Зависи, какво дават на преподавателите. Ако им сипят по 10к заплати,длаи ще искат да са в държавния, където макса ще им е 2000. Просто подбираш най-добрите кадри и ката ;)А и колки има уменията и мозъка да станат хирурзи ?Не толкова много!
23
1
 
12
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 5 години
До Анонимен, Нали знаеш, че със стари *** нов бардак не става. Няма разлика, е в частната е малко по-чисто и подредено, но хората са същите, работили преди това в държавната, манталитетът не се променя.... Въпрос на възпитание и човещина, това е, за съжаление ние българите сме много далече и от двете понятия, независимо от професията си.
22
8
 
1
 
! Отговори
7 преди 5 години
До ХаусаИменно, защото имам много пари, моите баби и дядовци са с правилните застраховки и стабилни суми в банковите им сметки ... И всичко това е backup, в случай че аз или друг роднина не може да асистира.
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писах, че преодолях рака, засега. Периодично ходя в частна болница за преглед. Там се прехвърли лекуващият ме доктор. Не мога да разбера, частна болница, лекуваща специфично тежко болни, отношението на персонала към тях е отвратително. Невъзпитано, грубо, дори унизително. А болницата печели от тези болни??? Заявих на моя доктор, че ще се оплача писмено до МЗ, защото е необяснимо това отношение. Обясни, че ще подменят състава заради лошо отношение. А болния човек има нужда от проявено уважение!
20
3
 
19
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 5 години
Трябва да има фонд на НЗОК, точно за такива спешни и животозастрашаващи случаи, да се поемат разходите, пък после, близките нека ги изплащат на вноски но на реалната цена, а не на многократно завишените каквито ги пробутват гешефтарите-колеги в болниците, но човека да е жив.А като генерален извод ще кажа, най-добре е държавен капитализъм от фашистки тип, планова и печелеща икономика и безплатна за пациента мед. помощ, но ман-галите унтер-меншен трябва да се извън борда!
19
0
 
18
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Въпросът в заглавието е излишен.Явно е предвидено пациентите , които не могат да доплащат да са обречени , т.е над 2,5 млн. българи, предвид тези под критичния минимум.А се възхваляваме за повишен БВП , икономии и пр., след като българина е лишен от право на живот.Управляващи , спите ли спокойно ?
18
2
 
12
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 5 години
Да си продължа мисълта. Но ако утре жертва на такова недоразумение станат товите баба и дядо или майка и баща, няма да мислиш така.Пък като искаш да печелиш мноооого пари, хващай си мъдете и бягай навън, да слугуваш в някоя еврогейска болница, ще те скапят от бачкане, но ще ти хвърлят някое евро, много по-малко от на техните хирурзи, но ще си доволен. Лошото е че у студентите, продажните ни и много подкупни и корумпирани преподаватели, създават подобен начин на мислене. Дори и при соца!
17
1
 
20
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 5 години
До Анонимен бъдещ хирург, сега сополанко-студентПич, аз съм лекар от 1992 г. насам и ще ти кажа, че си на грешен път! Трябва да има и човещина, не всичко е пари! Освен това ти получаваш заплата, не забравяй, трудът ти пак ще е заплатен, независимо че го оценяваш на много повече, отколкото е в действителност. А от тия клапи и консумативи, печелите от % които ви дават фирмите-разпространители, пак е *** и престъпна схема. И заради тия % умират възрастните хора. Но ако утре поредната жертва е
16
0
 
19
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
Хайде, отговори ми, чакам, как ще постъпиш ако ти умре пациент? Разбира се, че на хирурзи трябва да се плаща достатъчно, да има висок стандарт и време за възстановяване. Но да брулиш болни и с приблеми, които нямат възможност, това е принуда. Принуда срещу хора в тежко състояние и безпомощност. Държавата и касата така са организирали всичко, че да печелят определени хора, за болните остава късмета. Това трябва да се спре защото е форма на геноцид. Само жестоки наказания на лекари може да помогне
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И работя заради парите, да ! И ако е толкова зора за образованието, ей сега ще внеса 20 000 за държавната поръчка. Не е моя вината, че нямаме свестен частен университет и трябва, да страдаме в "държавния".