Заради мизерни заплати (600 левчета): Медсестри на протест!

От 7-8 години възнагражденията им не са се променяли
11 май 2018 08:50, Петя Славова
99

Медицинска сестра на годината за 2017 г. в Бургас е Даниела Христова. Тя беше наградена на церемонията по случай Световния ден на сестринството. Работи 27 години в сферата на здравеопазването, но се срамува да сподели размера на заплатата си, която по думите ѝ от 7-8 години не е мърдала - 600 лева.

Още по темата

Международният празник на медицинската сестра се чества всяка година на 12 май, но тази година той ще бъде отбелязан с протести. Хиляди специалисти по здравни грижи излизат на протест в София, заради липсата на визия за развитие и финансиране на системата.

"Ще излезем на протест около 3000 души. Протестната манифестация не е политическа, не искаме да сваляме министър, правителство... Мечтаем един министър на здравеопазването да си изкара мандата. Искаме да се промени моделът на финансиране в здравеопазването", обясни проф. Станка Маркова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи е на мнение, че законът трябва да се промени така, че ако е договорена стартова заплата от две минимални заплати, това да бъде задължение на всички болници.

"Стартовата заплата на една мед. сестра е с 15 лева повече от на санитарката. В общинските болници не получават повече от 600 лева. Отношението остава толкова пренебрежително...", каза още проф. Маркова в "България сутрин".

"Искаме да се закриват отделенията и болниците, които нямат политика да стимулират кадрите си", настоя тя и алармира за крещяща нужда от медицински сестри и акушерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България масовата заплата е точно тази - 600 лева. Частниците пък най-често дават абсолютния минимум от 510 лева. Човек да се чуди кое да плати с тези пари - транспортните разходи до работата (гориво,билети), храна ли, сметки ли. Не дай си Боже да трябва да плащаш квартира или да имаш дете. Принудиха хората да работят за купа ориз и сметката за ток.
66
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още 10 год и в Бг ще се дават и по 2000лв ноооо няма да има на кого...:)))) така в Казанлък един магазин добре вървящ за дрехи и тн затвори,защото нямаше кой да работи за 150лв седмично 6 дена в седмицата.Иии аййдее капалъСпокойноооо и заводи ще затварят
65
1
 
20
 
! Отговори
Martin преди 5 години
Братя " кораба " потъва спасявайте се - терминал 2!
64
2
 
14
 
! Отговори
мед. сестра преди 5 години
Обръщам се към всички колеги,здравни специалисти - ПРИЯТЕЛИ , НА НИКОЙ ОТ ЗДР. МИНИСТЕРСТВО НЕ МУ ПУКА ЗА НАС. ТЕ СИ ЗНАЯТ ,ЧЕ ЩЕ ПОШУМИМ ОКОЛО НАШИЯТ ПРАЗНИК (НЯКОИ ОТ ТЯХ МОЖЕ ДОРИ ДА НЕ ЗНАЯТ КОГА Е 12.05 ). ЩЕ ПОШУМИМ И ЩЕ ЗАМЪЛЧИМ ,КАКТО ВИНАГИ ДО СЕГА.ЗАЩОТО НЯМАМЕ ГРЪБ,ЗАЩОТО ТРАЕМ И РАБОТИМ НА ПО НЯКОЛКО МЕСТА ЗА МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ.ЗАЩОТО ПОРАДИ НАШАТА ЛИПСА И НЕДОСТИГ АКО НЕ РАБОТИМ НА ПО 2-3 МЕСТА ЩЕ СЕ ЗАТВОРЯТ БОЛНИЦИ. ЕТО ЗАЩО НЯМА ИНТЕРЕС ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ НАШИТЕ ЗАПЛАТИ !!!
63
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то една продавачка изкарва 700 лева. За мед сестра се изисква специална квалификация но въпреки това дават 600 лева.Каква е логиката незнам.
62
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
300 евречета по-добре. За да се гордеем, че вече не сме самостоятелна държава и нямаме собствена валута. Много са горди евролунатиците.
61
14
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Абе,гледам доста благороден метал е накичила по себе си....
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми поискайте си бе, искайте 1400 да се разберете за 1000 по средата между 600 и 1400.
59
20
 
6
 
! Отговори
д-р Менгеле преди 5 години
Да е учила за доктор !!! Точка...
58
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При ГРОБ си е много гот, нали.Найс, а.Не е като при омразните комунисти.
57
1
 
20
 
! Отговори
ВалСим преди 5 години
Нищо де. Ще внесем виетнамски масажистки. Не е същото ама пак е нещо...
56
0
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонимен47пенсионерите, усро, са поработили некоя годинка, преди да почнат "Само да лапат". или викаш да ги тураме сичките до стената, па господ да си избира праведните?
55
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почти цялото лекарско съсловие, включително и тези тетки са членове на ГЕРБ.Да ходят да си протестират пред дома на Светилото им в Банкя.
54
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правителството и лично Генерал Академик Бойко Борисов застават зад справедливите искания на тези жени.Та да ги попитам в прав текст - СРЕЩУ КОГО КОНТРЕТНО ПРОТЕСТИРАТЕ.Може би срещу Президента Радев ?
53
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата била в подем ,то във Африка са по добре от нас те ни говорят глупости,икономиката вървяла напред ,дългът сме си били върнали дето Боко и компания окрадоха с обществени поръчки.
52
2
 
20
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Що за протест е това?! По-добре напишете едно протестно писмо до Бойко и здравният му министър:"Г-н министър председател, г-н здравен министър, ние членовете на ПП ГЕРб в здравеопазването, протестираме и искаме да се промени моделът на финансиране. Но, ако това не стане, ние няма да ви искаме оставките, няма да ви сваляме, ще продължим самоотвержено да ви обичаме и работим за 600 лв". С уважение и любов" ЖГЕРБ в здравеопазването.
51
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За миналата година банковия сектор има печалба 1.3 млрд лева. Там също масово заплатите за между 600 и макс. 1000 лева чисто. Има едни 3%, които наистина взимат огромни заплати- от 15 хил нагоре. От 10 г не са вдигани заплатите. Все викат -не може, няма пари, а печалбите растат. Ама докато има офци с висше, език и стаж да работят за 700 лева в София, така ще бъде.
50
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам защо все още се счита, че това е социална услуга. Доказаха, че трябва да имаш осигуровка (т.е. плащаш ли, независимо дали ползваш), а ако не стига за нещо си, просто доплащаш. Парите не са при медици и сестри, взети са от пациенти - къде са? В НЗОК - онези дето вчера ги хванаха даже в мошеничество! Ето това е "администрация", с която уж се бяхме преборили!
49
20
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 години
Могат да ходят в Германия да пpocтитуират. В цивилизованите деморатични държави на Запад пpocтитуцията е напълно нормална професия, почти всички пpocтитутки в Германия са българки. Работят легално, плащат си такси и осигуровки. За един сеанс блазен унд фикен изкарват по 40-50 евро за 20 мин. С 5-6 клиента на ден правят 5-6 хил евро месечно, а има добри дни с 20 клиента. Като си платят таксите и разходите за храна и квартира им остават чисти около 3 хил евро месечно, за година 30 хил спестяват.
48
0
 
32
 
! Отговори
Vuio преди 5 години
Тези хора си измислят за да злечоставят правителството. Чуйте власта! Според нея живеем по-добре от шейховете в Дубай! Ръст на икономиката 48473727%. Ръст на заплатите 485858%. Нямало инфлация! Цените били ниски, сметките били ниски! Строи се повече отколкото в западен Лондон! Магистрали, небостъргачи, трюфели, хотели на 120 етажа с място за паркиране за извънземни, по 30 чинии побират! По морето е като Палма де Майорка, даже в Майами и LA ни завиждат!!!