КАТ се въоръжава още: Купува 56 лазерни камери!

Работят и денем и нощем, хващат всички нарушения на джигитите
14 май 2018 08:10,
40
КАТ се въоръжава още: Купува 56 лазерни камери!
Новите камери. Снимка: архив, Булфото

Пътната полиция обяви обществена поръчка за още 56 лазерни камери на триноги. По едно такова устройство, засичащо автомобилите за превишена скорост, вече има на въоръжение от 12 март т.г. във всяка от 28-те областните служби на КАТ.

Търгът е с прогнозна цена от 2 566 666, 66 лева без ДДС, което прави по около 48 000 лв. на камера. В сумата обаче са включени настройките, техническата поддръжка, тестове преди пускане в експлоатация, обучение на полицаите, както и разработката на софтуер за автоматично генериране на електронен фиш за глоби. Срокът за подаване на оферти е 13 юни, а обявяването на резултатите и отварянето на пликовете е насрочено за 18 юни, пише "Труд".

В началото на тази година катаджиите поискаха да им се отпуснат общо 4 220 000 лв. с ДДС Плановете им тогава бяха да купят само 28 лазерни камери на триноги за над 1,8 млн. лв., а за останалите 2,4 млн. лв. – 20 стационарни камери, които се монтират край пътя. Тогава единична цена на лазерните радари излизаше към 65 000 лв., а на стационарните – 120 000 лв. Парите трябваше да се отпуснат от т. нар. Фонд за пътна безопасност, в който постъпват 5 % от всяка глоба. Той бе създаден през 2011 г. и в края на април т.г. зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че в него вече са натрупани 60 млн. лв. За да харчат суми от въпросния фонд обаче последната дума има финансовият министър Владислав Горанов, чиято позиция доскоро бе, че всяка година парите от фонда се включват в общия бюджет на МВР.

Така или иначе, обществената поръчка е вече обявена и след реализирането й всяка от областните служби на КАТ най-вероятно ще получи по още 2 лазерни камери на триноги. По този начин ще могат да се сформират по три екипа за денонощен контрол на най-опасните участъци във всеки регион.

В момента пътните полицаи у нас снимат с 25 стационарни, 148 мобилни камери, монтирани в патрулните им автомобили "Опел", както и 28-те лазерни радара на триноги.

От януари до април т.г. са издадени 162 330 електронни фиша, с повече от 50 000 в сравнение със същия период на 2017 г. Увеличението идва главно заради отпадането на изискването за указателен знак пред камерите и пускането в действие на лазерите на триноги.

Новите радари работят еднакво добре и денем, и нощем, а при заснемане на номера на автомобила софтуерът веднага автоматично изготвя справка кой е собственикът, има ли застраховка колата и др.

Чрез вградена SIM карта информацията се изпраща в сървър в местната Областна дирекция на МВР. Колкото и да е натоварен трафикът по шосето, всички нарушители се засичат един по един, стига да излязат на фокус номерата им. Ако се движат успоредно, лъчите ги хващат наведнъж и в 4-те ленти в двете посоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Да се растрелят преди 5 години
АМАН от масови убиiци купуващи с ограбени пари от народа камери с лазерни оръжияОблъчени от китайски радари американски пилоти още се лекуват заради лазери..
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
48000 за камера??? Нов епизод на "Междузвездни войни" ли ще снимат с тях?
33
0
 
1
 
! Отговори
Гошо темерута преди 5 години
Бойко, *** мутро, първо оправи пътищата и после набивай милионите ни в камери за по 100 000лв. ***!
32
0
 
3
 
! Отговори
АМАН от убиици преди 5 години
Опасни за увреждат тежко автомобили водачи пътници ..Изпробвайте наличните срещу наглите престъпници на власт в МВР И КАТ.Качете ги на автомобили и ги облъчвайте с камери.После има направете вниматрлни диагностични тестове вкл с мулти спектрални инфрачервени камери..Иначе искайте арести за наглите терористи купуващи тежко терористични оръжия за масови увреждания..
31
1
 
1
 
! Отговори
Дани преди 5 години
Някой знае ли дали има толеранс при скоростта или, например, в града при ограничение 50, ако си с 51 вече следва глоба? В много страни се допуска леко превишение в проценти.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идея- новите коли продавани в България трябва да могат да достигат максимална скорост 45 км/час и така никога няма да прегрешим като шофьори.
29
0
 
4
 
! Отговори
сравнение преди 5 години
Щом като нещо е за МВР ГЕРБ вадят парите на секундата.Преди 2 дни протестираха сестрите и за тях нищо! НАЛИ НЕ СА ОТ МВР! АМА ДОБРЕ СА ХВЪРЛЯЛИ ДНЕС ЯЙЦА ВЪВ ВРАЦА ПО ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ВЪВ ВРАЦА.ДАНО ДА Е ИМАЛО ЗАМЪТЕНИ И ПО МИРИЗЛИВИ ТАКИВА!
28
1
 
14
 
! Отговори
11 преди 5 години
Това за опасните участъци е лъжа. Слагат ги на места, които са безопасни, често еднопосочни и където автомобилът сам развива превишена скорост, поради мaлоумен знак хранилка.
27
3
 
8
 
! Отговори
xaxa преди 5 години
Ще се изплатят радарите само за един месец
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма вече корупция, шофьорите са доволни.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
tova e balgarskata ikonomika.
24
6
 
6
 
! Отговори
3M преди 5 години
До Анонимен 21Аз зная. Спазвай ограниченията и правилата, това върши работа.
23
0
 
11
 
! Отговори
ъ преди 5 години
И нека, печатането на пари да започне........сега!
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом включва и обучение на фуражки, значи ни ги дават съвсем без пари, щот докато се налее в чутурата им доста време ще мине
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21Антирадарите са забранени със закон. Може да ползваш радарен детектор. Поне това знам аз. Ако бъдеш заловен с антирадар най-вероятно те очаква съд
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да знае антирадар, който да върши работа?
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
милиарди от здравеопазването и пътищата се крадат всяка година. Щели били да ловят джигитите.. по-скоро щели да напълнят личните бокови сметки!Къде другаде се е видяло такъв тъпан кат наща тиква да има толкоз пари и власт - никъде!Пак за него да гласувате, аз отдавна съм навън
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само по-често ще чувам - "laser beam detected"Заначи нищо ново. Само някой ще намаже едни 2 млн. Ама няма да съм аз.
17
1
 
15
 
! Отговори
Неук преди 5 години
Камерата си е стандартна. Детекторът за скорост е лазерен. Обаче се чудя как някой по-разтропан правист не е осъдил МВР за дезинформация. Новите си ловят в максимум две ленти. Нямат софтуер,който да екстраполира данните и да изчисли скоростта на трето или повече от три. А че има радари, които могат това има, че не са скъпи, не са. Просто трябва да са унгарските. Нищо, че по Европата нещо много не ги виждам, че и в самата Унгария също. Ама той министърът нагъл със стикери ще подправя документи
16
1
 
20
 
! Отговори
, преди 5 години
Купуват се камери, а пътища като лунен пейзаж, и на снимката се вижда, може би е с цел да се оставят родните пътища в това състояние! Родна картинка!