Ужасени родители! Психопрофил в забавачки!?

"Спорно като подход" пишат из форумите
Обновена: 15 май 2018 07:13 | 15 май 2018 07:10, Петя Славова
91
Ужасени родители! Психопрофил в забавачки!?
Снимка: архив, Reuters

Родители реагираха остро срещу изготвянето на психопрофили на децата в забавачките. Преминаването през т.нар. скрининг тестове, което е заложено в наредбата за приобщаващо образование, предизвика разгорещен дебат по форумите, пише "Монитор".

Целта е от рано да се установи дали в бъдеще децата може да имат образователни трудности. Затова и още от есента хлапетата от 3-3,5 години ще бъдат препитвани по определени задачи, които ще са около 40 на брой. Много майки обаче не възприемат идеята и по форумите вече кипи оживена дискусия.

Още по темата

"Какво означава "образователни трудности"? И как може да се определят при 3-годишни деца? Или пък дори да се установят такива, какво ще се прави?", пита Ирена Христова. Според друг потребител на социалните мрежи - Доника Пеева пък няма нищо лошо в това да се открива дали нещо затруднява дадено дете, но било недопустимо да им се лепват етикети от рано. Други пък дори дават пример със САЩ, където според тях е масова практика
"всяко второ 3-годишно дете" да се определя като проблемно.

"Това е някакъв пъклен заговор, за да психясват още повече децата и родителите", пише в една от групите в социалните мрежи Виолета Янева. Друга майка пък изтъква, че скриниг тестовете няма да са показателни, защото ако едно хлапе на 3 години не покрива изцяло тези критерии, то това съвсем не означавало, че ще има проблеми в бъдеще.

"Разбираемо е, че родителите са настроени негативно спрямо този метод. На първо място всеки тест носи оценъчен елемент. Също така не гарантира, че дори да бъде открит проблем, родителите ще получат подкрепа отсреща. Истината е, че няма достатъчно специалисти и учителят не може сам да се справи със ситуацията", коментира Цвета Брестничка, председател на УС на "Асоциация родители". Според нея някои проблеми действително може да се идентифицират рано и ако с него работи специалист, те могат да бъдат преодолени. Но ако не се случи, това вкарвало родителите в сложна ситуация, което предизвиквало напрежение сред тях.

"Признавам си, че изготвянето на психопрофил на 3-годишно дете ми се вижда доста спорно като подход. Може да бъде наблюдавано, но чак да се правят профили - това го вкарва в някакви стандарти. Прекалено рано е, защото в тази възраст се държат различно", коментира още Брестничка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тествайте ги от утробата на майките, още докато ритат в околоплодните води.Света много напредна.
48
8
 
3
 
! Отговори
БН преди 5 години
Аз синковеца още от малък съм го научил да бъде мъж. Като беше на 7 го тормозеха съучениците. Имаше разговори с родители и учители......но Тогава реших и взех нещата в свой ръце и му обясних че хората като цяло са прости *** и от дума не разбират. Ако иска да го уважават трябва да ги накара да се страхуват от него. Записах го на плуване и бокс. И това даде резултати!Сега на 14 вече мачка наред! Никой в училището не смее да му каже гък. А момичета в училището са луди по него.
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе има нещо - всеки ден виждам деца изтървани от пътя, тръшкащи се, ревящи, блъскащи и дори удрящи родителите си ако не получават това, което искат и да говорим за точно ей тая възраст. И не ми обяснявайте, че всичко това е "нормално". Както и да го възпитаваш, ако има някакъв вътрешен проблем си трябва лекарска намеса. Представете си какво ще прави едно такова дете в забавачка. Ще бие другите деца, после може и учителката - ама за мама и тате проблеми няма.
46
1
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието, ХРНВ (на английски: Attention-Deficit Hyperactivity Disorder, съкратено ADHD) :Такова животно на практика не съществува! Симптомите на това 'заболяване' са естествени прояви при развитието на децата. Идеята е от рано да се тъпчат с всевъзможни психо-активни лекарства с надеждата да станат послушни зеленчуци. Забележете с какво 'лекуват' ADHD!
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"На тая възраст всички деца имат трудности с образованието и поведението.. "Спри, ама не е така. На тая възраст си има едни граници, както на всяка друга, които приемаме за нормални. Ако на 3-4 години детето ти залага капани за Гълъбинов души птички, колкото и завеян родител да си, трябва да предприемеш нещо ....
44
2
 
4
 
! Отговори
Тайни от кухнята преди 5 години
Първо им набиват инжекциите после изчакват известно време и проверяват къде серумите са подействали. Ако при някое дете серумите не са подействали веднага му се изписва психо диагноза. Колкото по рано започне контрола на съзнанието толкова по ефективен е той във по късните години на индивида.
43
1
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
На тая възраст всички деца имат трудности с образованието и поведението.. А, за да се установи, че има някакъв проблем детето трябва да премине през серия от тестове, проведени от много добър специалист. На такава възраст е най-добре да не се подлагат на каквито и да било изследвания, защото резултатите са спорни!
42
0
 
7
 
! Отговори
До Браво! преди 5 години
А как да стане иначе? Като онази от Пловдив - пияна и надрусана замазала 10 коли. После майка и - ама тя е мн добро дете. Дали ако психолог беше казал на родителя когато лекето е на 16, че ще е клиент на прокуратурата ако не се вземат мерки, тази уверена в добрината на детето си майка щеше да реагира, или поне да следи с повишено внимание развитието на разпорената си дъщеря?естествено психолога не може да замести родителя или да предотврати всички случай на агресия. Но една сигнална лампа?
41
1
 
4
 
! Отговори
498 преди 5 години
Профил на родителите !
40
1
 
5
 
! Отговори
До рускиня до 10 преди 5 години
защото:1. Погледа на родителя никога не е обективен. Безпристрастна оценка би била от полза.2. Не може всички родители да са специалисти и да следят развитието на детето във всяка област - спорт, учене, поведение, концентрация, логическо мислене и т.н. 3. Няма база за сравнение - как аз да преценя че детето ми да кажем има дефицит на внимание, когато аз не мога да преценя колко време детето трябва да задържа вниманието си на някаква задача.Още?
39
4
 
6
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Всички деца трябва да бъдат еднакви по калъп. Ако някое е малко различно от "нормата" веднага трябва да бъде нарочено за бавноразвиващо се, проблемно дете, или потенциален бъдещ терорист.И най важното е още от 3 годишни да започнем им набиваме във канчетата опорните точки на партията. Робите от малки трябва да си знаят мястото.
38
2
 
11
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
Това е нещо хубаво ако е изпълнено както трябва. От рано да се знае детото дали има трудности в образованието или поведенчески проблеми. Защото сега масово в градините 'съкровищата' на мама бият и обиждат нормалните деца, но когато им го кажеш те се сърдят че детето им е заклеймено, не получава внимание и прочие. Дано ако го каже специалист, че ако не се вземат мерки детето ще стане ***, родителите махнат розовите очила и реагират. Иначе ще има още случай на 14 годишни убиици и пр.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошото е, че днес ХРНВ е етикет, който лепват на всяко второ дете, чиито родители не им се занимава да му помагат. Та в класа на съседката ми, която е учител има 11 деца с ХРНВ !!! Едно време бяха по 11 на випуск от 7-8 класа. Тези деца имат нужда от малко по-различен метод, но поради факта, че е едва ли не извинитлна бележка в очите на безотговорни родители, всеки си мисли, че това състояние просото не съществува, в резултат на което, едни деца страдат.
36
2
 
10
 
! Отговори
66545785 преди 5 години
Така е. Не давайте децата да минават през този скрининг. И без това в днешно време си отглеждате ***, защо да ги насилвате да учат или да се развиват по някакъв начин. Майките ги предпазват все едно те са първите родили деца. Затова едно време имаше по-читави хора.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
27 - Това не еизпит по кормуване, където успявал и се проваляш. Всеки има разлики от другите, няма "основен тип". Понякога някой хора има комбинации, който са опасни за околните и тях самите и е нужно, да се научат да живеят така, че и те и останалите да са щастливи.Разбира се, много родители игнорират това и се чудят, зщао на 26-7 години, успешното им дете се фука с наркотици и е с клинична депресия.Това са основните случай, а не психопати ала Чарли Менсън.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27Няма да го приемат и родителите да си отглеждат съкровището
33
1
 
14
 
! Отговори
Против преди 5 години
Едни такива "специалисти" ми казаха, че детето ми е бавноразвиващо се, тогава беше на 7 г. И аз като една отговорна, или по скоро т*па, майка го влачих една година по психолози и логопеди. Тормозът не спря. Две години прекарани в ужас. Накрая го преместих в друго училище. Сега е 5-те клас на 11 г, отличник. Как не чух една лоша дума по негов адрес от 'неспециалистите" в новото училище?
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялото семейство сме манияци онсоциопати, но това ни прави толкова богати и успешни в обществото. От завист, разни бедни прашасали *** ислат, да ми дескредитират, все едно сме им виновни, че не са съумели, да натрупат богатство и да се изкачат по социалната стълбица.
31
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е глупост аз съм за. Всички знаем какви диваци има т забавачките, а оправданието е детето било палаво...
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А психопрофили за учители и възпитатели кога???