Кренвиршите ни поне с 50% месо, а защо не 100%... Кога?

Министерството на земеделието готви нови правила
28 май 2018 14:00, Петя Славова
144
Кренвиршите ни поне с 50% месо, а защо не 100%... Кога?
Снимка: архив, Reuters

Министерството на земеделието готви нови правила като мярка срещу двойния стандарт при храните, съобщава "24 часа".

Новите норми ще определят минималното съдържание на месо в колбасите, на мляко в сирене и кашкавал. Така например за кренфиршите ще е записано, че в тях трябва да има поне 50% месо.

Още по темата

Минималният праг може да бъде вдигнат и на 70 на сто. Подобни ще са изискванията за наденица и други колбаси. За каймата минималното съдържание на месо ще е по-висока - вероятно 70-80%.

За млечните продукти пък ще се запише, че се приготвят от поне 5 литра мляко. Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолните напитки, шоколадите и другите храни.

Въвеждането на минималните стандарти е мярка срещу двойния стандарт при храните. Такъв бе установен за предлаганите стоки в България и страни от Западна Европа.

Оказало се обаче, че например в Италия има изискване безалкохолните напитки да съдържат поне 12% плодов сок.

В момента в България има стандарти за храните, но те не са задължителни. Например, за да се произвеждат кренвирши по стандарт "Стара планина", в тях трябва да има над 80% месо. За каймата изискването е поне 95%. Има и БДС за млечните продукти, който също още не е задължителен.

Наскоро от министерството на земеделието пуснаха за обществено обсъждане промени в наредба, според които се забранява на един и същи производител да прави истинско сирене и кашкавал и имитиращи продукти с палмово масло. Сиренето от палма пък ще може да се продава само пакетирано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
1
 
! Отговори
Иванчо преди 5 години
До АнонименПрав си, но само до някъде. То и месото е пълно със стимуланти, антибиотици и каква ли не шитня. А и храната с която са угоявали животните е с неясен произход и неясно съдържание. Да оставим настрана последващото оводняване, осоляване и не знам още какво.....Абе издръжливо животно сме ние българите, ама сме си животно:(
132
0
 
1
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
До Анонимен 135.Съгласен съм с вас,ама какво общо има това с темата ,относно кренвиршите
131
0
 
3
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 5 години
Цитат от Бисмарк ,който важи както за законите приемани в България ,но също така и за производството на кремвирши."Законите са като кренвиршите по-добре да не виждаш как ги правят."
130
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 3 години бях в дълга, тримесечна командировка в Будапеща. Там стигнах до извода, че който не е кле..л маджарки - нищо не е разбрал от живота. Уникални мадами! Не ми се връщаше накрая.
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не икам да си представям какво съдържат останалите 50%!
128
0
 
3
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 5 години
До Леля Кори/ Драга лельо изглежда сте специалистка по смучене на сосиски
127
0
 
3
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 5 години
До Ветеринар 96.Името дебърцини води от унгарския град Дебрецен,където тези местни изделия били традиционен продукт.По това време Унгария беше соц. държава,при това града не е чак толкова далече от България.Така ,че учете ,даже и да е география.На Златните пясъци и Слънчев бряг лятно време беше пълно с унгарки
126
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До защо няма бял хлябАбе тролчев, ако нямаш 100 лв. за една домашна машина за хляб да ти дам:)
125
0
 
5
 
! Отговори
защо няма бял хляб преди 5 години
Най-много си харесвам Белият български хляб,с бялото си ни брашно. Човек може да се наяде лятото само с него сирене и домати. Закриха всички фурни наоколо. И където ида в магазин да търся хляб,все ръжен,черен никак не е нов. На мен лично не ми харесва черният хляб, не ми е сладък,а все ме убеждават колко бил по-полезен. Нямам здравословни проблеми да не ми пробутват ръжения дето не харесвам.
124
0
 
5
 
! Отговори
споделено преди 5 години
Да ви кажа освен кренвиршите и замразените сатленки като се стоплят и те такива, както и някои пилешки пържоли от Била и другаде,миришат едно странно дори и след като са били печени.И топлата витрина не ми я хвалете.Помня как си купих едно пиле тъкмо извадено от пещта,още докато го ядях имаше странен вкус,макар че беше горещо. И после 3 дни повръщах,май месото му беше старо.Така е в България...
123
1
 
3
 
! Отговори
oOo преди 5 години
*** в Одрин и си вземи истински.
122
0
 
8
 
! Отговори
след 100 години преди 5 години
И 100% месо да сложат в кренвиршите, пак няма да са качествени и вкусни защото и месото което влагат в колбасите, не е качествено. С тези кренвирши един нормален хот дог не може да се направи, колбасите са под всякаква критика и не стават за сандвичи. /нямат хранителна стойност /Луканката също не е онази която беше. Нека първо българските производители да направят качествени български продукти, преди да се оплакваме от двойните стандарти при внос на западни хранителни стоки. Чужденците знаят че бълг. потребител е свикнал на некачествени стоки!
121
3
 
7
 
! Отговори
Стандартите от 90-те преди 5 години
Хора помня 97-98 година когато беше голямата криза по времето на Костов. Тогава в каймата слагаха КУЧЕШКО. Една позната,която работеше в сферата на млечните продукти ми беше казала,че докато са пакетирали кашкавалът в цеха, се чували да църкат мишки. Ужасих се хора... А помните ли когато още нямаше толкова големи вериги и хората продаваха в разни гаражи развалени стоки? В магазините по едно време през 90-те не продаваха прясно мляко,а само бабички тайно сутрин го продаваха на улицата -разредено.
120
0
 
7
 
! Отговори
бавно и сигурно преди 5 години
Ако искате да умрете бавно и мъчително, просто трябва да ядете всеки ден кренвирши, дебарцини, кучешка радост и салам,,Камчия". Първите 2 седмици просто ще имате обриви, на 2рия месец ще ви боли стомахът, на 3-4-я вероятно ще повръщате, до 6 месеца ще се гъкнете. А ако искате всеки ден да имате диария яжте: дюнери, Макдоналдс и Бургер кинг. И престанете с това ГМО,имам чувство,че ям пластмасови зеленчуци.
119
0
 
3
 
! Отговори
бай-Кольо преди 5 години
..как кога...ами на 36-ти май. ;)
118
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под хамериканско робство е така! Рупайте химикали и мас, и благославяите свободата и свети сорос!
117
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Защо не
116
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите не сме яли месо и кашкавал от магазина, поне вече 25 години. Повечето българи, когато питат истинските сирена и кашкавали, правят физиономии и не вярват, че имат такъв вкус. За сушените меса, не ми се говори изощо. Успех, за 6-7 лева, да ми направиш килограм сушеница, която не е 40 процента мас, 20% месо и 40% неща от неживотински произход.
115
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСОФИЛИТЕ МИЛЕЯТ ЗА САЛАМА НА ПУТИН.
114
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Копувайте си месо. Всички Салами са фалшиви.