Двойният стандарт при храните: 50% месо, а останалото – боклук?!

Крайно време е подобни продукти да се наричат по друг начин
30 май 2018 09:00, Петя Славова
53

4598 гледания   |  Още видео

Министерството на земеделието и храните подготвя въвеждането на задължителни изисквания, за да се борят с двойния стандарт в храните. Сред тях е минимален праг от 50% месо в месните продукти.

Според бившия директор на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов, това е поредната "чиновническа глупост".

Още по темата

"Останалите 50% какво е - боклуци. Ако произвеждам продукт със 100% месо, аз не съм конкурентоспособен на този, който ще произвежда с 50%", каза Войнов в студиото на "България сутрин".

По думите му трябва да се въведе и промяна, според която предприятията, които произвеждат продукти с по-малко проценти месо или мляко, да не се наричат съответно "месопреработвателни" и "млекопреработвателни".

Специалистът по хранене проф. Донка Байкова беше категорична, че е крайно време да знаем, че храните у нас са качествени и безвредни. Според нея действащия стандарт "Стара планина" вече звучи много престижно.

"Те нямат право да се наричат кренвирш или наденица. Това са марки, които говорят нещо на потребителя", допълни проф. Байкова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта също, че продуктите с малко оригинална суровина и много добавки трябва да се наричат по някакъв друг начин.

По думите ѝ именно това ще е доброто в новата наредба на Министерството на земеделието и храните.

Йордан Войнов също беше категоричен, че трябва в търговската мрежа да е ясно кой продукт е 100% месо или мляко, за да може потребителите да избират.

Според него дори да е малко по-скъпо хората ще предпочитат произведеното с натуралните суровини.


53
Още от Страната
Застрояват и Рупите с къщи за гости... на 300 метра от изворите
Напиши коментар Коментари
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ходил съм по студентски бригади по такива фабриики и никъде нямаше бели червеи. Огромно внимание се отделяше на чистотата и спазването на технологията. Никаква химия нямаше в храните, както лъже един тук. Разбира се можеше още много да се желае и тогава, но в сравнение със сега, тогава храните бяха в пъти по-добри.
41
9
 
3
 
! Отговори
Стоянов преди 2 седмици
Абсолютни лъжи са че преди 89 година продуктите са били по добри.Просто не е истина каква мизерия беше по заводите.По ролките на лентите беше пълно с бели червeй.Абсолютен мит е че не е имало химия тогава в храните.Които е ходил по заводите знае за какво става въпрос.Имаше и добри храни но не достигаха до обикновения гражданин.Плюс химията тогава имаше и радиация да не говорим че нямаше никаде филтри по заводите.
40
0
 
3
 
! Отговори
нищонямадасепромени преди 2 седмици
или ще е от МЕСО или от ЗАМЕСТИТЕЛИ.
Кво е тва 30%.. 50% ... как ще разбера дали не е решил "мониполиста Венци" (същия като пещерняците само че той държи 85% от колбасите в бг... сачита мачита орехи кенове) да сложи в тая партита 10% по малко месо..
Тоя чехлю има толкова пари че тия в земеделското му правят принцеси за закуска.

казвам ***, защото го видях с насинено око, а пък обикаля с 5 охрани... значи само .. жената :ХХ
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"посе що има бум на раковите заболявания в последните години"

Погледнете картата на света кои са страните с най-много и кои с най-малко забелели от рак. Бедните африкански държави, които от бедност ядат предимно домашно отгледана и домашно приготвена храна са в пъти по-малко заболели от рак. Най много са в напредналите страни с големи търговски вериги и хипермаркети и храни пълни с боклуци.
38
2
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 2 седмици
До 88ма всичко вкисваше и се разваляше бързо не поради ниска хигиена, а защото в храните нямаше консерванти, изкуствени добавки, и други отрови. Гледал ли си клипа с мумифицирания картоф на Макдоналдс? Смятай, с какво пълни организма ти модерната западна хранителна промишленост, посе що има бум на раковите заболявания в последните години, сигурно ще да е от качествените храни след 88ма.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Месото е вредно, искаме диетични кренвирши и колбаси с повече соя и желатин. Желатинът е добър за ставите. Тези неграмотни "експерти" ще ни докарат подагра от месото.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Новите имена на кренвирши, салами и колбаси: Соеви пръчици, соеви тояги, соеви сопи, соеви греди.
35
4
 
1
 
! Отговори
Burzum преди 2 седмици
100% месо тия ...луди ли са бе ...знаете ли какъв стрес ще е за несвикналата ни храносмилателна система....ще има хора с алергични реакции , разтройства, че и смъртни случаи....
34
2
 
15
 
! Отговори
Shark преди 2 седмици
До 32. Точно така е. Германия води 2 световни войни с желание да завземе Европа. Като разбраха, че със сила няма да стане, измислиха ЕС и превзеха Европа икономически.
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Закупчик до 88-ма

Доста *** коментар. Яж "чистите" боклуци, които само наподобяват храна на външен вид. Типично за т.нар. "западен свят" - важно е как изглежда, не какво е. И това не само за храните - същите са и в отношенията.
32
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе хора, не разбрахте ли че ЕС е съвремменият начин страни като германия да поробват такива като България, Гърция и т.н. Това е новият начин, без война.
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
така и не разбрахте, че на ЕС им трябваха държави като България, за да си продават тука лошата стока
30
3
 
9
 
! Отговори
Shark преди 2 седмици
До Закупчик до 88-ма. То е по-чисто, ама какво слагат в колбасите? Слагат ли изобщо месо? Какво като е по-чисто след като ни пробутват боклуци. Тогава в цеховете може и да беше по-мръсно, на нямаше дебели деца и толкова болни хора, нали. Е, да им е.а чистотата сега, ми-зерн.ници
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Двойният стандарт като феномен в ЕС трябва да се премахне и не само в храните. Не може съюз да се основава на двуличие и измами.
28
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Преди 89 всичко вкисваше бързо, поради изключително лошата хигиена в предприятията. Мухлясали буркани за кис мляко, мишки в бирата (доста често). И подобни гнусотии. Как като си правя киселото мляко вкъщи и не вкисва, а само става малко по-кисело. Стига сте залитали по боклуците от комунизма.
27
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С това Едно време се уляхте. Помня аз как вадеха замразена риба от ръждясали гюмове и по двойки с гумени ботуши я подритваха из халето за складиране. Айде яли сме им помиите. И онова чудо Кучешка радост пълно със сланина на цена 3,60 кг. Баща ми вземаше 105 лв заплата, а баба 27 лв пенсия. Та копаше на двора по цял ден да ядем нещо.
26
0
 
5
 
! Отговори
шматка преди 2 седмици
До просто

Да има череп с кости.
25
0
 
20
 
! Отговори
Просто, преди 2 седмици
продуктите с малко оригинална суровина и много добавки трябва да се наричат ФАЛШИВА храна.Да е обозначено на етикета и които иска да си ги купува.
24
2
 
5
 
! Отговори
шматка преди 2 седмици
До 22

Значи виж сега.Няма как да има стандарт за всичко защото по този начин забраняваш производството на нови продукти.
Както пише по долу колегата достатъчно е да се задължат да пишат подробно съдържанието.
Ако пише- месо 30%:))) Еж си го брат.
23
7
 
25
 
! Отговори
Истината преди 2 седмици
За съжаление все по-малко оставаме хората, които помнят вкуса на истинските храни, които ги имаше преди 1989-та година. Сега тук гледам, че някои се прехласват пред лошокачествените храни предлагани в една от големите търговски вериги, в която отдавна не стъпвам, заради много лошото качество на предлаганите стоки. По селата хора не останаха и все по-малко са и домашно приготвените колбаси, вина и ракия, както и зеленчуци и плодове, които по качество превъзхождат в пъти най-доброто на пазара.