Заради мизерни заплати (600 левчета): Медсестри на протест!

От 7-8 години възнагражденията им не са се променяли
11 май 2018 08:50, Петя Славова
99

Медицинска сестра на годината за 2017 г. в Бургас е Даниела Христова. Тя беше наградена на церемонията по случай Световния ден на сестринството. Работи 27 години в сферата на здравеопазването, но се срамува да сподели размера на заплатата си, която по думите ѝ от 7-8 години не е мърдала - 600 лева.

Още по темата

Международният празник на медицинската сестра се чества всяка година на 12 май, но тази година той ще бъде отбелязан с протести. Хиляди специалисти по здравни грижи излизат на протест в София, заради липсата на визия за развитие и финансиране на системата.

"Ще излезем на протест около 3000 души. Протестната манифестация не е политическа, не искаме да сваляме министър, правителство... Мечтаем един министър на здравеопазването да си изкара мандата. Искаме да се промени моделът на финансиране в здравеопазването", обясни проф. Станка Маркова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи е на мнение, че законът трябва да се промени така, че ако е договорена стартова заплата от две минимални заплати, това да бъде задължение на всички болници.

"Стартовата заплата на една мед. сестра е с 15 лева повече от на санитарката. В общинските болници не получават повече от 600 лева. Отношението остава толкова пренебрежително...", каза още проф. Маркова в "България сутрин".

"Искаме да се закриват отделенията и болниците, които нямат политика да стимулират кадрите си", настоя тя и алармира за крещяща нужда от медицински сестри и акушерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
33
 
! Отговори
Шараните свършиха преди 5 години
Значи,когато се съгласяваш да те разпъват за 600 лв си виновен единствено ти!Моментът е най подходящия да им обърнеш гръб и да им затвориш вратата,ако не ти удовлетворят искането...то и по подходящ ден за това от днешния няма да има.За мен е необяснимо вече някой да работи за по малко от 1000 чисто,а как ще им ги плаща работодателя си е него проблем.Реваха работодателските организации за размера на МРЗ,че щели да фалират ,да затворят...то друго се вижда...строят нови мощности и търсят нови хора!
26
5
 
21
 
! Отговори
до Илиян преди 5 години
И ти въз основа на какво реши че на фреза се работи лесно и всеки може.Ей затова сме на това дередже. Защото в България, хората които произвеждат са под 2%.Напълни се с чантаджии, които искат по една торба пари, отделно комисионни, отделно че не правят нищо.Гледам по телевизията всеки втори е професор. По какво точно са професори и какво са написали - това е тайна.
25
4
 
30
 
! Отговори
Илиян до фрезиста преди 5 години
Тая дето "не прави нищо" ако се наложи да ти слага инжекция и не избута въздуха от спринцовката ще те прати на оня свят. Но ти това не можеш да о проумееш. ледай си там фрезата и не се прави на умен.
24
4
 
39
 
! Отговори
Антифен на системата преди 5 години
Напълно подкрепям специалистите по здравни грижи в справедливите им искания.Те трябва да получат много повече от парите,които заслужават.Почит и уважение за тях.Нашето вцепенено от идиотщини население не може да разбере,че грижата от човек към човек е безценна.Ще дойде време,когато няма да имате врата,на която да почукате и да кажете:Добър ден,имам някакво оплакване.Иначе операция за 10000 лв. да ви направят,или "професорски преглед" за 100 лв. приемате,нали.
23
11
 
10
 
! Отговори
зелената тиква преди 5 години
при капитализъм, пазарът е свободен, така че кой както си избере!!
22
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе що така, Генерал Бойко Борисов, любимецът на медсестрите не дава пари на фенките си.Що така. Да извади там няколко милиона и да им даде. Пък и простият БГ народ ще види колко е добър и щедър и пак ще го избере.Какво толова - нали дръпна за три мандата 64 милиарда - къде са тия пари ?
21
36
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой може ли да ми каже какво точно работи една медицинска сестра.Това, което съм видял с очите си е да пие кафе и да пуши цигари през работно време.
20
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само така Бойко - никакви пари за тези. Именно те и такива като тях те избраха.*** лелки в климактериум, прехласващи се по МАЖествеността ти, която е спорно че въобще я имаш, защото за десет години освен един страхливец и хитър селски тарикат, не видяхме друго.Никакви пари.
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протестът не бил политически, не искали да свалят министър, правителство..... Е не разбирам доволни ли сте от заплатите или не?
18
40
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И откъде да дойдат тия пари като не произвеждат нищо.Аз например съм фрезист и само за една смяна произвеждам продукция за над 1000 лв.А месечната ми заплата е 760 лв.Дай и една такава дето не прави нищо да взема колкото мене, а ?
17
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чете човек каква злоба и простащина струи в Бг...Затова сме бедни!!! Като вземате 420 лв излезте заедно с мед.сестрите. Блокирайте задружно държавата и си търсете правата. Но вие само плюете по всеки , който има мисловна дейност и кураж да търси по- добър живот. Ззатова тази държява е леж!!!
16
7
 
9
 
! Отговори
боооо преди 5 години
Не давай пари БОЙКО БОРИСОВ!!! СПРИ ИМ ТЕЗИ 600 ЛВ. БОЙКО БОРИСОВ, дай шанс на всички държавни лекари и мед.сестри да правят кариера в ТОКУДА, СИТИ КЛИНИК ИЛИ ЗАП.ЕВРОПА!!! Там ще получават много пари и ще са доволни.ПРОМЕНИ ЗАКОНА- 10 лева за всеки излекуван, НО ТРЯБВА ПАЦИЕНТА ДА ДАДЕ ПОЛОЖИТЕЛЕН ОТЗИВ СЛЕД ЛЕЧЕНИЕТО.АКО ПАЦИЕНТА ДАДЕ НЕГАТИВЕН И БОЛКИТЕ МУ ПРОДЪЛЖАВАТ С МЕСЕЦЕ НЕ ИМ ДАВАЙ ПАРИ!!!СПРИ ИМ ЗАПЛАТИТЕ!!!!!!!!!!
15
5
 
35
 
! Отговори
До човека с 600 лв з преди 5 години
Всеки, който каже , че 600 лв е добра заплата не е добре и за това сме на тоя хал!
14
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господин Премиер, не им давайте пари, защото това са нашите пари.
13
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакви пари за тия селски тетки. Именно те ни избраха Борисов и ГЕРБ.Сигурен съм че ако се появи сред тях ще се надпреварват да се снимат с него, за да покажат като се приберат селфито на дъщерите си и на комишийките си.И тези пари са им много.
12
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Мафиоти политици не се свалят от власт те се бесят!
11
44
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
600 левчета не е чак толкова ниска заплата за БГ.Особено за жени без образование, които не правят и кой знае какво по цял ден.А на нощните смени всички знаем какво правят. При това през работно време.
10
12
 
11
 
! Отговори
ДААА преди 5 години
Г-н. министът-председател Бойко Борисов, никога не съм и няма да гласувам за Вашата партия, но ХОРАТА СА С ВАС. СПРЕТЕ ДА ПЛАЩАТЕ ЗАПЛАТИ НА ЛЕКАРИТЕ И МЕД.СЕСТРИ В ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ.Ние сме капиталисти и плащаме само за свършена работа. Борисов, искай справка - отзиви от пациенти и ще разбереш, че ТИ-БОЙКО СИ ПРАВ ДА НЕ ИМ ДАВАШ ПАРИ.БОЙКО, пациентите НЕ СА ЛЕКУВАНИ!БОЙКО, защо плащаш на държавни болници, които имат голям брой НЕДИАГНОСТИЦИРАНИ
9
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, тия комунисти кво ли не опитаха да свалят ГЕРБ и не става и не става ...
8
3
 
31
 
! Отговори
Вяра преди 5 години
Taка написано заглавието втълпява в читателите, че всъщност заплатата им не е мизерна и не би трябвало да протестират. 600 лв не са много за отговорна професия като мед.сестри. Ако продължавате да пишете така, следващите ви статии ще са за това как няма медицински кадри и как ще се внасят от чужибна.