Ужасени родители! Психопрофил в забавачки!?

"Спорно като подход" пишат из форумите
Обновена: 15 май 2018 07:13 | 15 май 2018 07:10, Петя Славова
91
Ужасени родители! Психопрофил в забавачки!?
Снимка: архив, Reuters

Родители реагираха остро срещу изготвянето на психопрофили на децата в забавачките. Преминаването през т.нар. скрининг тестове, което е заложено в наредбата за приобщаващо образование, предизвика разгорещен дебат по форумите, пише "Монитор".

Целта е от рано да се установи дали в бъдеще децата може да имат образователни трудности. Затова и още от есента хлапетата от 3-3,5 години ще бъдат препитвани по определени задачи, които ще са около 40 на брой. Много майки обаче не възприемат идеята и по форумите вече кипи оживена дискусия.

Още по темата

"Какво означава "образователни трудности"? И как може да се определят при 3-годишни деца? Или пък дори да се установят такива, какво ще се прави?", пита Ирена Христова. Според друг потребител на социалните мрежи - Доника Пеева пък няма нищо лошо в това да се открива дали нещо затруднява дадено дете, но било недопустимо да им се лепват етикети от рано. Други пък дори дават пример със САЩ, където според тях е масова практика
"всяко второ 3-годишно дете" да се определя като проблемно.

"Това е някакъв пъклен заговор, за да психясват още повече децата и родителите", пише в една от групите в социалните мрежи Виолета Янева. Друга майка пък изтъква, че скриниг тестовете няма да са показателни, защото ако едно хлапе на 3 години не покрива изцяло тези критерии, то това съвсем не означавало, че ще има проблеми в бъдеще.

"Разбираемо е, че родителите са настроени негативно спрямо този метод. На първо място всеки тест носи оценъчен елемент. Също така не гарантира, че дори да бъде открит проблем, родителите ще получат подкрепа отсреща. Истината е, че няма достатъчно специалисти и учителят не може сам да се справи със ситуацията", коментира Цвета Брестничка, председател на УС на "Асоциация родители". Според нея някои проблеми действително може да се идентифицират рано и ако с него работи специалист, те могат да бъдат преодолени. Но ако не се случи, това вкарвало родителите в сложна ситуация, което предизвиквало напрежение сред тях.

"Признавам си, че изготвянето на психопрофил на 3-годишно дете ми се вижда доста спорно като подход. Може да бъде наблюдавано, но чак да се правят профили - това го вкарва в някакви стандарти. Прекалено рано е, защото в тази възраст се държат различно", коментира още Брестничка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
2
 
! Отговори
40 въпроса?? преди 5 години
На 3 годинки някои деца още не могат да говорят правилно от МОН ще ги карат на 40 въпроса да отговорят. Звучи като на разпит в МВР. Ако детето не разбере въпроса или не отговори ще го изкарате антисоциално или,че е за помощно училище. Или ще има и затова справочник да се подготвят и той ще изтича като матурите.Ром*ските деца дори не говорят правилно български,защото и родителите им не го говорят правилно.Дали на 1 годинка ще накарате децата да знаят азбуката, на 2 и латинеца,че на 3 и да сричат?
88
1
 
1
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 85Да те успокоя, понеже сме в България и тези които ще провеждат тестовете и те нямат нужната квалификация. Пак ще се назначат една тумба калинки (близки роднини, на безполезна и ненатоварваща ) дейност за която ще взимат заплати и всичко ще си е по старо му. Преди защо го нямаше този проблем? Защото имаше дисциплина и ТВУ-та. Само тези 2 неща да се върнат и всичко ще се оправи. А не глупости за психопрофили и тн! И като е с лош профил, какво правим? Или отново само констатираме?
87
0
 
2
 
! Отговори
очевидец преди 5 години
Извинявам се на съвестните и отговорни родители.
86
0
 
10
 
! Отговори
очевидец преди 5 години
Направете тест за възпитание и отглеждане на деца на сегашните родители,вкарайте ги в една книжарница да видят що образователни и занимателни книжки има още от 2г възраст,питайте ги занимават ли се с тях,учат ли ги на добродетели, на обноски, на обич към хората и тн.и тн...-и чак тогава питайте милите душички, за които мама и тате са пример за тях.
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това за *** може да е ново, но за света е нормално. Идват периодично в градината, дори ползват и някакви специални уреди, децата минават тестовете и се вижда дали има евентуално проблем, насочва се съм терапевти и специалисти. За първи клас има проверка на здравословното състояние и проверка на цялостното развитие на детето и така се решава, кога е готово да тръгне на училище. Повечето родители не се занимават с децата си, затова на 4 г. са още с памперси.
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имате ли квалификация да коментирате тестовете?И що се сърдите -нали сте все недоволни от детската градина.Това е резултат от недоволството ви.Така ще ви се затворят големите усти.Като ви кажат ,че детето ви ще е с обучителни проблеми, на кого ще се сърдите тогава?Също като ромите,дето за едни 250 лв. си записват децата в 1 клас от 5 годишни,санким могат да преценят с нулевото си образование,че детето им има готовност за училище
83
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо са толкова ужасени родителите- от 7ч до 19ч децата им в институция, повечето неработят, но те ужасени- децата без домашно възпитание, без елементарни умения и навици, не умеят да общуват, а крещят бият се, хапят, но те ужасени. Ужасените мятат наследниците и напускат градините бягайки, нетърпеливи запалват цигари, запалват колите и изчезват- поканете ги да влязат да наблюдават децата си и гледайте реакции, поканете ги да придружат децата си- а защо ходи на детска, нали да бъда свободна/
82
1
 
1
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До ХммИ понеже в САЩ почти всички ходят на психолог и психиатър затова и там са цъфнали, та вържат. Почти всяка седмица се стрелят я в училище, я на улицата. И какво излиза, че психолога нищо не прави освен да набива в масата от тикви, че трябва да се тъпчат с хапове, че да са щастливи. Голяма радост няма що. Преди като имаха право родителите и преподавателите като имаха право да шамаросват лошите деца защо нямаше такива проблеми? Защото имаше дисциплина, нещо което напълно липсва сега!
81
1
 
1
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До ХммА защо си мислиш, че това е целта? Защото някой държавен служител ти е казал?Запукала и на държавата за това как растат децата. Всички го виждаме с очите си всеки ден!Хич не им дреме и не е целта да се махат агресивните, а всички мислещи да им се ампутира способността да разсъждават от ранна детска възраст. Дреме му на бай тиква за детето ти, то ако им дремеше, нямаше да сме на този хал. Това е същата глупост както FB и както ти натъпкаха телефона с ненужни скриптове и тн. Примери бол.
80
3
 
7
 
! Отговори
Хмм преди 5 години
Това българина е страшно същество. Скрининга не е да каже дали децата страдат от някакаво психическо разстройство. Идеята е, че ако някое дете е агресивно, тази агресия може би е защото се справя трудно с финната монорика и ако се обърне внимание на това тогава детето няма да е така агресивно. Ако се разсейва да се научи как да се концетрира. Проблема е че социализма още живее в хората и все още са на мнение "Какво ще си помислят другите, като чуят думата психо?". Това за мен е добра идея
79
2
 
9
 
! Отговори
Клара преди 5 години
Оставете децата да се радват на детството си! Побъркахте ги с тия тестове и проверки. Преди години ние играехме на кукли и се учихме да се грижим за по- малки от нас деца. А сега 10 годишни провесват бебета през терасите! Дали са подготвени, а?
78
2
 
11
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
Преди да правят психопрофил - нека да приберат от улиците...................., които скитат там денонощно.
77
1
 
13
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
И както и да го въртим, стигаме до извода, че вместо да се губят пари и време с разни безполезни психопрофили би било много по полезно държавата да използва този ресурс например да направи работилници заедно със задругата на майсторите и децата от малки да се възпитават в ръчен труд. Да повечето от вас ще го приемат зле защото това означава децата ви да се трудят което е нещо зло в България, но ще възпита и отговорност и много положителни качества в тях и ще е 1000 пъти по полезно от психопрофил
76
1
 
4
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Защото ако приемем вашия възглед с природно заложено то тогава от този начин на мисли следва и политически некоректния извод, че определена прослойка на обществото и е генетично заложено да е мързелива и да краде и да не плаща данъци и това което ползва, а това драга ми тормозена е расизъм на етническа основа. А проблема с тази прослойка не е генетичен, а възпитателен. Ако те израстват в среда различна от предлаганата от родителите им и държавата в момента биха могли да станат съвестни граждани!
75
1
 
6
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
А на тормозената госпожица от по предните коментари ще кажа следното:Психопрофила няма нищо общо с възпитанието. Той може да се използва като извинение за налагане на ново възпитание, но не е първоизточник. Тези деца които са ви били в училище, не са с психопрофил на убийци. Но възпитанието им е такова, защото средата ги е направила такива. Детето е като бяла дъска, каквото се напише, това става от него. А не на него генетично му е заложено да е такова.
74
0
 
6
 
! Отговори
МДА преди 5 години
В училище класа ни беше много "луд". Имаше такива индивиди,че не е за коментирчане. Сега тези хора са със семейства, с деца и са Изпълнителни директори на фирми, ремонтират самолети и други подобни отговорни професии. Всяка родителска среща започваше със следните думи много са "проблемни" (за почти целия клас). Изобщо не вярвам това да помогне на когото и да е било такъв "скрининг".
73
2
 
5
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 71Проблема не е, че се прави с цел интеграция на малцинствата, а с цел ампутиране на гражданско самосъзнание и от малки да се изкореняват всички естествени противореакции на все по налагащата се политическа коректност, джендърство и мултикултура и подобни щуротии. Целта е да се заличи всичко българско което ще бъде възпитано в тези деца и да им се набие от ранна възраст в главите, че тук на Балканите винаги сме били една мешаница и, че винаги сме си живели в мултикултурна среда.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Психопрофил трябва да се прави на родителите и на болните маниаци да се отказва забавачка за наследниците им, да си ги гледат вкъщи и да не ни надуват главите с безкрайните си претенции.
71
0
 
14
 
! Отговори
11111 преди 5 години
офф оставете на мира хлапетата и техните родители! Все сравнявате, все оценявате...не ви ли писна?!?? Всяко дете си е индивидуалност, справя се по различен начин. Едно може да чете вече на 4ри, друго още не може да говори, но след време нещата си идват на мястото. Дори това, което по-късно проговаря, може пък да е гениално математиче! Оставете на мира малчоганите! Ограбихте им детството с тези щуротии, а и непрекъснато стресирате родителите!
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, по-добре да изготвят психологически профили на родителите, че като гледам какви има...