Застаряваме бързо, усетно... Бебетата – по-малко, отколкото през войната!

Едва 50 хил. новородени проплакали у нас през изминалата година
Обновена: 17 май 2018 15:35 | 17 май 2018 12:15, Петя Славова
440

Едва 50 хил. бебета са проплакали у нас през изминалата година. Данните са на Фондация "Искам бебе", като новородените през 2017 г. в България са по-малко, отколкото през Втората световна война. На този фон хората с репродуктивни проблеми в страната са 145 хил. Естественият прираст във всички области за 2017 г. е отрицателен.

"Това е страховито! България всяка година намалява с 40-50 хил. души", отчете Андрей Арнаудов от НПО "ДНК" в студиото на "България сутрин".

Още по темата

"През 2017 г. направихме проучване чрез участници в първото национално кръщене - близо 1000 семейства. Те вече нямат толкова очаквания към държавата. Майките имат много по-големи очаквания към това, което работодателите ще направят за тях", обясни Арнаудов.

Председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов бе категоричен, че липсва държавна политика по отношение на демографската катастрофа. Според него за последните 10 години единственото нещо за отбелязване е създаването на държавния фонд ин витро, но по думите му финансирането е недостатъчно.

"Нито се увеличиха финансиранията, нито се увеличи бройката на опитите", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

"Хората искат да имат деца, но по една или друга причина го отлагат далеч във времето и в най-добрия случай остават с едно дете. След 10 години ще бъдем с 1 милион по-малко", алармира той и добави, че децата в нашето общество не са ценност.

Според Костадинов след 7 години по-голямата част от 18-годишните у нас няма да имат българския език за майчин.

Андрей Арнаудов е на мнение, че популяризирането на темата е най-лесният начин да се справим с проблема. Той акцентира върху огромния по думите му ресурс, с който разполагаме в лицето на емигриралите ни сънародници.

"Емигрантите са напуснали България, защото огромна част от тях просто нямат работа. На хората, които управляват държавата не им пука и не смятат, че това е проблем", коментира Костадин Костадинов.

"Демографията не е интересна за политиците, защото не печели избори", заключи Андрей Арнаудов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
0
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
"Геноцид" викате, а?
292
1
 
2
 
! Отговори
бг преди 5 години
Бяха казали че по това време сега да сме изчезнали.рнътитеАма ние сме нахални .чак нагли.И още сме тука.
291
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Успокоих се. Бяха минали няколко дни без статия как се топи населението.
290
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
територия,която няма правила валидни за всички,няма сигурност и бъдеще за децата,не осигурява реализация на учението,както и адекватно образование за практическата работа не може да се нарече държава, макар и да има 240 прасета дето и ядат продукцията и правят закони един за друг,сори но на такава държава вяра нямам,тя не може нищо да ми даде,само може да ми вземе,за да храни *** с 240-тте прасета,извинете за израза,очаквам да ме опровергаят но надали
289
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До STELTАми аз имам три деца.И ако си следил дискусията щеше да разбереш,че не живея в голям град,а на село,но това не ми пречи да имам три деца.
288
3
 
13
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 5 години
ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ ВАС 80% БЪЛГАРИ,ПРОУМЕИТЕ ЧЕ ВСИЧКО С УНИЩОЖАВАНЕТО НА НАЦИЯТА НИ Е ПЛАНИРАНО,А УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 30Г. ГО УСЪЩЕСТВЯВАТ.АКО НЕ СЕ СМЕНИ СИСТЕМАТА И НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА НЕ ЗАСТАНАТ ИСТИНСКИ РОДОЛЩБЦИ,УЧЕНИ,ЧЕСТНИ И МОЖЕЩИ И ГОСПОД НЕМОЖЕ ДА НИ ПОМОГНЕ.С ТЕЗИ СЕГАШНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ В КРАТКО ВРЕМЕ БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВА.ПРЕСТЪПНИКА БОРИСОВ И НЕГОВОТО О.П.Г. КОПАЯТ ГРОБА НА БЪЛГАРИЯ.ТОВА Е ИСТИНАТА И ДРУГА НЯМА.МИСЛЕТЕ БЪЛГАРИ И БЪДЕТЕ БЕЗСТРАШНИ.
287
2
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
До STELT преди 1 минута, Ти колко деца си отгледал?
286
12
 
5
 
! Отговори
STELT преди 5 години
До До 306Интересно, че "ромите" например не се притесняват от такива причини, които посочваш- "всекидневен стрес, огромните задръствания, живот в апартамент вместо къща и т. н. " Защо тях не ги смущават такива работи и правят ли правят по 5-6-7........А българите мрънкат -ами това , пък онова им пречело! Затова няма да ни има.
285
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените се еманципираха и не искат да си развалят фигурата.Сякаш след 3 ракии ме интересува .
284
11
 
7
 
! Отговори
стратега преди 5 години
Трябва да се прокара специален закон Оплождане! Всяка Българска Жена, но Българска Жена... да бъде задължена да ражда до 50 годишна възръст, до пет деца от съпруга, другите от други! Държавата да построи жилища и да даде образование и защита на децата и майката. За 20години ще гоним 20 млн!
283
1
 
15
 
! Отговори
аспарух преди 5 години
Територията си е супер.Обаче държавата сегашната е шитня.
282
3
 
5
 
! Отговори
До 308 преди 5 години
Ничия позиция не принизявам.Ако прочетеш коментарите ще видиш мнения насочени изключително против живота на село.Как нямало магазини, токът спирал, имало страшна престъпност. Аз просто опровергавам подобни неща.Щото не може да се поставят под общ знаменател всичките 5000 села.Това че някой има предразсъдъци към живота на село не е мой проблем.
281
5
 
4
 
! Отговори
Вадиго Смелов преди 5 години
След 30 години Азис президент.
280
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закривай тази държава. Нито държавността е читава, нито пък хората. Разрушена държава за две десетилетия, поздравления на САЩ и Израел за успешната мисия. Чудо трябва да стане, че да искам деца тук, а в чудеса все по-рядко вярвам, въпреки че съм млад и взимам близо 3 бона. Лека вечер :)
279
2
 
4
 
! Отговори
дарвин преди 5 години
Видовете загиват в неподходяща среда.Оцеляват приспособимите. Само.
278
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ако имам наистина парите, ще си вдигна някое 800 квадрата имение, с градини, градинари и конюшни. Ех, има време.
277
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 306Да, защото се опитваш се опитваш, да злепоставиш едната позиция, с цел да зивисиш своята, говорейки за неща, които може и да са верни, може и да не са.
276
6
 
6
 
! Отговори
До 306 преди 5 години
Парите не са всичко.Огромните задръствания, всекидневният стрес, живот в апартамент, вместо в собствена къща.Не бих желал такъв живот.
275
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 304"Акъл на никой не давам"Не знам, звучи сякаш дваша в последните 5 коментара... Е може, да е било нещо колективно.А и не мсиля, че живея по-добре, защото съм в София, Мисля, че живея по-добре, защото ми е 5 цифрена заплатата.
274
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 303Хахаха.Ако вземеш за пример някое село с 50 човека население,само пенсии,може и да а така.И понятие си нямаш от живота в селата близо до градовете в наши дни.