Застаряваме бързо, усетно... Бебетата – по-малко, отколкото през войната!

Едва 50 хил. новородени проплакали у нас през изминалата година
Обновена: 17 май 2018 15:35 | 17 май 2018 12:15, Петя Славова
440

Едва 50 хил. бебета са проплакали у нас през изминалата година. Данните са на Фондация "Искам бебе", като новородените през 2017 г. в България са по-малко, отколкото през Втората световна война. На този фон хората с репродуктивни проблеми в страната са 145 хил. Естественият прираст във всички области за 2017 г. е отрицателен.

"Това е страховито! България всяка година намалява с 40-50 хил. души", отчете Андрей Арнаудов от НПО "ДНК" в студиото на "България сутрин".

Още по темата

"През 2017 г. направихме проучване чрез участници в първото национално кръщене - близо 1000 семейства. Те вече нямат толкова очаквания към държавата. Майките имат много по-големи очаквания към това, което работодателите ще направят за тях", обясни Арнаудов.

Председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов бе категоричен, че липсва държавна политика по отношение на демографската катастрофа. Според него за последните 10 години единственото нещо за отбелязване е създаването на държавния фонд ин витро, но по думите му финансирането е недостатъчно.

"Нито се увеличиха финансиранията, нито се увеличи бройката на опитите", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

"Хората искат да имат деца, но по една или друга причина го отлагат далеч във времето и в най-добрия случай остават с едно дете. След 10 години ще бъдем с 1 милион по-малко", алармира той и добави, че децата в нашето общество не са ценност.

Според Костадинов след 7 години по-голямата част от 18-годишните у нас няма да имат българския език за майчин.

Андрей Арнаудов е на мнение, че популяризирането на темата е най-лесният начин да се справим с проблема. Той акцентира върху огромния по думите му ресурс, с който разполагаме в лицето на емигриралите ни сънародници.

"Емигрантите са напуснали България, защото огромна част от тях просто нямат работа. На хората, които управляват държавата не им пука и не смятат, че това е проблем", коментира Костадин Костадинов.

"Демографията не е интересна за политиците, защото не печели избори", заключи Андрей Арнаудов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 302Прав каквото искаш.Дреме ми на мен какво ще правиш.Акъл на никой не давам.Ама не си мислите,че като живеете в София и живеете по-добре от останалите българи.
272
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На село е много хубаво, докато не дойдат първия сняг и едно спиране на тока. Да в някой села, може би ги упоравят за 10 часа ... Ама съм чувал и хора, които са чакали по 2 седмици.
271
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 300Не ми казвай, какво да правя.
270
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
Много ме дразнят хора, които едва ли не ми казват, че съм Tъп, защото не живея и не мисля като тях ...
269
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 297Всичко това го има на 10 мин път с автомобил.В София придвижването с автомобил излиза много по-дълго.Ако имаш деца и в София ще трябва да ползваш автомобил.
268
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 296Супер, браво, че живееш скатано. Аз с 2200 лева, едвам мога да се изхраня :DДобре, че изкарвам много повече, че да има и за децата ...
267
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно, че напускат България, защото няма работа. Работа има, но е нископлатена. Почти всички работят ежедневно, от сутрин до вечер, но заплатите са ниски, с малки изключения за някои. А цените на стоките са почти същите като в Европейския съюз. При тая тотална глобализация, знаенето на чежди езици и отворени граници се чудя как има още млади хора тук.
266
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 291Ето няколко проблема. Живея до метрото и работат ми е на другата спирка. Кола не ми трябва. От края на града, до центъра, ще ми отнема поне 30-40 минути в задръстванията. Че това са си общо 1.5 часа път на ден, всеки ден.Уаууу, на село имало павилион за закуски ? Предполагам, че храната е органична, предполагам, че правят и свястно лате и се надявам, че в магазина има редовно пресен босилек, бейби картофки и прясно телешко, а не замразено говеждо на 3 години от Аржентина.
265
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВяраХайде сега.Може да гледаш деца и без да си милионер.Ние с жената полуваме общо 2200 лв и имаме три деца.Не са лишени от нищо.Ама не им купуваме телефони по 1000 лв,а по 100.
264
1
 
4
 
! Отговори
Вяра преди 5 години
До Е3Точно,защото не сме като ****** не ражзаме по 10 деца.Не е само да гои родиш.Трябва да ги направиш достойни гражфани.А това се постига с образование , училище и после университет.Никой не иска децата му да живеят в лишения,искат да им осигурят най-добрият.Затова чак след като си намерят доходна работа,хората мислят за създаване на поколение.
263
0
 
4
 
! Отговори
Да преди 5 години
Пълно безхаберие, корупция и алчност. Ето и резултатите. В Сф здрави деца ги изкарват болни, че да влезнат в детска. За честните хора - частна градина за 700 лв поне. Честито!
262
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С намаляването на българите в България ще намалеят и ромите. Ромите живеят на нашите гърбове и когото тези гърбове намалеят, ще намерят начин да се прехвърлят на гърбовете на богатите европейци. Това всъщност вече започна да става.
261
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 239Престъпност има в западнали села,където се краде от къщи без надзор.В оживените села всички се познават и липсва престъпност.В нашата махала от 20 годиин не са ставали кражби или други престъпления.Не си заключам колата,нито вратата на къщата.Сестра ми се омъжи в Пловдив и все забравяше да си заключи апартамента-щото никога не сме имали навик да заключаме.
260
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 2391.В село няма работа,ама има в близкият на 10 км град.С автомобил си за 10 мин там.2.В селата близо до градовете има млади хора.Недей да си мислиш,че всички села са западнали3.В нашето село има 7 хранителни магазина,павилион за закуски,книжарница,две аптеки,магазин за вещи от първа необходимост.А и нищо не ти пречи преди да се прибереш да пазарувш в някоя верига магазини в града.4.Има детска градина и основно училище.5.Престъпност липсва.В градовете престъпността е в пъти по-висока
259
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕЗВиж приятел ! Ако искаш, децата ти да живеят в условията, в които живеят някои роми, да им липсват половината зъби на 20 години, да карат каруци със скъсаните си дрехи и да имат средна продължителност на живот от порядъка на 48 години ... ДАВАЙ ! ХАЛАЛ ДА СА ТИ, както викат братята роми. 12 деца си роди.
258
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам само да кажа, някой тухлени апартаменти, струват почти колкото панелените в София. Да, данък е значително по-висок, ама ... Минималната е само 9 пъти по-висока от Българа. "Ама таксита" последвнао "Ама цените" .... Каквито и такси и цени да има, повярвайте ми, живял съм с минимална заплата в България, живял съм с таква и в Дания и с 420 лева в българия, определено ми беше в пъти по-зле, отколкото с 3200 лева чисти пари. Да, наема ми беше 1300 лева. Я МИ НАЕМЕТЕ АПАРТАМЕН В СОФИЯ ЗА 170 лв
257
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До като за начало"- отстъпка данък общ доход за родители с деца до 18г. - 1 дете 10%, 2 деца 50%, 3 деца 80%"Ако всички започнат да имат по 3 деца ?
256
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Мъжът е произлязъл от жената, като Y хромозомата се е получила от Х"Говорим за един и същ вид ... ЛЕЙЙЙЙЙМ !
255
2
 
1
 
! Отговори
Внимание! преди 5 години
Над 200 чужди неевропейски фирми затягат обръча около националните ни минерални извори и изкупуват незаконно земята - спрете това безумие!! От пресата
254
5
 
7
 
! Отговори
Има решение преди 5 години
От 1952г. до днес общо са абортирани около 6,000,000 българчета в България. Това е официална статистика. Ако поне половината от тези деца се бяха родили, сега щяхме да сме поне с 1.5 млн повече и да не ревем. АБортитие трябва да се забранят освен в екстремни случаи и тогава раждаемостта рязко ще се повиши. Но за това трябва и хората да почнат да се женят по-рано, а не да ходят и за умрелите.