Добра реколта от малини чакат в Омуртажко

Приключва брането на ягодите, плодът се продава за 2 лв/кг
1 юни 2018 12:45, Анисия Иванова
13
Добра реколта от малини чакат в Омуртажко
Архив: Булфото

Добра реколта от малини очакват производители от Омуртажко. Дни преди да започне кампанията по прибирането на ранните сортове, земеделските производители се надяват времето да се окаже техен съюзник и да не вали дъжд.

Омуртажкото село Плъстина е едно от населените места в Търговищка област, в което се отглеждат трайни култури - ягоди и малини. През тази година насажденията с ягоди са намалели, но в землището на селото се отглеждат над 100 дка малини, каза кметът Сабри Рохлев. За петнадесетина семейства това е основния поминък.

Вече е на приключване брането на ягодите. Стопаните отчита нелоша година, въпреки падналите валежи от дъжд, които са "повредили" част от плодовете. На място от градините ягодите се предлагат на 2 лв. за килограм на дребно, по-големи количества производители продават на Хладилна база в Лозница.

По думите на Рохлев изкупната цена не е лоша, защото стопаните помнят години, когато са продавали червения плод под 50 стотинки за килограм. Заради това и заради високите надници на берачите с всяка година площите с ягоди намаляват.

Малинопроизводителите са обнадеждени, че трудът им ще даде резултат. Очакват добра реколта и се молят за слънчево време - за да назреят плодовете и натрупат сладост. В момента се берат малини, но само за специални случаи и се продават като деликатес, каза производител.

В разгара на кампанията цената ще се нормализира и ще е около 3-4 лв. за килограм, убедени са земеделските стопани. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дай боже,дай боже !
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Внимание, внимание всички циигани да се насочат натам. бсп и дпс ви пази
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А берачи има ли !!Има такива дето си барат малинките по цял ден.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във всеки случай в разговорната реч се използва "омурташки""Омуртагски" е много по-трудно за изговаряне и затова се озползва "омурташки" в разговорната реч.
8
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 5 години
А берачи има ли !!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз се позачудих и дори се изненадах, че се пише така. Във всеки случай в разговорната реч се използва "омурташки", което пък се оказва граматически неправилно.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз сериозно питам, че верно се чудя.И аз сериозно отговарям. Ако не вярваш на написаното тук, защо изобщо питаш тук? Провери в правописния речник.
5
1
 
1
 
! Отговори
galya преди 5 години
Аз сериозно питам, че верно се чудя. "гско" ... и така сякаш става, но граматически по бг норми и правила как е?
4
0
 
8
 
! Отговори
Мушмурощини от соца преди 5 години
Майка ми помни, че през късния социализъм е имало случай да върнат от Източна Германия цял самолет с нашенски малини. Част от тях били брани от средношколци на лятна бригада. Имало норма и тийнейджърите се изхитрили да слагат по един камък във всяка щайгичка с малини, за да тежи повече. Не знам как тук никой не се е сетил да провери набраното от тях. Но немците, като открили, че в някои щайги има камъни, върнали цялата партида.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък се чудя ... не е ли с "Ш"?Нито "ш", нито "ж". Пише се: омуртагско.
2
1
 
4
 
! Отговори
galya преди 5 години
Аз пък се чудя ... не е ли с "Ш"?
1
3
 
3
 
! Отговори
az преди 5 години
"Омуртажко" трябва да е с малка буква... Това не се ли учеше в долните класове???