Радев за българската воля и дързост: Ботев е въплъщението им!

Във Враца се състоя тържествения митинг-заря, посветен на 2 юни
2 юни 2018 07:30, Петя Славова
86

Снимка: БТА

Вярвам, че няма българска зла участ, няма българска предопределеност, а има българска воля, българска дързост, българска воля - Ботев е тяхното въплъщение, а всеки един от нас, днешните българи, носи част от тях в себе си, заяви президентът Румен Радев във Враца на тържествения митинг-проверка, посветен на 2 юни - Деня на Ботев и в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.

Пред множеството граждани и гости на централния площад в града Радев отбеляза, че всяка година идваме във Враца, за да се преклоним пред великия син на България, но го правим и с известно неудобство. "Велик дух, шепа сподвижници и трагична гибел - това е историята на Ботев и неговите другари", каза президентът. Той добави, че това е честа участ в българската история. "Не куршум, а безразличието, страхът, малодушието убиха Ботев", допълни той и отбеляза, че затова българският пантеон е пълен с герои загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава.

И колкото сме безразлични и безучастни към техните борби приживе, толкова по-патетично ги славим след смъртта им, каза държавният глава и посочи, че днешният ден не време за патос, а за смирение и размисъл.
"Още ли у нас свестните считат за луди, още ли глупецът вредом всеки почита, още ли народът смучат наши и чужди гости, още ли българи в тежка чужбина скитат клети, немили-недраги", запита Румен Радев с Ботевите слова и допълни, че отворите са ясни.

Той подчерта, че вярва в българската воля и дух, въплъщението на които е поета революционер. Държавният глава се обърна към повече от хиляда туристи, изминали пътя на Ботевата чета тези дни, с думите, че те са носили и усетили в себе си тази сила, воля и доблест. Той призова в заключение всички да повярват в тези качества, така както преди 142 години шепа българи са повярвали и са променили живот ни, а техният кураж трябва да бъде нашето вдъхновение.

Президентът Румен Радев бе посрещнат преди тържествената заря-проверка на 1 юни от заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов и кметът на Враца и председател на Ботевския организационен комитет Калин Каменов. Той прие рапорта на командващия зарята майор Симеон Цеков и поздрави представителните роти на военнослужещите от врачанския гарнизон и отрядите учениците и студентите с Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Кметът на Враца откри тържествения митинг с думите, че преди 142 години малка чета ревностни родолюбци стъпва на Козлодуйския бряг и тръгва към Врачанския Балкан, за да събуди цял един народ с вика "Свобода или смърт". Вик, който отеква в сърцата всеки един от нас, който обича България и почита паметта на героите, дали живота си за нашата свобода, каза още Калин Каменов. Той припомни завета на Христо Ботев - да бъдем единни и истински родолюбци, и призова да го изпълним.

Да почетат паметта на Ботев и загиналите герои тук бяха председателите на БСП Корнелия Нинова и на ДПС Мустафа Карадайъ, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, народни представители, представители на изпълнителната власт, Врачанският митрополит Григорий, областният управител на Враца Малина Николова, областни управители на съседни области, кметове на общини. Сред гостите бяха и делегации на побратимените с Враца градове и области от Сърбия, Украйна, Словакия и Румъния.

След тържествената проверка, в която прозвучаха имената на загиналите преди 141 години поборници в Априлското въстание и на падналите по бойните полета за свободата и независимостта на България, множеството на площада във Враца запази "минута мълчание" в знак на почит пред паметта на героите. Пред паметника на Войводата във Враца бяха положени венци на признателност от президента Румен Радев, от Народното събрание, от Министерския съвет, от министерства, политически партии и организации, областни и общински институции. След военния ритуал пред гражданите и гостите на Враца бе показан музикално-светлинен спектакъл.

Възпоменателните чествания "Ботеви дни - 2018" във Враца по повод 142-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, които се провеждат под патронажа на президента Румен Радев, завършват утре на връх "Околчица" с всенародното поклонение пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.