При липсата на кадри... Бабите сгъват чаршафите по морето

Недостигът ще си проличи още в началото на юни
Обновена: 30 май 2018 07:12 | 30 май 2018 07:11, Петя Славова
83
При липсата на кадри... Бабите сгъват чаршафите по морето
Снимка: архив, Булфото

Масово наемане на пенсионери за обслужващ персонал тече в хотелите и ресторантите по морето. Това съобщи пред "Монитор" директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Причината за назначаването на хора в пенсионна възраст за оправяне на легла и миене на чинии е липсата на кадри в курортите. Наемането им обаче не решава проблема, тъй като с напредването на възрастта служителите ставали по-неработоспособни. Освен това се появяват ред здравословни проблеми, които не им позволявали да изпълняват задълженията си.

Още по темата

Към момента липсата на персонал по морето е около 15%, но реалният недостиг ще си проличи в началото на юни, когато започва и активният сезон, обясняват експертите.

Основен проблем за стагнацията в туризма е прекъсната връзка между образование и реализация на учениците. "Голяма част от завършващите езикови гимназии не знаят, че имат професионално образование, т.е. те могат да работят като екскурзоводи", обясни Драганов.

Бизнесът по морето има нужда от хора с френски, английски, немски, чешки и полски езици. Най-сериозно раздвижване в обявите за работа се наблюдава в сектор ресторантьорство.


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Катила преди 7 месеца
Е то на тоя дядка с джета на снимката, КОЙ да му сгъва чаршавите. Малките котета имат друга работа сега. Пък има и сгодни бабки.
61
0
 
2
 
! Отговори
Haljm преди 7 месеца
Vai, vai....90 godishni diadki lejat po divanite na foaietata....do tiah kucheta laiat....da paziat recepcionistkite da ne izbiagat ot denonostnata rabota....vai, vai...anavatan...spasiteli s uvisnali hlabavi cheneta chistiat baseinite ...vai, vai...a to turisti nema...boikoto lovi li lovi ...obikalia sveta kato vikach na hotelierite i restorantiorite...ama nema...
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва да внасят и осигуровки за здравно и пенсия и ще се откажат. За здравно е 10 пъти по-скъпо за пенсионер.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Може да се наема да им работя по 2 часа всеки ден през юли и август, при заплащане от 25 лева на час, платени предварително. Общо за месеца 31 дни по 2 часа по 25 лева на час, прави само 1550 лева, но има работни часове в почивни дни.
58
4
 
7
 
! Отговори
Хотелиер преди 7 месеца
OOO па язе има давам по 500 лв. за 14 работен ден и пак мрънкат.

Що така нема работници ...са чуда
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какав турзъм бе - вие добре ли сте - отидете в Гърция и забравете за илюзиите, че в България има морски туризъм.
56
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Интересно! Цените по хотелите са на световно ниво, даже в Турция и Гърция можеш да намериш по-евтино. Ама там заплатите са в пъти по-високи и имат кадри. Даже чакат на опашка. Та хотелиерите да отговорят сами защо нямат работници?
55
0
 
25
 
! Отговори
Shark преди 7 месеца
Стига сте ревали бе хотелиери необразовани и прости. Няма да имате кадри докато не дадете прилични заплати, на разбрахте ли това!!! Мине не мине време и ревете по медиите. Е няма да стане, не веднъж казвах, и пак ще кажа - накрая ще си работите сами, вие, лигавите ви жени и деца, даже и любовниците ви.
54
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Между 25 май и 5 септември включително няма официални празници, т.е. няма допълнителни неработни дни. Юли и август са по 31 дни и тези, които се наемат да работят през юли и август без да могат да ползват отпуск и по 12-14 часа всеки ден, вкл. събота и неделя, би трябвало да искат поне 5000 лева заплата при тези условия, а не мизерните 500 лева, които им предлагат дебеловратите демократи. При осемчасов работен ден от понеделник до петък, може да се съгласят и на около 2000 лева заплата.
53
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
19 работни дни по 8 часа, това е стандартът за нормално работно време. 19 работни дни е заради 20 дни платен отпуск за годината. 2018-та има 249 работни дни, като махнеш 20 дни отпуск и разделиш на 12 се получават 19 дни средно на месец. 19 дни по 8 часа са 152 часа месечно. По морето се работи двойно и тройно повече часове в месеца, като би трябвало труда над 8 часа на ден, както и в почивните дни да се плаща повече, примерно двойно, няма и отпуски и се оказва, че работиш като вол за без пари
52
0
 
29
 
! Отговори
Гогата преди 7 месеца
Темата за заплатите на народа е много старателно заобикаляна от всекакви властимащи и т. нар. "бизнесмени" в България. Защо ли ? Виж дупетатите не забравят да си актуализират възнагражденията за "тежкия" си труд. После леят крокодилски сълзи, че България се обезлюдява. Невероятен цинизъм към народа си !!! Но...за всичко се плаща ! Не с пари, а истински !
51
1
 
27
 
! Отговори
haha преди 7 месеца
Голям смях. Преди 7 години, когато бях студент, отидох да работя като барман на морето. Работх в заведение към семеен хотел. Работеше се 30/31 дни в месеца, по 8 часа, за 500 лева (осигуряваха ми кватира и храна безплатно). Работеше се на 2 смени - от 8 до 16 часа и от 16 докато затворим. Прекарах добре, но се върнах се без пари. Явно тези, които работят за без пари са на изчерпване. Така е по морето - има купон, но няма пари( за работниците).
50
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да фалират дебеловратите демократи, щом не могат да плащат нормални заплати!
49
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кадри има, но шараните намаляха.
48
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
догодина ще има нова услуга: туристите да си носят чисти чаршафи и да си мият чиниите сами след хранене
47
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Баламите се свършиха господа хотелиери. Вие не търсите работници, а роби. Внасяйте си сега от където щете баламурници.
46
0
 
37
 
! Отговори
fsgfd преди 7 месеца
Е нали бяха наели украйнци, молдовци, китайци и нямаха нужда вече от кадри? Ко стана? Помня около 2000 година бачках няколко сезона, ми винаги съм бил на минималната заплата, а работата си е доста кофти, седиш прав по цял ден, нямаш право да седнеш, смени по 12 часа, пътуваш с автобус, имаш нощни смени, носиш отговорност за туристите и за белите, направени от тях и накрая- минималната...
45
1
 
37
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
При 12 часов работен ден и работа шест-седем дни в седмицата, заплащането трябва да го разделиш поне на две, за да имаш база за сравнение с месечно заплащане при осем часов работен ден и петдневна работна седмица. Казано накратко, 2000 лева заплата на морето, отговарят на 1000 лева и по-малко при нормален работен ден. Не разбирам тези, които се съгласяват да работят на мутрите за часово заплащане два пъти под минималното.
44
1
 
11
 
! Отговори
До 42 преди 7 месеца
Какво е "Слънчака"? Това някакво чалга наименование ли е?
43
1
 
46
 
! Отговори
Мизерия преди 7 месеца
Основният проблем са мизерните заплати, но за него Румен Драганов и дума не обелва.
Когато все пак някой заговори и за заплатите, винаги пропуска за какъв работен ден плаща тези заплати. На някой заплата от примерно 1000 лева може да изглежда огромна, но ако работното време на практика изисква двойно заплащане, то това е все едно 500 лева заплата. За заплата под 3000-4000 лева при такова работно време, никой не би трябвало да се наеме в хотелите на дебеловратите демократи.