Музиканти свирят, протестират. Ще ги чуят ли?

Оркестрите на БНР пак поискаха увеличение на заплатите си
17 май 2018 11:07, Петя Славова
12

Музиканти от различните оркестри на Българското национално радио днес излизат на пореден протест, с който да поискат увеличение на възнагражденията си. Този път те ще изразят недоволството си около Националния дворец на културата, където днес лидерите на Европейския съюз и тези на страните от западните Балкани се събират на ключова среща.

Още по темата

Музикантите вече правиха три протеста, но резултат и значителна промяна по думите на солиста на Оркестъра за народна музика на БНР Недялко Недялков, няма.

"Ние също искаме да получим отношение от страна на нашето правителство и на държавата, както се отнасят към хората на културата и музикантите в Германия", каза Недялков пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че именно заради това заедно с колегите си са готови да направят специален поздрав за канцлера Ангела Меркел.

Началната заплата в оркестрите на БНР е 570 лв., средната – 660 лв. Музикантите искат увеличение минимум с 50%.

Един от младите членове на Оркестъра за народна музика Христина Белева беше категорична, че оцеляването само с тази заплата е невъзможно.

"Всеки един от нас разчита на своята креативност, своето участие в различни проекти, което пък ни обогатява", сподели Белева в ефира на "България сутрин".

Тя допълни, че наболелият проблем е в отношението на държавата към хората на културата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
а на бас преди 5 години
А на бас,че Бойко на музикантите ще каже НЕ ми свирете пред прозореца. Как не са се включили и от фолка и не са извикали Азис да му изпее Ти нямааш сърцеее. и Ах как боли?
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DA SE HVANATHVA NA RABOTA,A NE DA PROSYAT.NITO AZIS NITO GLORIA REVAT ZA PARI,ZASHTOTO SA ISTINSKI HORA NA MUZIKALNATA KOLTURA.
5
4
 
4
 
! Отговори
трафалгар преди 5 години
аман от тези! общо оркестрите на бнр наброяват около 200 човека! на просия за заплати?! защото нищо почто не работят, я репетиция ,а концерт- но рядко...е да си намерят сцени и да си изкрват парите,а не на просия от държавата! или да се преквалифицират, или да си намерят участия в европа!
4
4
 
7
 
! Отговори
До XX преди 5 години
Ти хубаво си работил, ама нали като пуснеш радиото искаш някой да ти свири и пее.. Тия хора са се трудили от деца (забележи!!) - тогава когато ти си играл на двора те са свирили и са се упражнявали с часове! Така че не са тарикати, такава е работата им. Всякакви хора трябва да има - кой за каквото е учил!
3
6
 
6
 
! Отговори
хх преди 5 години
Аз от повече от година съм пенсионер.Понеже следвах задочно и работих имам над 45 г. стаж,с казармата 48 г. и продължавам да работя.Слава богу съм в добро здраве и макар,че финансово не съм принуден продължавам да работя.Всеки ден по 8 часа.Тези симпатяги работят по 20 ч. на месец и искат големи заплати.И аз искам така, ама няма, цял живот бачкам здраво и те да си намерят работа на която много да работят и много да получават.
2
4
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
едностранчива информация. исканията са за увеличаване на бюджета на радиото, което е пълно с клатихейци на държавна издръжка. по същия начин миньорите искаха увеличение не на доходите си, а на изкупните цени на кюмура. айде сега да познаеме членовете на коя партия са на хранилка на двете места.
1
9
 
6
 
! Отговори
тарикати пари нема преди 5 години
Бабо Мравке, где така? Тичам Щурчо за храна.А ти къде със таз гъдулка? Днес Калинката е булка,та съм канен на свирня. А когато сняг забръска,що ще правиш ти зимъска? Ще поискам срам не срам,аз от твойто житце сбрано. Аз пък няма да ти дам,гиди дърти мързелан!