Политигри в НЗОК и едни пари... водят до смърт

Още ще си отидат, обяснява дъщерята на починала пациентка
14 май 2018 10:30, Петя Славова
26

Миналата седмица стана известен нов смъртен случай, след като пациент не е могъл да си доплати за лечение. Възрастна жена в София почина, защото не дочака поставянето на аортна клапа. Семейството на пациентката е трябвало да доплати 10 хиляди лева. До насрочване на дата за операция така и не се стига.

Още по темата

От болница "Св. Екатерина" обясниха, че здравната каса е намалила сумите, които отпуска за тези медицински изделия и от там се стига до разликата, която трябва да се доплаща. Фирмите, с които болницата работи не са съгласни да доставя клапите на по-ниски цени. От лечебното заведение дори заявиха, че те са се информирали за намаляването на цените след 1 април от сайта на НЗОК, а самото намаление влиза в сила от 1 април.

От позицията на касата, която е изпратена до медиите, става ясно, че НЗОК има сключен договор с 6 лечебни заведения, които да поставят на нуждаещите се такава аортна клапа. Ръководителите на тези болници са уверили, че са осигурили медицинското изделие да бъде доставяно на цената, която касата плаща - е 40 500 лева.

Близките на починалата възрастна жена пък се заканват да съдят здравната каса в търсене на отговорен за смъртта ѝ, защото жената е чакала близо 4 месеца за поставянето на такава аортна клапа.

Радост Теохарова, дъщеря на починалата жена, разказа, че майка ѝ е била включена в списък на чакащите на 4 януари, а до деня на смъртта ѝ на 30 април не е имало решение за това дали жената ще получи аортна клапа. Теохарова дори е на мнение, че от НЗОК умишлено бавят документите и становищата по подобни въпроси.

"НЗОК излиза със становище, че в Европейския съюз при поставянето на такива медицински изделия, гражданите доплащат", каза Радост Теохарова в студиото на "България сутрин".

Дъщерята на починалата жена допълни още, че семейството ѝ е много доволно от работата на лекарските екипи в болниците, но причината за фаталния край е НЗОК, зад които по думите ѝ стоят дълбоки политически игри.

"Този натиск, който се упражнява, ще доведе до смъртта на хиляди хора. В нашия случай здравната каса подписа смъртната присъда на нашата майка", категорична беше Радост Теохарова пред Bulgaria ON AIR. Тя каза още, че случаят с нейната майка няма да е последен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй наречената здравна каса(уточнението е умишлено) е подписала още много други смъртни присъди. И не само тя. Да припомни на милите чиновници, че възмездие има. Да са живи и здрави да си го дочакат!
3
0
 
16
 
! Отговори
Joko преди 5 години
В БГ не с краде само от обществените ***, защото няма какво !
2
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато има ба лъ ци да внисат здравни осигуровки, ще има тарикати да ги крадат.
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За герберастките крадци животът на българина не означава абсолютно нищо.Сложиха и банкер-мафиот начело на Здравната каса, защото той е по-печен в краденето.