При липсата на кадри... Бабите сгъват чаршафите по морето

Недостигът ще си проличи още в началото на юни
Обновена: 30 май 2018 07:12 | 30 май 2018 07:11, Петя Славова
83
При липсата на кадри... Бабите сгъват чаршафите по морето
Снимка: архив, Булфото

Масово наемане на пенсионери за обслужващ персонал тече в хотелите и ресторантите по морето. Това съобщи пред "Монитор" директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Причината за назначаването на хора в пенсионна възраст за оправяне на легла и миене на чинии е липсата на кадри в курортите. Наемането им обаче не решава проблема, тъй като с напредването на възрастта служителите ставали по-неработоспособни. Освен това се появяват ред здравословни проблеми, които не им позволявали да изпълняват задълженията си.

Още по темата

Към момента липсата на персонал по морето е около 15%, но реалният недостиг ще си проличи в началото на юни, когато започва и активният сезон, обясняват експертите.

Основен проблем за стагнацията в туризма е прекъсната връзка между образование и реализация на учениците. "Голяма част от завършващите езикови гимназии не знаят, че имат професионално образование, т.е. те могат да работят като екскурзоводи", обясни Драганов.

Бизнесът по морето има нужда от хора с френски, английски, немски, чешки и полски езици. Най-сериозно раздвижване в обявите за работа се наблюдава в сектор ресторантьорство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
50
 
! Отговори
философ преди 5 години
Липсата на кадри е в права пропорционалност с липсата на нормални заплати.
20
2
 
41
 
! Отговори
Кога преди 5 години
Какви да наемат за 400-500 лв на месец, кой е луд да работи за жълти стотинки? Искат да задържат българите в БГ, как да стане с такива мизерни заплати, да ме говорим и за другите милион проблема! Колко от собствениците на хотели са учили за менъджери или имат подходящо образувание да ръководят такъв бизнес???90% от собсвениците перат пари на някой, просто спуснати да управляват ...
19
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богати араби,японци заедно с българи са имали огромен готов проект за цял комплекс с казино,забавления,много работни места и някой ги спъна.Прибраха им първата вноска от много хиляди евра и спряха проекта без да им върнат парите.Кой го спря този проект?Спряно е от последното правителство на ГЕРБ.Има ли някой проект който да не са спрели или изнудвали?
18
1
 
49
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 5 години
Как така бе ? Нали пакистанци,индйци араби,талибани щяха да идват да работят в България за 510лв минимална-400чисто на месец?
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С трици маймуни не се ловят.Разбирам,че работата е сезонна,но това не е проблем на работниците,че да им плащат ниско,а на бизнеса,да намерят начин да използват курорта и през останалата част на сезона,създавайки нещо интересно и привлекателно там.
16
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МОЯ БЛИЗКА ЗАПОЧНА КАТО КАМЕРИЕРКА В ЧЕРНОМОРСКИ ХОТЕЛ- ПОМОЛИХА Я ДА СИ КУПИ ХИГИЕННИТЕ МАТЕРИАЛИ, ТЪЙ КАТО СЕ КРАДЯЛО МНОГО, ИЗЧИСТИХА, ПОДГОТВИХА ХОТЕЛА ДА ПОСРЕЩА ГОСТИ, ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИ- ОКАЗА СЕ ЧЕ ТЕ ГИ ОБУЧАВАЛИ И НЕ ТРЯБВА ДА РАЗЧИТАТ НА НИКАКВИ ЗАПЛАТИ. ТА ТИЯ БИЗНЕСМЕНИ СЕ ОЛЯЛИ И ПРЕД УКРАИНСКИТЕ РАБОТНИЦИ- СЕГА ЩЕ ИЗЛЪЖАТ И ПЕНСИИТЕ, А УТРЕ ЩЕ БАЧКАТ САМИ.
15
2
 
58
 
! Отговори
Гинчо преди 5 години
Основен проблем за стагнацията в туризма е прекъсната връзка между образование и реализация на учениците. - кой лауреат го е измислил това ? Основния проблем е - големите изисквания - няколко езика, 12 часови смени и съответно ниско заплащане. ЧЕСТИТО !!
14
0
 
53
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Колкото и да шикалкави т.нар БИЗНЕС, като "внася" молдовци и виетнамци да работят или наема баби, въпрос на време е да разбере, че ТРЯБВА ДА РАЗВЪРЖЕ КЕСИЯТА и да заплаща адекватно.
13
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България не се научиха,че при повече от 7-8 часов работен ден,работниците не са толкова продуктивни,а умората ги разконцентрира.Не е въпрос само за заплащането,разбира се,заплащането също е от значение.
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щех да бачкам ексурзовод, и ония по телефона вика "Ша ти се обадя след месец два", и после се обади и вика "След няколко месеца ще има работа"... и повече не го и чух.
11
0
 
50
 
! Отговори
до хотелиерите преди 5 години
Много чудно защо? Не знам какво не знаят учениците, но няколко ключови думи за вас:- нормални трудови условия- добро отношение- АДЕКВАТНО ЗАПЛАЩАНЕ
10
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А безплатни ритници в главата от пияни чужденци ще има ли?
9
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека му на "бизнеса". Още не са поумнели и се надуват. Вече им издиша "логиката".
8
0
 
39
 
! Отговори
пенсионерин преди 5 години
За 300 кинта да си сгъват сами чаршафите, язе само ще им казвам как да сгъват, *** полегнал на миндеря.
7
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си наемат гърци, само дето средната пенсия в Гърция е 800 евро, та на месец на гръцките пенсионери трябва да им плащате поне 2000 евро.
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааа започваш да работиш от 6.00 и така до 23.00 хубаво е да си на разположение в хотела,ако някой пиян направи беля във фояето да изчистиш и посред нощ ,работи се и събота и неделя и заплата бруто 650 в най-добрият случай.осигуровката е върху прага за осигуряване и то до 01.09.
5
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бабички ? А! Що така ? Свършиха ли украинките, виетнамките, молдовките ? Нали с тях плашихте българските работници.
4
0
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оправете си статията.Не липсват кадри, а липсват желаещи да се скъсват от работа за жълти стотинки.Да се радвате, че пенсиите са ниски, иначе и бабички нямаше да намерите.
3
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е само в туризма, навсякъде е така.
2
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнес в България няма, има "бизнес" (мутро, комунисто, мафиоти) дето си мисли, че с трици се ловят маймуни.Свърши вече и вашата дрогари.