Селото на милионерите – Брезница, икономическото чудо в Пиринско!

Безработни няма, младите завършват и се връщат, за да работят
104
Селото на милионерите – Брезница, икономическото чудо в Пиринско!
Снимка: Facebook

Допреди 10 години село Брезница, което е най-голямото в Гоцеделчевска община, се споменаваше само когато се говореше за тютюн и изкупна кампания. Държавата и политиците тук присъстваха само по избори, а хората се чудеха как да оцеляват.

Днес село Брезница, в устата на всички, се спряга като икономическото чудо на Пиринско. И има защо - профилът на селището изумява.

Статистиката казва следното: 3300 души население, безработица няма, напротив внася се работна ръка от други места, на територията му работят 20 собствени предприятия или цехове, имат училище от първи до 12 клас, детска градина, която сега се разширява, защото има недостиг на места за децата, на година се правят по 20 сватби, имат собствена ритуална зала, имат стадион и футболен отбор на собствена издръжка, три аптеки, над 30 магазина и още толкова кафенета, два хотела.

Това е и единственото село в Пиринско, което си има и вилна зона, която прилича на швейцарски пейзаж с кокетни красиви къщи.

Кметът на селото Иса Сакали разказа пред "Труд" каква е тайната на това икономическо чудо.

"За нас формулата е ясна - труд и образование. Преди години хората основно разчитаха на тютюна, но след като всичко замря, държавата изостави тютюнопроизводителите, почнахме да търсим алтернатива", каза той.

Първи младите мъже поели риска да правят бизнес в родното си село. Без кредити, със собствени средства, събрани във фамилиите, започнали да отварят шивашки цехове. Печалбите реинвестирали и така се разраснали.

Сега има 22 цеха, всички са в сектор лека промишленост. Най-малкото цехче има 50 души работници, а най-големите – по 250 души.

Над 1000 души са заети в предприятията, като има недостиг на работна ръка и тя се внася от околните населени места.

Работодателите са осигурили бусчета, с които ги извозват. Има и доста занаятчийски работилници в селото, автосервизи, дюкяни, предлагащи всякакви услуги. Работещите не взимат минимални заплати, а доста по-високи.

Работодателите имат и социална политика. Всяка година осигуряват на работниците безплатни екскурзии до Турция или други съседни държави, за празниците се дават премии, продукти. В Брезница бързо се прославили като добри шивачи и поръчките от чужбина потекли. Две предприятия дори шият военни и полицейски униформи за Германия. Шие се трикотаж за цял свят. Всяка седмица идват гърци, македонци и други бизнесмени, които сключват договори.

Така през годините тук се е формирала и заможна класа, в селото има пет-шест милионери.

И така след като хората се замогнали, започнали да строят и да обновяват домовете си. 860 къщи има в селото, някои направо бутали старите и започнали да си правят нови, по-модерни и красиви, другите се санират. Близо 10 строителни бригади в момента работят в селото по поръчка на местните. 

Невероятно, но факт, миналата година дори цяло лято работеха бригади от Северна България, над 70% от фасадите на къщите са вече сменени и са модерни, при това тук хората санират със собствени средства, а не с правителствени, които се отпускат само за градовете, разказва кметът Иса Сакали.

Така се пръкнали и магазини, модни, хранителни, автомагазини, всякакви, та бройката им вече е над 30. Младите се отказали да стягат куфарите за чужбина и си останали в родната Брезница, защото има работа, има и добър стандарт на живот. Тук само мързеливият е безработен, но това са единици.

Селото се слави с работливите си хора. На повечето денят им започва от доста ранна утрин и свършва до залез слънце. И децата са научени на труд и че срамна работа няма. Образованието е издигнато в култ от години насам.

Над 50% от дипломантите записват висше образование. И голяма част от тях се връщат тук, но въпреки това в момента селото изпитва остър недостиг за инженерни кадри, счетоводители, учители. В момента имат пет млади хора, които ги чакат да завършат медицина, двама технически университет и едва чакат да се завърнат.

За разлика от други селища тук има над 400 ученика, а детската градина е пренаселена. Тя е строена за 180 деца, но са повече и сега се разширява, строи се нова пристройка с перспектива за прием на поне още 100 деца.

В селото има изградени и три детски площадки, модерни като в градовете. Последната е скоро направена, дарение от местен бизнесмен, другите са по проекти. А сега се планира и четвърта, защото имаме остра нужда, казва кметът. В Брезница сега се прави и медицински център, ще се закупи и линейка. Иначе аптеки имат, както и стоматологична практика.

Освен това селото много се гордее, че има и собствен футболен отбор - ФК "Пирин Брезница", който почти винаги е първи в подгрупата на лигата си. Един от местните бизнесмени е спонсор. Имат си и стадион, но много им се иска и държавата да им помогне, както на други населени места, та стадионът да стане по-модерен, да имат и спортна площадка.

Спечелили проект за обновление на площада, точно с 200 хиляди лева построили красив център, с фонтан, трибуна, пейки и улично осветление.

По проект за трансгранично сътрудничество спечелили и 2 млн. лева за асфалтирането на пътя от 5 километра до вилната зона и сега там буквално се намира раят на Брезница.

В полите на Пирин, местните са вдигнали красиви вилни постройки, с басейни, някои дори имат мини футболно игрище.

Селото напредва и се развива с всяка година, но това се оказва нож с две остриета за кандидатстването по проекти. Заради това, че са голямо село и нямат безработица, отпадат от програмите за селските райони.

"Парадоксално, но това са фактите, вместо да ни подкрепят, отказват ни проекти", казва Иса Сакали.

Общината има бюджет от 150 хиляди, 50 хиляди са заплатите, 40 хиляди са ток и вода на селото, 30 хиляди лева отиват за аварии, ремонти, поддръжка, инвестира се всяка стотинка, помагат и хората от местния бизнес.

В Брезница уважават и вярата, има само 100 християни, останалите са мюсюлмани, ходят задължително в джамията.

На площада от една страна е джамията, а от другата – църквата, която обаче я подържат мюсюлманите.

Верски дрязги липсват и за политика не искат дори да говорят, защото нямат време и си гледат работата.


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
До Гоце. преди 3 месеца
До Гоце Делчев Ами снимайте и качете снимки, хубавите неща трябва да се видят.
94
0
 
0
 
! Отговори
Mohamad преди 5 месеца
Завист,омраза,гледат се основно диарбекирски сериали,и запомнете тъпаци ние сме помаци не турци говорим само български език,народа се променя,вярно е само това че мусулманите и християните се уважаваме това не зависи от дпс нито от гроб,нито от патриотите а от това че всички сме хора и подсъзнателно всички знаем че сме простосмъртни , ,не противопоставяйте хората,наште не избивайте комплекси нито сте по богати нито по работливи от християните,бъдете хора и вярващи не обиждайте и не се големейте
93
1
 
0
 
! Отговори
Mohamad преди 5 месеца
Това всичкото не е вярно,средна заплата 500 лв,за връзкарите може и повечя,младите са мързеливи ,за тези 500 лв ти ебават майката и като платиш сметките курр,да живее чужбината,с какво се гордеем че някой всъбрал родата и построил къща и какво само това е повода за гордост,милионери освен в дпс агентурата и доносниците не съм виждал,да е жив и здрав само меркеза изеба половината чочки с таз работа в кланниците в германия,ако знаете колко се краде от дпсто
92
4
 
7
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 9 месеца
Милионерите в селото са 2/3ма и са направили парите си от месокомбинат в Гоце Делчев. Заплатите на шивачките не са много високи. Наистина статията е прехвалена доста но много от нещата са истина. Не гледайте Google Earth тъй като снимките са доста стари а обновленията в селото са много. Може да се каже , че селото се развива и просперира добре. За жалост не всичко в статията е истина. Все пак смятам че селото е за пример на много други села от региона. Вместо да хейтваме нека се радваме.
91
5
 
5
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 9 месеца
Милионерите в селото са 2/3ма и са направили парите си от месокомбинат в Гоце Делчев. Заплатите на шивачките не са много високи. Наистина статията е прехвалена доста но много от нещата са истина. Не гледайте Google Earth тъй като снимките са доста стари а обновленията в селото са много. Може да се каже , че селото се развива и просперира добре. За жалост не всичко в статията е истина. Все пак смятам че селото е за пример на много други села от региона. Вместо да хейтваме нека се радваме.
90
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Harman
Много са работливи брезнишките помаци, особено младежите. Ела в Гоце Делчев да видиш тези лигльовци какво правят с колите, купени от родителите им с много труд. Целият град е пропищял от тях, но нали са от малцинствата нищо не им правят, за да не бъдат обвинени в расизъм.
89
1
 
13
 
! Отговори
Брезничанин преди 9 месеца
Половината от написаното са глупости, другата половина лъжи.
88
14
 
4
 
! Отговори
Harman преди 9 месеца
Bravo na musulmanite i na musulmanskoto selo. Ne sa kato marzelivite i glupavi ortodoksalni christiani i tehnite sela.
87
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Трай Кмете,да не вземе да чуе Великият ДрагалЪвский Ад дук!
С Хвърковатата си айдушка чета цяла
държава изкормиха и оглозгаха,а едно село,като вашето едва ли ще им се опре.
Господ да" поживи"Сашо Нереза от Шумен!
86
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И то като Марково с помийни Яни и изровени пътища
85
4
 
18
 
! Отговори
Съселянин преди 9 месеца
Кметът да се гръмне че половината от това където казва е лъжа да не кажа и повече просто нямам думи
84
9
 
2
 
! Отговори
До Dulse Maria преди 9 месеца
Злобна си ти миличка и то мнооогоо злобна 😘
83
2
 
5
 
! Отговори
до Germania преди 9 месеца
Е аз точно това казах, че хората са спечеллили парите си главно като излизат в чужбина , основно Германия! Какво неясно има??
82
3
 
15
 
! Отговори
Germania преди 9 месеца
Нора ли си, кво си незнам.Да коментираме е наше право.Кмета е наш а не на шивашкате босове. Той трябва да знае че заплатата която взима е благодарение и на нас който сме в Германия
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи, ще ходим да работим в село Брезница.
80
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Селото на милионерите с най- калните и мизерни улици ...
79
1
 
12
 
! Отговори
Нора преди 9 месеца
И що се отнася до християните, те са малко не защото някой ги е прогонил от селото, а просто защото всички тръгнаха по градовете , за повече работа и не чак толко физически трудна, каквато вършат мюсюлманите там. Даже за първи път в живота си виждам така добре да се разбират мюсюлмани и християни. Никога не е имало проблеми между тях . Първо виж тогава говори . 😉
78
1
 
10
 
! Отговори
Нора преди 9 месеца
Да с честен труд и го твърдя ! Не казвам
че са забогатели от цеховето това е невъзможно. Каквото и да си говорим доста хора заработиха парите си извън Българи и то главно Германия и така построиха хубави къщи. Просто не разбирам защо трябва да има тази
злоба, като гледам тия коментари.. Ужас. Дори и да не е истина всичко , то голяма част от написаното си е точно така . Ако няма какво да кажете просто не говорете, какво веднага почнахте с простотията българска.
77
5
 
23
 
! Отговори
Dulse Maria преди 9 месеца
Селото е много красиво,разположено на изключително място! Хората са прости и злобени! Кмета си присвоява обществени места,краде на макс. Замазва очите на хората с проекти изготвени от бившия кмет "Туро". Народа мълчи! Но прост народ лесно се управлява! Затова на постове в селото се поставят прости хора без необходимата квалификация! Умните и образовани хора се развиват и работят извън селото! А тия с шивашките цехове как няма да са милионери с евтина работна ръка и укриване на данъци!
76
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво на кмета и на хората.
И аз живея в подобно село.
3500 човека с безработица 0.
Детската градина места няма, чакаме да построят новата.
Училището работи, има над 30 цеха и 3 завода.
Е джамия си нямаме, имаме 3 църкви (просто няма много мивюлмани. Само 5-6 човека са.)