Заради мизерни заплати (600 левчета): Медсестри на протест!

От 7-8 години възнагражденията им не са се променяли
11 май 2018 08:50, Петя Славова
93

11785 гледания   |  Още видео

Медицинска сестра на годината за 2017 г. в Бургас е Даниела Христова. Тя беше наградена на церемонията по случай Световния ден на сестринството. Работи 27 години в сферата на здравеопазването, но се срамува да сподели размера на заплатата си, която по думите ѝ от 7-8 години не е мърдала - 600 лева.

Още по темата

Международният празник на медицинската сестра се чества всяка година на 12 май, но тази година той ще бъде отбелязан с протести. Хиляди специалисти по здравни грижи излизат на протест в София, заради липсата на визия за развитие и финансиране на системата.

"Ще излезем на протест около 3000 души. Протестната манифестация не е политическа, не искаме да сваляме министър, правителство... Мечтаем един министър на здравеопазването да си изкара мандата. Искаме да се промени моделът на финансиране в здравеопазването", обясни проф. Станка Маркова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи е на мнение, че законът трябва да се промени така, че ако е договорена стартова заплата от две минимални заплати, това да бъде задължение на всички болници.

"Стартовата заплата на една мед. сестра е с 15 лева повече от на санитарката. В общинските болници не получават повече от 600 лева. Отношението остава толкова пренебрежително...", каза още проф. Маркова в "България сутрин".

"Искаме да се закриват отделенията и болниците, които нямат политика да стимулират кадрите си", настоя тя и алармира за крещяща нужда от медицински сестри и акушерки.

 


93
Още от Ваканция
Симеонов и децибелите: С полиция срещу кръчми и концерти!
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Бай Кольо преди 1 седмица
Това е в големите градове,ако погледнете в малките градчета,сестрите с труд вземат дори минималните заплати.
83
0
 
1
 
! Отговори
Хюстън преди 1 седмица
Да лъха материалност. И да никога няма да работя по медицинска специалност в България. 1996 година лекар в кардиология взима 170 лева май беше. Знаете ли как се живее с такива заплати на родителите ти и като си дете? И да лекуваш с обич мутра с ланец дето има подагра... Не не бих го лекувал с обич. Както си взима ланче така и ще плаща хилядарки за лечение иначе при Попа. :) В САЩ един кардиолог почва с 400,000$ годишно.
82
0
 
0
 
! Отговори
Хюстън преди 1 седмица
Мед.сеспра пенсионер работите, които посочих са не по специалността ми и са хоби. По специалност съм ИТ. Заплатите почват от 1500 лева и стигат до 12,000. Понеже мисля да уча второ висше медицина не мисля, че може да ме засегнете с думите, че нямам хуманост.Прочетете добре Хипократовата клетва.Понеже един роднина в момента е 6 година да ви кажа, че само учебниците му за една година ако ги купува струват към 3,000 долара. При заплата в бърза помощ 650 лева.
81
0
 
0
 
! Отговори
Хюстън преди 1 седмица
Мед.сеспра пенсионер много добре знам как се работи в кардиология и в сектора на здравеопазването. Родителите ми са в тази сфера и са работили в кардиология над 20 години.Имам над 15 роднини лекари. Аз не съм казал, че заплатите, които посочих са в сферата на медицинските грижи. Даже последната написах кол. център. Това, че човек има стаж 40 години в сфера, които живеем не значи нищо,а и преди това също. Може и 100 години да работи човек и да взима 200 лева, а може и 1 да работи и да взима 9,000
80
2
 
3
 
! Отговори
Мед.сеспра пенсионер преди 1 седмица
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК СКЪПИ КОЛЕЖКИ!
Подразни ме писаното от Хюстън.Мила колежке,защо не отиде да кандидатстваш в Общинска болница?Тогава щеше да разбереш каква е заплатата.Да ти кажа-работих 45г. в кардиологично отделение, едва ли ти е известно как се работи там. Работих с обич,желание и отговорнист към пциентите.Да заплащането е точно 600лв.Ела и кандидатствай при нас.Едва ли,защото от теб лъха матреалнота,няма и капчица хуманност.
79
0
 
9
 
! Отговори
Med.sestra-нещастна преди 1 седмица
Моля за премахване на професията мед.сестра от класификатора на професиите.Унижени сме.Дали има друга професия толкова не оценена.Седем поколения напред не искам в рода мед.сестра.
78
8
 
2
 
! Отговори
Хюстън преди 1 седмица
Унизително ниска заплата.Не е вярно,че в София заплатата е 600-800 лева и всички над 1000 лева са не случайни.Преди 2 седмици бях на интеврюта за работа от които 3 минах .Заплатата започва от 800лева НЕТО на първата работа .Втората беше със заплата 1200 стартово до 1600 НЕТО не особено трудно ,но малко шумно.И третата 2500 лева бруто.Всеки,които знае 2 езика и има сертификат за това може да работи в кол център за стартова заплата 1500-2500 НЕТО.
77
4
 
21
 
! Отговори
Авицена преди 1 седмица
Скъпи медици,искайте индексиране на всеки два месеца с по 200 лв.Мисля ,че работата Ви е много по отговорна от тази на депутатите.Станахте по малко от броя на клепачите в парламента.Поздравявам Ви с празника утре и дано има някой уши да Ви чуе и уважи Вашия специален труд.Трудът Ви е вълшебен ,Не може да се оценява от невежи висшестоящи.Успех!
76
13
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 седмица
До Анонимен
По начина на протест, си личи, че са гербери. Ние не искаме оставката на здравният министър, не искаме да пада правителството, а искаме Бойко да ни оправи и нас";)))
Ами, ако Бойко не може да вдигне самальота, тогава? Ще търчим при Радев;)))
75
0
 
20
 
! Отговори
Макс преди 1 седмица
За сестрите мизерни 600 лева, а директора на Югоизточно държавно предприятие Пейчо Върбанов ( бивш ДС ) има на разположение 1000 лева на ден за представителни разходи. Господари на ефира ( единствената работеща институция на тази територия ) разкриха схемата за източени на 1 600 000 лв. държавни пари. Вчера в Пловдив е разкрита схема за източване на НЗОК с 1,1 мил. лева.
74
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България намалява с 50000 души на година.
Богатите не ги интересува (в това число и политиците и депутатите), защото те се лекуват в чужбина, децата и учат в чужбина, та и учители не им трябват. Качеството на храната (масовата) в България е ужасно, но богатите си пазаруват от чужбина храна и напитки.
БКП направи точно най-гадният червен капитализъм, с мизерни доходи и хората са роби на труда, както се пееше в техният пропаганден химн.
Пенсиите също са мизерни.
Страната на победилият комунизъм.
73
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В България масовата заплата е точно тази - 600 лева. Частниците пък най-често дават абсолютния минимум от 510 лева. Човек да се чуди кое да плати с тези пари - транспортните разходи до работата (гориво,билети), храна ли, сметки ли. Не дай си Боже да трябва да плащаш квартира или да имаш дете. Принудиха хората да работят за купа ориз и сметката за ток.
72
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още 10 год и в Бг ще се дават и по 2000лв ноооо няма да има на кого...:)))) така в Казанлък един магазин добре вървящ за дрехи и тн затвори,защото нямаше кой да работи за 150лв седмично 6 дена в седмицата.Иии аййдее капалъ
Спокойноооо и заводи ще затварят
71
1
 
20
 
! Отговори
Martin преди 1 седмица
Братя " кораба " потъва спасявайте се - терминал 2!
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Министър Ананиев ще уважи нуждите от по- добро заплащане и без чужда помощ от безполезни организации, асоциации ,синдикати на които плащаме членски внос.
69
2
 
13
 
! Отговори
мед. сестра преди 1 седмица
Обръщам се към всички колеги,здравни специалисти - ПРИЯТЕЛИ , НА НИКОЙ ОТ ЗДР. МИНИСТЕРСТВО НЕ МУ ПУКА ЗА НАС. ТЕ СИ ЗНАЯТ ,ЧЕ ЩЕ ПОШУМИМ ОКОЛО НАШИЯТ ПРАЗНИК (НЯКОИ ОТ ТЯХ МОЖЕ ДОРИ ДА НЕ ЗНАЯТ КОГА Е 12.05 ). ЩЕ ПОШУМИМ И ЩЕ ЗАМЪЛЧИМ ,КАКТО ВИНАГИ ДО СЕГА.ЗАЩОТО НЯМАМЕ ГРЪБ,ЗАЩОТО ТРАЕМ И РАБОТИМ НА ПО НЯКОЛКО МЕСТА ЗА МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ.ЗАЩОТО ПОРАДИ НАШАТА ЛИПСА И НЕДОСТИГ АКО НЕ РАБОТИМ НА ПО 2-3 МЕСТА ЩЕ СЕ ЗАТВОРЯТ БОЛНИЦИ. ЕТО ЗАЩО НЯМА ИНТЕРЕС ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ НАШИТЕ ЗАПЛАТИ !!!
68
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Че то една продавачка изкарва 700 лева.
За мед сестра се изисква специална квалификация но въпреки това дават 600 лева.
Каква е логиката незнам.
67
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
300 евречета по-добре. За да се гордеем, че вече не сме самостоятелна държава и нямаме собствена валута. Много са горди евролунатиците.
66
13
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 1 седмица
Абе,гледам доста благороден метал е накичила по себе си....
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми поискайте си бе, искайте 1400 да се разберете за 1000 по средата между 600 и 1400.