Богати ли сме? Всеки трети българин бави плащанията си

На второ място сме след Гърция по просрочени задължения
30 май 2018 07:00, Петя Славова
50
Богати ли сме? Всеки трети българин бави плащанията си
Снимка: архив, Булфото

Над една трета от българите, или 34,2%, изостават с плащанията по ипотеки, наеми, сметки за комунални услуги и други задължения, които обикновено се плащат като месечни вноски, показват данни на Евростат.

На първо място по този показател в Европейския съюз (ЕС) е Гърция, където почти половината от населението просрочва задълженията си (47,9%), а България се нарежда след нея на второ място. През 2016 г. 10,4% от гражданите на ЕС изостават със сметките и задълженията. Ако се вземат само задълженията по ипотеки и наеми, в просрочие са 3,5% от европейците, пише "Монитор".

Още по темата

Хората в домакинства с непълнолетни деца се изправят два пъти по-често пред такива проблеми (4,8%) в сравнение с тези, които не издържат деца (2,3%). След Гърция (47,9%) и България (34,2%) най-много се бавят месечните вноски по различни задължения гражданите на Кипър (26,6%) и Хърватия (26,4%).

На противоположния край на скалата са половината страни членки (14 от 28), където под 10% от населението бави сметки и вноски по различни задължения. Най-стриктни в плащанията са хората в Германия (4,2%), Чехия (4,4%) и Холандия 5%.

Ако забавените вноски по ипотеки и наеми се разгледат по отделни страни, отново води Гърция с 15,3%, следвана от Кипър (8,6%), Испания и Франция (и в двете по 5,2%), Унгария (5,1%), Финландия (4,9%) и Италия (4,2%).Такива плащания бавят под 2% от европейците в седем страни членки: Естония (1,8%), Германия (1,6%), Ирландия и Литва (и в двете по 1,4%), Хърватия и Полша (и в двете по 1,3%), и Румъния (0,9%).

Делът на българите тук е 2,1% или под средното ниво от 3,5 на сто за ЕС. Тези ниски нива обаче може да бъдат частично обяснени с малък дял на населението, което има ипотека или плаща наем по пазарни цени. В сравнение с 2008 г. делът на населението, което бави вноски по ипотеки и наеми през 2016 г., почти се утроява в Гърция от 5,5% до 15,3 %, а в Кипър расте от 3,4% до 8,6%. Ръст има също в Люксембург (от 1,1% до 2,7%) и Полша (от 0,6% до 1,3%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако вярвате на твърденията на представители на правителството банкери и работодатели по всички медии ставаме все по богати.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай ХуйАз съм милиардер, пък за вас не знам. А не ми и пука.."милиардер" си, защото мерната ти единица е тези, от които открадна. като изчезнат крадените, ще изчезне и мерилото, а значи няма да си миардер, просто защото няма да има ценност "това", което си мислиш, че има ценност!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
затуй тапъват лихварите да се сгушат в еврото, че да може после да ги "спасява" ецб.ама муй! ецеб знаят много добре картинката и втора гърция няма да си набият!ше раздавате с чувалите невъзвращаеми заеми, знайки, че те ще убият човека и семейството му, заради единия "годишният отчет" в който "печалбата" е само в кавички, при това бъдещи кавички!тепърва, че ядете дедовия, долни лихвари!
36
0
 
17
 
! Отговори
:) преди 5 години
Има си Евростат и той е категоричен - българите са най-бедния народ в ЕС. Толкова. Останалото са лакардиите на Тиквун Бей и дружинката му, които наистина са богати. Откраднаха милиарди в последните 8 години. Биха по кражби и БСП, и ДПС, и приватизатора Костов, и Царчето с имотите. Всички са малки невинни ученичета, сравнени с Партията Мафия ГЕРБ!
35
0
 
16
 
! Отговори
Виготура преди 5 години
Отворете в Джобса и вижте какви са офертите за всякакви професии - почти няма оферти над 1000 лева за София. Каква държава, какви 5 лева???????
34
1
 
13
 
! Отговори
Винкело преди 5 години
Дали са Бедни Българите..не те са МИЗЕРНИ!!Хранят ги с отрови , лекуват ги с ментета, монополите им изпиват кръвчицата..това горива, застраховки, отопление...Държавата с най-високото ДДС, акцизи, смет,местни данъци, глоби, актове, разрешителни режими-плащания все за кърлежи - партийци, все грешна окрадена пара...А, приходите - но моля Ви - те са огромни.., особено за шайката престъпна клика дето цица фондовете и програмите, и раздава на техните фирми поръчки за усвояването им!*** народ сме!!!
33
0
 
20
 
! Отговори
Станиславов преди 5 години
Ето колко са високи заплатите в София: аз съм юрисконсулт в държавно учреждение, с над десет годишен стаж. Нетната месечна заплата ми е 810 лв. Изплащам кредит, като месечната вноска е 130 лв. Остават ми чисто 680 лв. на месец. Щом висшистите с голям стаж получават такива смешни заплати, какво остава за хората със средно образование и без квалификация?! Пълна трагедия!
32
6
 
2
 
! Отговори
Бай Хуй преди 5 години
Аз съм милиардер, пък за вас не знам. А не ми и пука.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наскоро излезе една статистика какви са били месечните доходи в България през 2016 година. 64% са имали доход под 600 лева, а 82,5% доход под 1000 лева. Само 1% са имали доход над 5000 лева месечно. При такива доходи, как няма да се бавят плащанията?!При това заради закупените от преди 1989 година имоти, в България има много по-малко плащания за наем или ипотеки в сравнение с другите държави, т.е. в България е по-зле, отколкото изглежда на пръв поглед.
30
1
 
8
 
! Отговори
... преди 5 години
Честно казано стандарта който се демонстрира сега, при тива в градовете където има работа а те са не повече от 3-4 в цяла България е далеч над нивото което може да си позволи българина! Но пък тука идат банките кредити кредити и накрая ти вземат и къщата и всичко! Като цяло така се развиват нещата в БГ и дори богатите къдео само те си знаят как са станали такива, та дори и те не са кой знае колко богати за стандартите на други страни! Та така!
29
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МизерияКрайно време е простите хора като теб да започнат да се усещат и да спрат да бръщолевят глупост след глупост.
28
4
 
10
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Има ли сред коментиращите тук някой, който да не смогва със сметките?Мнозина плащат лизинга на колата, но са си направили сметките и подобни разходи са предварително предвидени - какъв е проблемът тогава?С кръволока "Топлофикация" просто няма как да се разведеш - при протокол за свалени радиатори си плащаш като поп поне по петдесет лева месечно, просто нямаш полезен ход.Заплатите в София може и да са по-високи, но и цените в града са много по-високи, отколкото другаде.Ялова врява...
27
4
 
19
 
! Отговори
Мизерия преди 5 години
При мизерните заплати в България, хората бавели плащанията!! Голяма изненада, няма що. 95% от хората в България имат месечен доход под 2000 лева, а 2000 лева са малко пари. Над 80% от хората са с доход до 1000 лева. За какво говорим изобщо? Крайно време е да се разбере, че при демокрацията и пазарната икономика е така - за да има милионери, трябва хората да са бедни.
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в София доста хора работят на заплати близки до минималните, но ситият на гладният не вярва.
25
22
 
5
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Никой не работи за 600 лева в София (освен малцинаствата, които работят за "Чистота"), това са празни приказки. Всички са с над 1000 лева минимум. Недейте да се правите на луди. Заплатите в София са по-високи от останалата част на страната, с изключение частично на Пловдив и Варна. Няма начин да си с под 1000 лева освен ако не си пълен г-алфон или мързеливец. Друг е въпроса дали 1000-1500 лева стигат за нормален живот. Истината е, че в София все по-трудно може да се живее с 1000 лева.
24
1
 
9
 
! Отговори
Ко преди 5 години
Пари много, разходи - още повече. Тези, които имат високи доходи, бързо намират с какво да ги изхарчат. Но нали все пак това в целта. Да живеем максимално добре.
23
1
 
35
 
! Отговори
нема такава държава преди 5 години
българина е длъжен - към нап,към ной,към общината и си плаща ,а какво получава-Нищо -здравеопазване -Няма- пътища и улици -Няма- детски,ясли ,паркове ,у-ща всичко занемареноплащаш,плащаш и Нищо ! До кога ? Къде отиват парите ?
22
29
 
9
 
! Отговори
един друг преди 5 години
В този пропаднал сайт постоянно има разни които твърдят, че работят за 500-600-700 лева заплата и им било трудно. Интересно защо тогава сайтовете с обяви за работа са пълни с обяви за по над 1000 лева и не могат да се намерят читави хора. Както всеки народ си заслужава управниците, така и всеки работник си заслужава заплатката. Ако можехте да правите нещо което се търси можеше и да получавате повече, ама явно само можете да се оплаквате в нета...
21
3
 
13
 
! Отговори
задлъжнял преди 5 години
До жик такЕ как без кредит да си купя айфон и голям телевизор?Един познат даже електронна цигара от тия новите нагряващите си купи на изплащане.
20
0
 
10
 
! Отговори
аааа преди 5 години
До Анонимен22 топлофикацияАко се съберете 50%, които НЕ ЩЕТЕ топлофикация се отказвате без проблем.Що не го направите?