Нашествие на кърлежи. Какви зарази носят?

Борбата с тях – по паркове, дворове, забавачки
31 май 2018 10:30, Петя Славова
10

5484 гледания   |  Още видео

Топлото време носи някои опасности, свързани с излагането на открито - регистрирани са тревожни данни за бум на кърлежи в столицата.

Сред факторите за това увеличение са предимно климатичните условия. Те създават добра среда за тяхното размножаване.

Кърлежите са сред основните причинители на лаймска болест и марсилска треска. В сравнение с миналата година има регистрирано увеличение на постъпващите с подобни оплаквания, като случаите на лаймска болест са 105 от началото на годината.

Още по темата

"Не е лесна борбата с тях, усилията са насочени в паркове, дворове на училища, ясли и детски градини. В случаите, когато хогато ходим на излети трябва да сме внимателни - няма как да се обработва цялата природа", каза в студиото на Bulgaria ON AIR д-р Ангел Кунчев.

"Има общини, които поради липса на средства или закъснение в обществените поръчки, не се справят толкова добре с обработването, но има и отличници", допълни още той.

Животните са основна причина за "прихващане" на кърлеж в населените места. "Те са усвоили възможността да усещат човек на десетки метри по издишването на въглероден двуокис, а и се закачат безболезнено, обикновено където кожата е най-нежна и най-тънка", предупреди здравният инспектор в "България сутрин".

Към съветите за това, което не трябва да правим, специалистът допълни, че ако забележим кърлеж, не трябва да го разкъсваме, размачкваме или нарушаваме целостта му.

"При леко разклащане с медицинска ръкавица той лесно пада, но ако на втория или третия ден видим, че се е прикрепил, трябва да се търси лекарска помощ.

Лекарят може да прецени дали да предпише антибиотичен курс, който да покрие риска от лаймска болест", категоричен е специалистът.

Очаква се темпа на увеличение да се запази, като д-р Кунчев допуска, че през месеците юни и юли случаите на ухапвания ще бъдат в двоен размер, в сравнение с миналата година.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ужас, ама защо не пръскат по-често?
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На 40г съм, досега кърлеж не ме беше захапвал, а тая година 4 махах.
Все малки - един на село а другите 3 като ходх на разходки сред природата.
явно липсата на зима и мн се развъждат
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На Витоша ги има много, а хората и кучетата, които си правят разходки там, ги пренасят и в града.
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не знам дали ми се струва ама до 1990 година не бях виздал кърлеж и въшка.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така или иначе не може да се пръска навсякъде. Общината третира обикновено едни и същи места - паркове, градинки и футболни стадиони. София не е малка, така че е нормално да има пропуснати точки, а за да не трябва да се разчита само на една институция, ами също така хората да си пръскат дворовете, а училищата, градините и дори църквите/там има тревни площи/ да съдействат със собствени усилия и средства. В гората и полето е ясно, че трябва да се влиза добре обезопасен и да се следи за гадинките.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Иван Костов е виновен.
2
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
хахаха...
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те нали обитават предимно тревните площи, какво нашествие се има предвид?