Е-цигарите: Отказват или са опасни?

В тях катран няма, но пък съдържат други вредни вещества
18 май 2018 08:30, Петя Славова
17

4205 гледания   |  Още видео

Какви са опасностите, които крият електронните цигари? Американец загина, след като дигитална цигара се е взривила в лицето му. Смъртният случай извади на показ обаче и други данни от САЩ, където се оказва, че за седем години са регистрирани 195 инцидента на експлозия или пожар, предизвикани от електронни цигари със 133 пострадали.

"Електронните цигари в никакъв случай не могат да бъдат наречени полезни. Като нещо ново, те заинтригуваха хората, позволиха им да не се чувстват толкова виновни спрямо непушачите, затова и набраха толкова голяма популярност сред обществото", посочи в студиото на "България сутрин" д-р Маша Гаврилова, от сдружение "България без дим".

По думите ѝ в тях може да няма катран, но пък съдържат други вредни за здравето вещества. В електронните цигари има никотин и не могат да бъдат използвани като средство за отказване.

"Идеята им е да бъдат по-малко вредни. Различните изследвания обаче показват, че могат да оказват дълготрайни увреждания в човешкия организъм", подчерта д-р Гаврилова пред Bulgaria ON AIR.

С директивата от 2014 год. за първи път електронните цигари бяха въведени в регулация. Задължително е те да бъдат регистрирани в Министерството на икономиката и да съдържат информация за съставките в течността, както и вредите, които могат да нанесат.


 


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
В Х преди 7 месеца
Д-р Маша Гаврилова, изключително повърхностно и дебилно твърдение сте сътворили, не става и за ежедневника на зоопарка, маймуните са по-грамотни по въпроса.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
„ДНК и други части на тялото“, „някои електронни цигари съдържат ароматизатори“, „съдържа никотин, неподходящо за пушачи“, „задължително“ съдържат никотин. Чак е абсурдно говоренето на хора, които не разбират нищо от темата.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
1. "Електронните цигари в никакъв случай не могат да бъдат наречени полезни."
2. "В електронните цигари има никотин и не могат да бъдат използвани като средство за отказване."
===
Първо, никой никога не е твърдял, че електронните цигари са "полезни", идеята им е да бъдат заместител с по-малко отрови.
Второ, има пълнители за електронни цигари, които НЕ съдържат никотин (аз ползвах именно такива), те са истинското средство за отказване.
14
0
 
0
 
! Отговори
Бивш пушач преди 7 месеца
Аз отказах истинските цигари благодарение на електронната. Но истината е, че с тези електронни пуретки работата не става. Иска си инвестиция иначе само се залъгваме. На третия ден след като си купих яката цигара спрях истинските, година по-късно спрях електричката и сега вече година и половина нищо не пуша. Истината е, че евтините китайски ментета са по-опасни от нормални цигари, а и си трябват знания за да се употребяват.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отказват ? Не, просо хоратс преминават на тях. Все едно, да кажеш, че отказа хероина, заради алкохола :)
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никъде не се споменава за китайските ментета
...
Електронната цигара е оригинално китайско изобретение и всички фирми, произвеждащи я за масовия пазар, са китайски - Eleaf, Smok, Vaporesso и т.н. Има и ментета на тях, но конкретният смъртен случай в САЩ е със самоделка, а не готов уред за масовия пазар със сменяеми готови глави, дисплей с напрежението и система за сигурност.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз така спрях цигарите.След около 7 месеца ел цигара и постепенно намаляване на никотина в течноста. А относно това че се палят изгорях една цигара на летището 80евро. Аз си носих 2 една в джоба и една в куфара. В куфара е забранено поради риск от пожар. Това го разбрах по трудния начин.
10
0
 
16
 
! Отговори
LosHo преди 7 месеца
Да допълня, че вчера в сайта на CNN имаше статия как една американка пушила 3 седмици само ел.цигара и развила тежко белодробно заболяване :) Малко по-късно се появява и новината за гръмнала ел цигара и смъртен случай... на следв. ден всичкии медии гръмват. Това се повтаря на всеки няколко месеца, Явно цигарената мафия търпи доста загуби от ел.цигарите
9
2
 
9
 
! Отговори
.. преди 7 месеца
Много ясно, тютюневите компании губят много пари, как няма да плачат.
Но на всички ни е ясно, че вредата от нормалните цигари е далеч по-голяма.
Пушил съм 25 години, знам какво е.
С 2 руце съм ЗА електронните цигари САМО! Другите спокойно могат да ги забранят.
8
0
 
9
 
! Отговори
LosHo преди 7 месеца
Тази кампания срещу ел.цигари не е случайна. Организирана е добре и подобни статии се пускат в световните ел.медии в последните 2-3 дена. :)
Никъде не се споменава за китайските ментета, а всичко е под един знаменател. Ако знаете за последната година колко телефона са гръмнали... хиляди. Най-вече в Китай и др. азиатски държави, където бизнеса на ментета телефони процъфтява.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега конкретно за експлозията в САЩ - става въпрос не за уред за масовия пазар, а за Smoke E-Mountain, механичен мод за профита без дисплей, с нагряващ елемент самоделка. Част от описанието на продукта от магазина Vaporsource: „Няма никаква система за сигурност, нерегулиран. НЕПОДХОДЯЩ ЗА НАЧИНАЕЩИ. Трябва да разбираш от елекроника и да си тестваш нагряващия елемент с омметър. Може да представлява крайна опасност. Нагряващи елементи с грешно съпротивление могат да доведат до експлозия“.
6
2
 
19
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
"...изследвания обаче показват, че могат да оказват дълготрайни увреждания в човешкия организъм" ?
Какви са тези увреждания ?
"По думите ѝ в тях може да няма катран, но пък съдържат други вредни за здравето вещества..."
Какви /кои са тези вредни вещества ?
А д-р Гаврилова, да не би да е на ясла на Булгартабак ?!? Изазванията й не са нито професионални, нито сериозни! Никакви факти! Само твърдения!
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Случаите на избухнали електронни цигари са анализирани от блогърите и форумите. Става въпрос или за самоделки на хора, неразбиращи от електротехника, но надяващи се да разбират, или за манипулирани закупени уреди с цел повишаване на мощността.
4
1
 
10
 
! Отговори
И преди 7 месеца
какъв е смисълът на статията ви? Ами напишете тогава за вредите от електронните цигари!
3
4
 
24
 
! Отговори
Стайко преди 7 месеца
Никога не съм чувал някой да твърди, че електронните цигари са полезни!
Но е факт, че са : по-малко вредни, по-евтини за консумация, по-малко смръдливи.
А тези платени от "тютюневия монопол" статийки...дори не са написани адекватно, камо ли подкрепени с някакви факти!
Аман от ***, като вас!
2
1
 
9
 
! Отговори
таи преди 7 месеца
а и на парфюм не миришат
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какви увреждания? Опишете и докажете.Аз не пуша но тия поне не миришат на ла..на като другите като минат покрай теб пушачи.