Ужасени родители! Психопрофил в забавачки!?

"Спорно като подход" пишат из форумите
Обновена: 15 май 2018 07:13 | 15 май 2018 07:10, Петя Славова
91
Ужасени родители! Психопрофил в забавачки!?
Снимка: архив, Reuters

Родители реагираха остро срещу изготвянето на психопрофили на децата в забавачките. Преминаването през т.нар. скрининг тестове, което е заложено в наредбата за приобщаващо образование, предизвика разгорещен дебат по форумите, пише "Монитор".

Целта е от рано да се установи дали в бъдеще децата може да имат образователни трудности. Затова и още от есента хлапетата от 3-3,5 години ще бъдат препитвани по определени задачи, които ще са около 40 на брой. Много майки обаче не възприемат идеята и по форумите вече кипи оживена дискусия.

Още по темата

"Какво означава "образователни трудности"? И как може да се определят при 3-годишни деца? Или пък дори да се установят такива, какво ще се прави?", пита Ирена Христова. Според друг потребител на социалните мрежи - Доника Пеева пък няма нищо лошо в това да се открива дали нещо затруднява дадено дете, но било недопустимо да им се лепват етикети от рано. Други пък дори дават пример със САЩ, където според тях е масова практика
"всяко второ 3-годишно дете" да се определя като проблемно.

"Това е някакъв пъклен заговор, за да психясват още повече децата и родителите", пише в една от групите в социалните мрежи Виолета Янева. Друга майка пък изтъква, че скриниг тестовете няма да са показателни, защото ако едно хлапе на 3 години не покрива изцяло тези критерии, то това съвсем не означавало, че ще има проблеми в бъдеще.

"Разбираемо е, че родителите са настроени негативно спрямо този метод. На първо място всеки тест носи оценъчен елемент. Също така не гарантира, че дори да бъде открит проблем, родителите ще получат подкрепа отсреща. Истината е, че няма достатъчно специалисти и учителят не може сам да се справи със ситуацията", коментира Цвета Брестничка, председател на УС на "Асоциация родители". Според нея някои проблеми действително може да се идентифицират рано и ако с него работи специалист, те могат да бъдат преодолени. Но ако не се случи, това вкарвало родителите в сложна ситуация, което предизвиквало напрежение сред тях.

"Признавам си, че изготвянето на психопрофил на 3-годишно дете ми се вижда доста спорно като подход. Може да бъде наблюдавано, но чак да се правят профили - това го вкарва в някакви стандарти. Прекалено рано е, защото в тази възраст се държат различно", коментира още Брестничка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
12
 
! Отговори
Милена преди 5 години
E какво толкова?Те ако имат проблеми, все някога ще се разбере.Дали на 3 години или 7 няма разлика.Колкото по-рано,толкова по-добре.Така ако детето е проблемно ще може от ранна възраст да се подготвя със специални педагози.
8
6
 
7
 
! Отговори
евмрофен преди 5 години
До Анонимен 1На Запад си ароматизират обществените тоалетни,у нас кога!?
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, ако се правеше навремето, сега Бокича щеше да си кара спокойни старини в Курило...
6
0
 
15
 
! Отговори
К преди 5 години
Четете вестник Психо
5
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Различните деца се развиват по различен начин през годините.Защо им развалят детството разни застаряващи лелчета с болни амбиции.
4
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските *** пак избухнаха с простотата си (не простотията). Разбрали-недоразбрали и вече ужасени и против...
3
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на леличките и възпитателките психипрофили кога ще има ?
2
7
 
37
 
! Отговори
Дъртий преди 5 години
Държавата, пардон, бг се напълни с "психолози" на килограм и сега се чудят как да се докопат до държавната софра, както всичко останало в бг - тлъстата мазна бан'ца. Малко ли ни са бюроклати, минцифайки, адвокатчета, съдии, счетоводетелчета, банкерчета, за десерт психопати да ни казват колко сме зле?
1
30
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е западен стандарт,там всички деца имат такива профили,тества се развитието на децата,възприемчивост,грубо фина моторика, концентрация, хиперактивност