Застрояват и Рупите с къщи за гости... на 300 метра от изворите

Строителните дейности ще са край храма на пророчицата Ванга
30 май 2018 10:45, Петя Славова
88

Инвеститор ще строи къщи за гости край минералните извори в местността Рупите. Намерението му обаче предизвика силното недоволство на местните хора, според които евентуалното строителство ще засегне природните дадености в района.

Още по темата

В група във Facebook, озаглавена "SAVE RUPITE", около 4 000 души вече изразиха категоричното си несъгласие с каквито и да е строителни дейности край храма на пророчицата Ванга, съобщава Bulgaria ON AIR.

Минералните извори в Рупите са популярни в цял свят. Лечебната им сила привлича туристи отвсякъде. Идеята на бизнесмена Валентин Парапунов е да построи 10 къщи за гости, като предвиденото за тях място е на около 300 метра от изворите. Според Парапунов природата няма да бъде засегната по никакъв начин.

Посетителите на минералните извори обаче не вярват на обещанията му. Според тях започне ли строеж край изворите, те ще загубят красотата си.

10-те къщи за гости попадат в защитена територия. Инвеститорът обаче е категоричен, че законови пречки за построяването им няма.

Кметът на Петрич Димитър Бръчков заяви, че строителят е минал всички законови процедури и няма пречки да осъществи намеренията си.

Градоначалникът добави, че изворите няма да бъдат засегнати, и уточни, че снимките във Facebook, според които строителството на къщите е започнало, са заблуждаващи, тъй като на тях става дума за археологически проучвания предшестващи същинския строеж на къщите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То тва е за да лови руснаци. Един на 20 лета руснак искаше да ме светне как рускинята баба Ванга била предсказвала незнам си кво. След като му казах, че е българка и оня си глътна граматиката. Голямо промиване на мозъци е било в матушка.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Вангелия За Б.БорисоА дано, ама надали... :(
69
1
 
2
 
! Отговори
Вангелия За Б.Борисо преди 5 години
От огиня ке дойде България ке спаси !!!
68
0
 
1
 
! Отговори
Дедо Ванго преди 5 години
Така ще е известно време. После гейовете и всевъзможните други видове *** (все не особено на център), дето искат да освинят и тая хубава част от България, ще си го получат.... Обърнете внимание колко от къщите, на фасадите които пише(ше) "1923 г.", т.е. на забогателите през онова размирно време, са обитаеми. Затриха се и като родове... Господ си знае работата! Амин!
67
0
 
8
 
! Отговори
Gero преди 5 години
До АнонименЗначи, всеки който иска ДА НЕ СЕ СТРОИ в защитени местности, е хипи-наркоман, според теб! А според мен пък ти си един ***, който заслужава единствено и само цял живот да е *** на разни местни "бизнесмени" или "политици", радвайки се на потупване по главата и подхвърлените трохи! Най-вероятно и деца нямаш, тогава поне щеше да се замислиш след още някоя година че няма да има къде да ги заведеш на разходка в някой парк или гора, нооо теб това не те интересува - ти си си КУХ!
66
0
 
3
 
! Отговори
Геро преди 5 години
До Анонимен: А пък когато пишеш глупости, си просто един обикновен ***! И най-вероятно ГЕРБер!
65
0
 
10
 
! Отговори
Бахуро преди 5 години
До Анонимен 64:Правилно, само че тоя може да построи къщите на километър от изворите, не на 300 метра. И извън защитената зона. Ако е вярно написаното в статиите.
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 63 Първо - не рева за нищо и не се оплаквам от заплащането си. Второ и да беше така, мисля, че мнението на масата е по-важно от 2та лева, които ще влезнат в общината. Мойто мозъче е достатъчно кадърно да разбира, че парите няма да влезнат в общината и съм достатъчно образована да изкаврам парите си без да преча на другите. В крайна сметка има петиция и е важно какво искат масата от хората, не един и двама
63
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дивотията не създава икономика, тя няма да ви нахрани, няма да ви осигури благосъстояние. Такива обекти трябва да се разработват като туристически обекти и да се гради икономика около тях, в цял свят така се прави, само тук сме се предали на разни зеленясали кухи кратуни и комунисти злобари.
62
12
 
2
 
! Отговори
ДО 62 преди 5 години
И едно работно място да се отвори, и два лева повече данъци да влязат в общинския и републикански бюджет си струва! После като ревеш, че били ниски заплатите, че нямало работа, че пътя бил осеян с дупки, си напъни мозъчето от къде и как се генерират парите и как се развива местна икономика. И много ме съмнява да си местен, да не каже че е сигурно че не си.
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не си мислете, че ще се отвори кой знае каква работна ръка с няколко къщи. В Петрич и околията има достатъчно места, който могат да поемат същата функция, без да се разрушава защитена природна местност. И не ни мислете нас местните, масата също не искаме това място да бъде застроено, защото си е свещено за нас и си има достатъчно посетители, които могат да го посетят напълно безплатно.
60
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 69Това което си описал ти е съпътстваща инфраструктура и ако има налични средства, в което се съмнявам, напълно подкрепям да се изгради и рехабилитира от общината. Но защо е тази война срещу бизнеса? Без бизнес няма икономика, няма работа, няма хора, няма данъци, няма пари за обществена инфраструктура. Икономиката е в основата, без нея не може и да се пречи на такива проекти, поради някакви смехотворни доводи и е безкрайна глупост, водеща до увнищожение на региона.
59
0
 
17
 
! Отговори
69 преди 5 години
До Анонимен 54не знам защо смяташ, че облагородяването минава задължително през застрояване на къщи за гости или каквото и да е било жилищно строителство. Може община Петрич да изгради осветление, алеи, пейки, да се ремонтира къпалнята с басейна и т.н. Миналото лято цената за басейна и съблекалнята беше 3 лв. на човек, на външните извори безплатно. Паркингът и посещението в комплекса на Ванга също са безплатни. Какъв е проблема да остане така?
58
1
 
12
 
! Отговори
ей продажник преди 5 години
всички ли сте такива бездушници ве. Само за пари имоти ламтите.
57
1
 
33
 
! Отговори
Малинката преди 5 години
Интересно как така реконструкция и обновяване на пътя, който води до Рупите не се разрешава, поради това че попада в защитена територия и Натура 2000 и е недопустимо да се изкоренява растителност, а разрешение са дали за строеж на цял комплекс и нов път до там???!!! Алчността няма граници!
56
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако всичко е законни, тия могат да реват колкото си искат.
55
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ванга не е никаква пророчица! Стига с тези глупости! Никога нищо не е предрекла!
54
2
 
15
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Интересно като им е всичко законно защо се разбира че ще строят чак като дойдат багерите, като са толкова чисти и почтени намеренията им защо не обявят преди да правят документите ? И той ще реве после че няма кой да му работи и трябва да вкара филипинци, ще се напълним с емигранти заради парапуновци , е как пък все хотели са им в главите как някой от тези "инвеститори" не измисли нещо различно явно са от един партиен калъп
53
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 69И какво лошо има в това, подобно място да се облагороди, да се изгради курорт, да се създадат работни места, да има перспективи и възможности за развитие, района да се оживи? Какво печелим от сегашния вид на това нелицеприятно тресавище, едно голямо нищо, само разни хипи-простаци се радват на дивотията.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви неща ги говори кметът?Как няма никакви пречки а пък ще се строи в защитени територии. Явно се е нагушил с пари,за да може да говори така.