Бетон vs. къмпингари. Кой причинява повече злини на Черноморието?

Ще може ли да се почива свободно на плажа...
16 май 2018 13:15, Петя Славова
64

Лятото все по-уверено се задава, а за мнозина то вече е започнало. Напрежението между държавата и желаещите да къмпингуват на плажа не стихва. Предвижда ли се закон, който ще забрани почивките сред природата?

"Няма все още текстове в закона, които да забраняват на когото и да е да се придвижва свободно из България. Не може всички да обичаме бетоните и басейните на 5 метра от плажа. Дори къмпингите вече не представляват спокойно място", отбеляза музикантът и защитник на къмпингуването Васил Гюров.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" журналистът Владислав Прелезов изтъкна, че има доста къмпингуващи, които не се съобразяват с останалата част от почиващите.

"Държавата трябва да регулира тези неща. Трябва да има ред. Ако всички отидем свободно на плажа и си поставим палатките, какво ще стане? Когато отидеш да къмпингуваш трябва да почистиш след себе си", поясни той.

За Гюров проблемът с чистенето е както отговорност на почиващите, така и на държавата.

"Има проблем с културата на държавата. Ако един паркинг не се чисти – той ще се зарине с боклуци. Общината трябва да се грижи за чистенето на публичните места. Има бюджет за това. Държавата не си върши работата и настройва хората срещу нас", категоричен бе артистът пред Bulgaria ON AIR.

В края на разговора гостите постигнаха консенсус, а Прелезов обобщи темата с това, че спорът не е дали да има палатки, а къде да бъдат те и как да бъдат регулирани.

"Самите хора трябва да бъдат закона. Всички искат да имат права, но никой не иска да спазва правилата. Законът трябва да предвиди свободни плажове, които също да бъдат регулирани", допълни журналистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мен"Плажа е държавна собственост и разпъването там не е забранено!"Подблоковото ти простронство е общинска собственост! Много ли ще ти е кеф да разпъна там палатка, да нощувам, да си паля огън, да се наливам и облекчавам на открито, щото така на мен ми е кеф... Все пак живеем в държава, а не в джунгла! Няма нормална държава по света, където да е "разрешено" да си опъваш пралатката или катуна където ти е кеф...
36
0
 
8
 
! Отговори
до Мен преди 5 години
Не се прави на луд! Рядко разпъват на плажа. Повечето търсят сянка навътре в горичките, а те повечето са нечия собственост! В Е рвай ми!
35
2
 
1
 
! Отговори
Kavak Vlaz преди 5 години
Vai, vai...sunybeach s izkustveni palmi po piasaka...vai, vai bulgaristan arhitekt cok babait ekolog...cok izkustven black maimun...a meduzite i vodoraslite v moreto hich ne sa plastmasovi, nito sa daje betonovi...ami sa si hepten hepten bio i jivi...
34
0
 
7
 
! Отговори
до 36 преди 5 години
Не пиши глупости! Първият местен грък като вид българи на нерегламентирано за къмпинг място веднага звъни на астиномията. Пробвай се ако не ми вярваш. Пък тези страни, които изреждаш (не знам дали е така) един път само да им стъпят наши къмпингари, и смятай че са въвели забраните!
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Гърция ги има същите - идват в петък разпъват и си тръгват неделя. Според вас къде пикаят? Просто повечето от пишещите само сте чули как е там. Правят една две акции на сезон по актуални места, две седмици вестниците пишат и до там. За сведение разрешено е свободно/диво къмпингуване в Норвегия, Естония, Франция, Англия и Уелс.
32
1
 
1
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До АнонименТова е щото на половината по хотелите им е ясно че ако останат на техния плаже ще се къпят в собствените си фекалии. В резултат вече и силистар се напълни с ***...
31
0
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 5 години
прав си, само че при едните се ак*а из горичките до плажа, а при другите в доста по големи количества фекалиите се изсипват от една тръбичка направо в морето до плажа. наркоманите и алкохолиците са и на двете места и не знам кои са по-лошите. на 'дивите' плажове обаче има и друг 'феномен' - нискочели гове*да карат АТВ-та върху дюните и плажуващите. въобще, според мен би трябвало всички плажове да се оградят и там кола да не влиза, а постройките да се съборят. ама едва ли.
30
3
 
6
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До до МенЧужд имот? Плажа е държавна собственост и разпъването там не е забранено!
29
2
 
2
 
! Отговори
до Мен преди 5 години
Само не разбрах ти караваната ли им чистиш на тия хора или какво? Като са талкова богати що гледат да си разпънат бохчите в чужд имот, или някъде където е без пари? И спри да се правиш на интересен и да си фантазираш! Пък другия път някой като ти каже, че караваната му струва 500к евро, му искай автограф!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
решението на проблема е изключително просто - онези, които предпочитат хотели и къщи, ходят САМО на плажове с хотели като несебър, сл. бряг, албена, синеморец и т.н. онези, които предпочитат палатки, ходят САМО на незастроени плажове и на никой кракът му не стъпва из 'местообитанията' на другия. да, ама не. защото всичкото се***ляндур се изсипва на силистар или аркутино за през деня, хвърлят *** и се прибират при ракийката. а въпросните 'палаткаджии' по дефолт не стъпват на 'слънчака'.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чуеш еко активист и си представи един авантаджия, който прави всичко възможно да си изкара някой лев, като се прави на еко.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Do 23Absolutno tochno kazano. V Italia na kumping prez Avgust edno Bungalo, kolkoto karawana, na vecher struva 150 EUR. Povtariam - kumping, na vecher, bez vkluchena hrana.
25
3
 
5
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До До МенМне, ходим на един и същи места. Караваната на човека за който говоря стува над 200к лева. Оборудването е отделно. Семейството му изкарва цяло лято офф грид. Айде бягай сега да закусиш полуисъхнала краставица със соево саламче на алинклузива, пльосни си телесата после в басейнчето и газирай водата за останалите.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На морето съм бил последно 93-та, ни палатки ме интересуват ни "5-звездни". Не знам защо постоянно ни занимавате с него. По-добре за керченския мост нещо...
23
2
 
11
 
! Отговори
3 преди 5 години
Целият плаж е в огнища, бутилки, дрехи и хартии а храстите около тези мизерници са минирани и е задръстено от тоалетна хартия. Да не говорим, че масово са наркомани и алкохолици, които до обед се търкалят след това пияни по пясъка.А автомобилите им са паркирани върху дюните.За това, да не се прави на интересен а да си плаща, за да може да е регулирано всичко .Трябва да е както в Гърция,1000км плажна ивица а нямаш право да разпъваш палатка извън къмпинга, те по будали ли са.Или ние сме тарикати.
22
3
 
5
 
! Отговори
До Мен преди 5 години
Ти нормален ли си бе? Каравани и кемпери има под път и над път за малко пари! Имаш ли представа колко струва един апартамент в София, в хубав квартал? А тия изключително богати които познаваш, ги познаваш или от снимки или ако си им прислуга! Аман от еко ***!
21
2
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Нерегламентираните палаткаджии съзнателно или не действат в полза на бетониращите морето... От година на година например на Корал става все по-мръсно и непроходимо за коли, но.... палаткаджиите искат да им е "диво" и нищо да не плащат! А от това се възползват бетониращите морето и казват - дайте да бетонираме и всичко ще е ОК! Вместо палаткаджиите да искат да се регламентират къмпинги - с такси, течаща вода, пътища, електричество, чисти плажове, регламент за нудисти, а те не и не.. искаме к.чина
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинското къмпингуване е да си имаш хубав кемпер, който да го ситуираш на предназначените за това места. А скъпите кемпери са направо страхотни. Какво ми се фръцкат тези с тяхните раздрънкани каравани. С як кемпер можеш да обиколиш сумати места.
19
2
 
8
 
! Отговори
Палаткаджия преди 5 години
До АнонименАми аз съм бил на 5 звезден. И не ми хареса. Обаче не обвинявам хората на които им харесва. За мен тая стерилна обстановка с хлорирани басейн не е почивка. Аз искам да се откъсна от всичко и да съм сред природата.
18
2
 
9
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До ТияСмешко, една каравана или кемпер струва колкото един апартамент в софия и това съвсем не е единственото оборудване за къпинг. Познавам изключително богати хора които почиват само и единствено на каравана. Ти цял живот да почиваш на 5 звездни хотели няма да изхарчиш колкото тях.