Бетон vs. къмпингари. Кой причинява повече злини на Черноморието?

Ще може ли да се почива свободно на плажа...
16 май 2018 13:15, Петя Славова
64

Лятото все по-уверено се задава, а за мнозина то вече е започнало. Напрежението между държавата и желаещите да къмпингуват на плажа не стихва. Предвижда ли се закон, който ще забрани почивките сред природата?

"Няма все още текстове в закона, които да забраняват на когото и да е да се придвижва свободно из България. Не може всички да обичаме бетоните и басейните на 5 метра от плажа. Дори къмпингите вече не представляват спокойно място", отбеляза музикантът и защитник на къмпингуването Васил Гюров.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" журналистът Владислав Прелезов изтъкна, че има доста къмпингуващи, които не се съобразяват с останалата част от почиващите.

"Държавата трябва да регулира тези неща. Трябва да има ред. Ако всички отидем свободно на плажа и си поставим палатките, какво ще стане? Когато отидеш да къмпингуваш трябва да почистиш след себе си", поясни той.

За Гюров проблемът с чистенето е както отговорност на почиващите, така и на държавата.

"Има проблем с културата на държавата. Ако един паркинг не се чисти – той ще се зарине с боклуци. Общината трябва да се грижи за чистенето на публичните места. Има бюджет за това. Държавата не си върши работата и настройва хората срещу нас", категоричен бе артистът пред Bulgaria ON AIR.

В края на разговора гостите постигнаха консенсус, а Прелезов обобщи темата с това, че спорът не е дали да има палатки, а къде да бъдат те и как да бъдат регулирани.

"Самите хора трябва да бъдат закона. Всички искат да имат права, но никой не иска да спазва правилата. Законът трябва да предвиди свободни плажове, които също да бъдат регулирани", допълни журналистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено,че сме да остане и природа,а не само бетон покрай бреговете!Аман от превилигировани хора съсипващи природата със строежите си или други дейности!
56
0
 
5
 
! Отговори
Вълнаро преди 5 години
Аз също обичам да спя на палатка, и то съвсем не по финансови причини. Но като вдигна лагера, няма да познаеш къде е бил. А за съжаление е пълно с мърлячи, които оставят след себе си свинщини. Любовта към природата означава преди всичко да не личи, че си бил там.
55
4
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Какво море е, без да се опънеш на шезлонга под чадъра , да си пийваш ти коктелче или мента-спрайт,мацка покрай теб,музиката дъни и хотела 100 метра зад теб! Никакво море не е!По скоро свърталище на хипи-наркомани!! Мръсни и нечистоплътни ,със широки потни дрехи,със уши на дупки със кал отвътре и коси на фитили,шампоан не видели.Няма баня и тоалетна има само бира и масури!!!
54
1
 
3
 
! Отговори
hm ч.3 преди 5 години
и проблема е, че вече и да е лаем и да правим гладни стачки там всичко е напълно законно станало и освен с атомна бомба оттам неможеш да ги мръднеш бунгалцата, виличките и всичко друго :) те така... а някой видя колко е апетитно това и искат същия сценарий и на корал и другите заливчета (макс. 3-4) които са останали. Може би същия "инвеститор" Иванов ?!
53
2
 
4
 
! Отговори
hm ч.2 преди 5 години
следващото което ще стане - доизкупуване на терените и затваряне на пътя натам - честит първи изцяло частен залив (плаж) собственост на сем. Иванови... естествено ще има всеки достъп до плажа ако ви кефи да се къпете пред носовете на милионери които са под наем там а вие да неможете да си купите дори вода за пиене понеже ресторанта и барчето са само за гости на комплекса ... по тоз начин я има 3-4 извънземни простосмъртни там я не. И това го направиха подкупни *** в несебър които разрешиха
52
1
 
5
 
! Отговори
hm преди 5 години
невероятно как бетонното лоби преиначава реалността. вижте какво стана на иракли - първо се намери тате богаташ за да се купят отделните парцели. после се направиха подкупни общинари които да подпишат заменки гори срещу още няколко парцела. Така се оказа един богат тати собственик на цялата земя там. следващата стъпка беше промяна на ползването на терените. след това се почна строежа на уж само 4ри къщи сега вече са десетки (на един собственик). сега искат да изгонят къмпингуващите
51
0
 
4
 
! Отговори
Дядо Соци преди 5 години
За последен път се върнах от морето преди 35г. и си беше много добре.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма да мирясат докато не бетонират всеки квадратен сантиметър от тая територия, помнете ми думата... справка - някои вървежни квартали в София и други големи градове
49
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо хората да не могат да къмпингуват.Аз неискам да пълня гушите на родните бизнесмени. Да фалират един по един и да изчистим родните курорти от бетона, че в цял свят пазят природата а ние я съсипваме.
48
3
 
8
 
! Отговори
бетонирането преди 5 години
на черноморието си е една яка перачница на пари. Тя пък и има гласовито лоби и министър "на повикване". За сезон от 3 месеца бетоновите чудовища се превръща в градове призраци в продължение на почти цяла година. По плажовете стърчат като кости на мътъвци набучени почти във водата чадъри. Изтърбушени заведения са се превърнали в купчини от парцали и трески. Ужасът, който обхваща случайните извънсезонни туристи е неописуем. От палатките не остава и следа - морето е красиво през всеки сезон...
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименС удоволствие си бия шута! И не само до Гърция! Разкош!
46
2
 
8
 
! Отговори
факт преди 5 години
До АнонименИмам и селска къща, но нали говорим за морето. За мен от двайсетина години БЪЛГАРСКО море - няма!Но има други - н*ъл тъй? Стотинка от мен не виждате, пък и от много други като мен. Бъдете живи и здрави!
45
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до фактОтивай да живееш на село. Там бетон няма. Има запустели къщи и градини, които чакат някой да работи. Ама нали в бетонния град всичко ни е на една ръка разстояние е по- лесно.
44
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като сте написали Бетон срещу Къмпингари, да разбира ме че лобирате за хипи наркоманите? ИСтината е че става въпрос за сблъсък цивилизация срещу дивотия.
43
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До фактТогава си бий шута в Гърция хипи-парцалане и не ме занивай с наркоманските си брътвежи. Не съм длъжен да ти гледам нацапаните *** и нечистотиите в които се въргаляш на плажа.
42
0
 
0
 
! Отговори
do 37 преди 5 години
Никъде не пише дали са българи, гърци или от други нации. Факт е.
41
3
 
14
 
! Отговори
факт преди 5 години
Живееш в град-независимо кой, 11 месеца и половина си заобиколен от бетон и асфалт.На третата пресечка от дома ти има фитнес и плувен басейн.Ще ти се морската почивка да е нещо по-различно!Не е задължително да е палатка-може квартира,хотел,бунгало,но като отвориш прозореца-да се чува шума на морето и да дишаш морски въздух.Последните две неща на родното Бетономорие отдаавна ги няма!Парцелирайте си плажове,бетонирайте,асфалтирайте, ще посрещате бедни чужденци, предплатили в чужбина и ще ривьети
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е разликата между незаконното строителство, самонасталите се и тези палаткаджии? Не може да си правиш каквото си искаш, без да се съобразяваш, че така пречиш на останалите! Аз мисля че дивото къмпингуване трябва да се забрани изцяло по черноморието и да се осъществява само в специално създадени за целта зони, в който да важат правила, относно сметосъбирането и отвеждането на фекалните води.
39
2
 
6
 
! Отговори
Сериозно преди 5 години
От това би следвало да се направи извода, че "дивите" палаткаджии нямат нищо против катунарите, които също си разпъват чергиите където им е кеф.... Дори би трябвало да са първи дружки с тях!
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да пречиш на другите - това е основното тук. Щом не може да се строи на плажа, не може и да си разпъваш палатки и шатри, за седмици или месеци! Кой ще чисти след диваците? Да се твърди, че може да се изхождаш и хвърляш отпадъците на публични места, и след теб някой е длъжен да върви и да почиства е върха на лицемерието и простотията. Не може заради няма и процент от почиващи, всички да си скапват почивката.