15 минути градушка и бедствие в Бяла Слатина

Стихията засегна и Плевен, показа музикантът Димитър Кърнев
Обновена: 16 май 2018 07:50 | 16 май 2018 07:50,
14

Снимка: Facebook, Димитър Кърнев

Дъжд, преминал в градушка - с големина на ледените късове като орех, връхлетя Бяла Слатина и нанесе огромни щети на населеното място. Възрастни хора казват, че не помнят подобна стихия.

Засегнати от бурята са още Плевен и Кнежа, но бедствено положение е обявено само в община Бяла Слатина.
"Обявено е бедствено положение в Бяла Слатина - каза за "Фокус" областният управител на Враца Малина Николова. - В други населени места от областта не е обявявано. Бурята е била стихийна за около 15 минути."

Днес започва истинската оценка на щетите, защото вчера общината в Бяла Слатина заедно с общинското предприятие "БКС“ основно са разчиствали улиците, за да могат да осигурят придвижването на хората и движението на транспортните средства.

По думите на Николова е възстановено електрическото захранване на населените места в общината. А днес до обяд трябва да бъде възстановено и в самия град. В училището "Цани Гинчев" е паднал стълб, както и още два в града.

"Учениците имат външно оценяване и е необходимо задължително електрическо захранване - категорична е г-жа Николова. - Може и с акумулатор на първо време, ще се прецени по какъв начин. По частните домове има сериозни щети - много отнесени покриви, много паднали дървета от улиците вътре в дворовете.

По целия площад на Бяла Слатина всички дървета почти са долу на земята. Има паднали жици. Много е страшна картината..."

Музикантът Димитър Кърнев от D2 пусна в късните часове снощи "малко атмосфера от Плевен", както написа той към кадрите във Facebook, които показват някои щети от вилнялата в града буря.

А кметът на Плевен - Георг Спартански написа в социалната мрежа, че се въвежда частично бедствено положение в Общината за селата Гривица, Ясен и Опанец.

"Кризисният щаб в Плевен бе свикан незабавно, минути след възникване на бедственото положение в Плевен и общината. Ще работи, докато е нужно. Всички възможни екипи на държавни, общински институции и фирми са на терен и работят за отстраняване на последиците от природното бедствие.

Най-важното-размина се без жертви, има само един пострадал от счупено стъкло с тежки порезни рани на ръката. Оказана му е незабавна медицинска помощ. Осигурено е нужното кръвопреливане. Ще се възстанови напълно.

Благодаря на гражданите, които се включиха със собствени сили и средства! Ще се справим!!!", написа в  Георг Спартански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
bjala slatina gi e klatilo neshto drugo...
13
1
 
3
 
! Отговори
ggg преди 5 години
Снимките са от Плевен, не от Б. Слатина-оправете си заглавието или сложете други снимки!
12
2
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
статия за градушка, и ни занимават с избушените тъпани и менте усилвателите на дедве. дайте да дадеме и за тех? а, ако толко немате кадри от там, да ви продам, като за алтънчо тънка поста :)
11
1
 
6
 
! Отговори
2 преди 5 години
От 2011година правителство закри министерството за бедствия и аварии ..Бял ден не сме видели -комари във Видин ,които хората плащат ,градушка по селата,- бълхи ,плъхове, кучета . Просто хората от ПБЗН да си изградят стратегия 2019-2020 година да е по безаварийна. По лапане ,повече любов драги депутати.
10
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 години
Една ракетна площадка за целия северозапад.
9
1
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 5 години
Не знам дали са пуснали 20 ракети, но явно не са си свършили работата. Щом 20 ракети не помагат, да изстрелят 120 или 220 ракети.
8
1
 
4
 
! Отговори
xfb преди 5 години
По последна информация се знае, че са изстреляни над 20 ракети срещу фронта на бурята!! Смятайте какво щеше да стане, ако не бяха пуснали ни една ракета.......погром.
7
3
 
17
 
! Отговори
??? преди 5 години
Градушка с големина на орех, от време на време с големина на яйце. А къде са ракетите против градушките? Вятъра си е вятър, но и градушките нанасят големи щети. Кой от ГЕРБ открадна парите за ракетите?
6
1
 
9
 
! Отговори
до торнадо спецовете преди 5 години
точно тези ракети променят структурата на градоносния облак , получава се размиване на облака и освен че пречи да се образуват градоносни ядра размива и силата на фронта. А отнисно дали е имало градушка ела в Долна Митрополия и виж какво е останало от градини и лозя, *** градски...
5
6
 
7
 
! Отговори
xcn преди 5 години
Стига с тези ракети бе, разбирачи нещастни!! Може ли ракета за градушка да укроти ураганен вятър?!?! Градушката беше примесена с дъжд и не нанесе поражения, но торнадото извило се преди това-беше страшно! Няма ракети срещу ураганен вятър, затова стига пискахте без да знаете!! Друг е въпроса, че оядените земеделци вместо да си плащат по 2-3 хиляди лева на година да поддържат системата за борба с градушки-си купуват коли за по 2-3 милиона....
4
7
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Досега не съм чувал с ракети да се бори облак, родил торнадо, тА таковам в капацитета невеж! Почети малко къв облак е бил тоя вчера и дали ракети могат да му окажат влияние.
3
4
 
11
 
! Отговори
:):) преди 5 години
и вчера го написах, колкото и безродно да звучи, по добре е май северна България да е част от Румъния и Букурещ е по близо и шанса да се обърне внимание на тази територия е по голяма...
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нема пари за ракети, всичките пари са усвоени от наши фирми по измислени проекти
1
2
 
20
 
! Отговори
гого преди 5 години
алоо кмета на Плевен , къде са ти ракетите против градушки, имаш такъв център на 10 км по права линия до Плевен ( Долни Дъбник).Няма държава анархия...