Застлаха асфалт с рози в знак на протест

Производители блокираха пътя Пловдив - Карлово
19 май 2018 11:10, Александър Попов
43
Застлаха асфалт с рози в знак на протест
Кадър: bTV

Километрични задръствания се образуваха на пътя Пловдив - Карлово в района на град Баня, заради протестна блокада на розопроизводители.

Те засипаха асфалта с розов цвят в знак на несъгласие с ниските изкупни цени.

Протестиращите отказаха да пропускат коли и за минути се образуваха огромни колони от автомобили. Те заявиха, че искат спешна намеса на държавата, защото цените в момента ги убиват.

Един от производителите твърди, че вече има хора, които с трактори изкореняват розовите си насаждения, тъй като не могат да възвърнат инвестициите си.

През блокадата успя да премине министър Порожанов, който призова всички на пътя да дойдат са на преговорите в Карлово. Производителите се обърнаха към министъра с думите:

"В  момента сме на нула. На 1.60 лв. даже изкарване пари от собствения си джоб, ходим и теглим заеми, за да може да си платим на работниците, защото не може да им платиш. Ние сме измамници и лъжци, за да не си платим. Цена под 3 лева  е просто убийствена. Няма как да съществуваме. По-добре да не правим нищо, да заминаваме в чужбина, да си пращаме децата там. Тука няма алтернатива! Може би целта на държавата е такава - всички да заминем за чужбина?!"

В Карлово започва среща на представителите на протестиращите с министъра на земеделието Румен Порожанов, съобщава БНР. Протестиращите пропускат автомобили за кратко, но на практика блокадата продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
ГНЯВ преди 5 години
Глашатаи на ГЕРБ и СОРОС , ЗАМЪЛЧЕТЕ И НЕ ОБВИНЯВАЙТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ -ТЕ ВЛАГАТ НАЙ -МНОГО ТРУД , А СА ОЩЕТЕНИ . ЗАЩО НИ Е М З И ХРАНИТЕ ЩОМ НЕ ИМ ПОМАГА ? ИМАТ ЕКСПЕРТИ , МНОГО ДИРЕКЦИИ , ДА ГИ ЗАПОЗНАЯТ С ПРАВИЛАТА , ДА ИМ СЪЗДАДАТ УСЛОВИЯ ЗА ЗАТВОРЕН КРЪГ .РОЗАТА Е ЕМБЛЕМАТА НА БЪЛГАРИЯ . НЕКАДЪРНИ ЧИНОВНИЦИ ЩЕ Я УНИЩОЖАТ И ЩЕ ОСТАНЕ САМО В ПАРКОВЕТЕ ,
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
SELYAZITE SA ALCNI I ISKAT PARI.
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да са мислили когато гласуват!!!Сега е късно "либе за китка".
33
0
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До СТЕЛАИ аз това му говорих на герберчето, че се е напушило с трева. Явно тук говорим за много тежки рецидиви в ПП ГЕРБ, при които розите се свеждат до едно общо кратно с пшеницата, ечемика и овеса, а защо не и до конпчето и мариуанката.
32
0
 
12
 
! Отговори
СТЕЛА преди 5 години
До МНОГОКАКЪВ КОМБАЙН? Розите се берат на ръка..Може ли да сте толкова глупави ?!
31
0
 
12
 
! Отговори
ГЕРБераст-помияр преди 5 години
*** доведоха до унищожение още един традиционен български отрасъл в земеделието!!! Те са причината всяка година управление на *** повече от 200 000 млади и образовани българи да напускат Родината отвратени от шуробаджанащината и далаверите на СУДЖУЦИТЕ!!! ОСТАВКАТА 3 е спасението за България.
30
10
 
14
 
! Отговори
Бай Колю преди 5 години
Значи искат държавата да им гарантира 3 лв на кг. Значи когато изкупната цена е 1.60 останалите 1.40 да се покрият от данъкоплатците. Е па аз на тия изнудвачи не искам да им давам пари. Розите, хвръкналите покриви, наводненията-всеки иска пари от държавата. А тя държавата не е бизнес да ги изкара с труд, а ги събира само от данъци и др под. Аман от комунистическо мислене!
29
8
 
5
 
! Отговори
МНОГО преди 5 години
Даже тези пари са много за килограм . Тази година има Богата Реколта и розите се прибират с Комбайн , не се заблуждавайте че има някакви хора които газят кал в 3 часа през нощта и берат цветя . Комбайна прибира реколтата за 2 часа . Явно много са на родата да разделят парите .
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До28 Това е руския модел от 1989г. Поставен от БСП / БКП/ какъв ГЕРБ ти се привижда..Олигарсите са поставени ПОЛИТИЧЕСКИ ЛИЦА / БЕЗ ИМЕ/ ТУВА СА С ПРИВИЛЕГИИ ПОВЕЧЕ ОТ ВСИЧКИ ОСНАНАЛИ С ПРАВО НА ПАРИ БЕЗ ДА ВРЪЩАТ!
27
4
 
9
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 5 години
Това се казва Пазарна Икономика .
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено,че има картел при собствениците на розоварни,които определят цената.Кажете един отрасъл,където няма картел?! Това което могат да направят производителите е да се обединят и да си направят собствена розоварна,след което всеки да си вари собственият цвят и да търсят пазар сами в Европа.Бай *** го е правил навремето,защо да не го направят и те.Когато се захванеш с нещо, трябва да затвориш кръгът,иначе винаги ще бъдеш ощетен
25
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберастията уби всичко у нас, образование, здравеопазване, икономика, производство по една основан причина, хиляди неграмотници - крадци се посадиха навсякъде и корупцията уби всичко. Започна да се говори, работници за средна и ниско платена работа вече няма. Тиквара обединява Балканите, разсипа България. Всичко което може бяга в чужбина! От там изпращат пари за родителите които са повече от инвестициите. Държавата рухва и е пред сициален взрив! Съд за Тиквара и връщане на откраднатото.
24
3
 
39
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До АнонименТи някога брал ли си рози, мойто момче,с тавал ли си, в 03.30-04.00 да газиш калта в редовете на полето, да береш и да изнасяш чувалите? Сам... Не си го правил.Лае ти балалайката, защото си в големият град, ПП ГЕРБ те храни с асфалт и ти си свирукаш. Но това, остатъчно население, ще изкорени розите и ще дойде при тебе, в големият град. Не мрънкай тогава, че има много коли, че подбиват пазара на труда и други такива екстри, които се появяват, когато един обор се претъпче с овце.
23
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Схемата с прекупвачите е не само в този сектор! Така че, ако обичат министрите да го направят вкупом за всички сектори. Не може да се изкупва нещо на никакви цени, а да се предлага на пазара на безумни цени.
22
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може ли да плащат на работници... Ми да се хванат те да работят за себи си да работят. Да отиват в чужбина като не им харесва ще цъфнат и ще вържат там. Тук декар там два засадени рози и искат пари да правят да забогатеят да плащат на работници да са шефчета. Не става така с толкова малки земи не може да забогатееш. Работиш за себе си
21
5
 
21
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
о години минаха, докато прозрете, че целта на демокрацията и "пазарната икономика" е да прочисти територията от вас, да ви изпрати в чужбина, а остатъчното население, да натика в 3 големи града. А вие си чакайте, "някой" да оправи държавата. Е, той ще я оправи, ама за себе си, сиреч евреите ще я вземат, но тя няма да се казва вече България, а Еврия. А в Еврия, няма место за гои. Коментара на въпросният тотален българофоб "МАН" го показва.
20
6
 
15
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Когато решиш да произвеждаш нещо, трябва да знаеш къде и дали ще можеш да си пласираш продукцията, а не да разчиташ на субсидии и държавата да ти я купува на желана от теб цена. Има огромно количество парфюмерийни компании из Европа. Ако чакаш, мутрите да ти изкупуват стоката изгодно за теб, няма да стане. Друг е въпросът, че държавниците могат да регулират прекупвачите и цените им. Могат, ама не искат. Затова все още има таксита, които возят на 50 лв./ км
19
2
 
20
 
! Отговори
месара преди 5 години
абе умнико мирко, не ми обяснявай как се гледат череши, за мутри и разни глупости! въпроса е че тия производители лапат пари от еврофондове, те печелят от това повече от колкото ако продат продукцията, а повечето от тях умишлено не обработват и не се грижат за продукцията защото трябва да плащат за това на работници. просто обявяват "лоша година"! а за заплащането на берачите не ми говори, ходи ти да береш, да видим дали ше си доволен от заплащането! ***!!!
18
8
 
16
 
! Отговори
man преди 5 години
Абе и аз искам в моя бизнес държавата да ми гарантира сдрлки ама нейсе.. щом е нерентабилно - фалит! Соца свърши..
17
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо въобще садят рози ,без да имат дългосрочни договори с изкупвачите.Защото са селски тарикати.Не искат да се обвързват защото цената може да скочи и да се минат.Обаче като падне пък плачат.Никой и за нищо не им е длъжен.Да си направят кооперация ,да си варят розите и да продават директно масло .Ама ние разтурихме ТКЗС тата ,взехме си земята ,ама ако може пак да е гарантирано всичко като при соца