БГ плаж, еко плаж: Ще събират разделно отпадъците

Ангелкова уверява: Водата на морето ни е чиста!
14 май 2018 17:00, Красимир Ангелов
19
БГ плаж, еко плаж: Ще събират разделно отпадъците
Снимка: Булфото

През това лято концесионерите и наемателите на плажовете трябва да поставят началото на разделно събиране на отпадъците, обяви във Варна министърът на околната среда Нено Димов.

Той, заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова,  участва в среща с представители на бизнеса и бранша за подготовката на сезон 2018.

Екоминистърът уточни, че през настоящото лято разделното сметосъбиране ще бъде на доброволен принцип, но през следващата година ще стане задължително. Причината за прилагането на тази стъпка е голямото замърсяване от пластмасови боклуци, които се разграждат много трудно, обясни Димов, цитиран от БТА.

По думите на екоминистъра само 20 на сто от този тип отпадъци се изхвърлят от корабите, а  останалите се генерират от заведенията край морето и от плажуващите.

От своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова посочи, че водата по родното Черноморие вече е чиста и 13 плажа тази година са със "Син флаг". Единствената проблемна ивица остава Офицерският плаж във Варна, който е в недобро състояние.

Ангелкова допълни, че в началото на юни здравните инспекции отново ще проверят чистотата на морската вода по крайбрежието. През сезона ще има още две такива инспекции. Министърът се закани, че през това лято ще се следи стриктно дали плажните заведения са свързани с канализационната система и нарушителите ще бъдат санкционирани.

Вицепремиерът Валери Симеонов посочи, че няма промени в закона и от 23 до 7 часа трябва да се пази тишина. Той допълни, че не изключва възможността споровете по тази тема със заведенията в комплексите да продължат, но изискването за спазването на "тихите" часове остава. Контрол ще има и няма да се допуснат нарушения и привличане на клиенти за сметка на почиващите, закани се Симеонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Ltur преди 5 години
Dnes e den za razdelno sabirane na darvenite bg otpadaci....ot nessebar do sveti vlas po plaja e palno s darveni otpadaci, darveni baraki, darveni navesi, darveni trupi, darveni paleti, darveni konteineri, darveta, kloni, hrasti, gora....valeri karti, razbiva, sabira...za skrab, za skat...sakin da ne ostane gratis darvo po plaja za gratis sianka...
17
0
 
4
 
! Отговори
Ангелкрава преди 5 години
Ангелкова, Европа го прави това от около 20г ние сега ли се събудихме?Леле тази държава е толкова зле ... а козите в нея продължават да блеят.БГ никога няма да се оправи, бягай народе още не е късно.
16
0
 
2
 
! Отговори
Osta преди 5 години
Angelkova, kade sabirate morskite zeleni vodorasli i morskite meduzi...ami mazuta kade go slagate?!
15
0
 
1
 
! Отговори
Lenoi преди 5 години
Te i sega sabirat razdelno nadzemno v shareni mrasni, mnogobroini i mirizlivi bg konteineri....koito sa bg arhitekturna aromatna ukrasa na bg ulici, plostadi, sela, gradove, parkove, gradini, kraibrejia, na luksoznite pochivni stancii na bg mnogobroina armia v nessebar....skoro ste ima exercices s koremni presi na bg chetnici i bg piloti krai shareni mrasni, vonlivi nazdemni bg konteineri za razdelno sabirane na bg smed...
14
1
 
0
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Гнусният Милиционерски Кло-зет вече е чистичък. У левооооо!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
водата е чиста???? какво, не спряха ли да ака*т от гумените кашкавалчета и ланшното сирене?
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
черноморието..не ме занимавайте с глупости..
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво че са чисти, някой може и да повярва, а друг пък да не се вълнува толкова. А министърката какви заслуги има за каквото и да е , не ми е много ясно...
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"през това лято ще се следи стриктно дали плажните заведения са свързани с канализационната система"Само това изречение какво говори не е истина.....
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарката Ангелкова защо не е на кинофестивала в Кан? Беше на Оскарите, трябва и в Кан да иде. По-добре отколкото да ръси лъжи и мозък тук.
7
0
 
6
 
! Отговори
до miko преди 5 години
На теб ли да вярва човек или или на министърката?Май ще се доверя на *** петна в иначе кристално чистата вода.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ангелкова уверява: Водата на морето ни е чиста!.........................сигурно ! - защото още не са тръгнали фекалните води от хотелите. ще си говорим след 2 седмици.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Екоплаж, в България? ХАААА-ХАААА!!! Хубава шега, но малко неуместна. В дома на обесения не се говори за въже.
4
0
 
18
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Поредния виц в началото на сезона
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се събират отделно отпадъците? Това значи че полицията отделно ще прибира от плажовете мутрите и политиците?
2
0
 
11
 
! Отговори
miko преди 5 години
Чиста лъжа от Ангелкова.Елате да проверите на Елените Ветко как изхвърля фекалии без пречистване - направо в морето, малко над Свети Влас, и се образува голямо кафяво петно!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София тотално се провали разделното събиране по вина на концесионера. Иска ми се да вярвам, че ще успеят по черноморието.