Радев за българската воля и дързост: Ботев е въплъщението им!

Във Враца се състоя тържествения митинг-заря, посветен на 2 юни
2 юни 2018 07:30, Петя Славова
86

Снимка: БТА

Вярвам, че няма българска зла участ, няма българска предопределеност, а има българска воля, българска дързост, българска воля - Ботев е тяхното въплъщение, а всеки един от нас, днешните българи, носи част от тях в себе си, заяви президентът Румен Радев във Враца на тържествения митинг-проверка, посветен на 2 юни - Деня на Ботев и в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.

Пред множеството граждани и гости на централния площад в града Радев отбеляза, че всяка година идваме във Враца, за да се преклоним пред великия син на България, но го правим и с известно неудобство. "Велик дух, шепа сподвижници и трагична гибел - това е историята на Ботев и неговите другари", каза президентът. Той добави, че това е честа участ в българската история. "Не куршум, а безразличието, страхът, малодушието убиха Ботев", допълни той и отбеляза, че затова българският пантеон е пълен с герои загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава.

И колкото сме безразлични и безучастни към техните борби приживе, толкова по-патетично ги славим след смъртта им, каза държавният глава и посочи, че днешният ден не време за патос, а за смирение и размисъл.
"Още ли у нас свестните считат за луди, още ли глупецът вредом всеки почита, още ли народът смучат наши и чужди гости, още ли българи в тежка чужбина скитат клети, немили-недраги", запита Румен Радев с Ботевите слова и допълни, че отворите са ясни.

Той подчерта, че вярва в българската воля и дух, въплъщението на които е поета революционер. Държавният глава се обърна към повече от хиляда туристи, изминали пътя на Ботевата чета тези дни, с думите, че те са носили и усетили в себе си тази сила, воля и доблест. Той призова в заключение всички да повярват в тези качества, така както преди 142 години шепа българи са повярвали и са променили живот ни, а техният кураж трябва да бъде нашето вдъхновение.

Президентът Румен Радев бе посрещнат преди тържествената заря-проверка на 1 юни от заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов и кметът на Враца и председател на Ботевския организационен комитет Калин Каменов. Той прие рапорта на командващия зарята майор Симеон Цеков и поздрави представителните роти на военнослужещите от врачанския гарнизон и отрядите учениците и студентите с Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Кметът на Враца откри тържествения митинг с думите, че преди 142 години малка чета ревностни родолюбци стъпва на Козлодуйския бряг и тръгва към Врачанския Балкан, за да събуди цял един народ с вика "Свобода или смърт". Вик, който отеква в сърцата всеки един от нас, който обича България и почита паметта на героите, дали живота си за нашата свобода, каза още Калин Каменов. Той припомни завета на Христо Ботев - да бъдем единни и истински родолюбци, и призова да го изпълним.

Да почетат паметта на Ботев и загиналите герои тук бяха председателите на БСП Корнелия Нинова и на ДПС Мустафа Карадайъ, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, народни представители, представители на изпълнителната власт, Врачанският митрополит Григорий, областният управител на Враца Малина Николова, областни управители на съседни области, кметове на общини. Сред гостите бяха и делегации на побратимените с Враца градове и области от Сърбия, Украйна, Словакия и Румъния.

След тържествената проверка, в която прозвучаха имената на загиналите преди 141 години поборници в Априлското въстание и на падналите по бойните полета за свободата и независимостта на България, множеството на площада във Враца запази "минута мълчание" в знак на почит пред паметта на героите. Пред паметника на Войводата във Враца бяха положени венци на признателност от президента Румен Радев, от Народното събрание, от Министерския съвет, от министерства, политически партии и организации, областни и общински институции. След военния ритуал пред гражданите и гостите на Враца бе показан музикално-светлинен спектакъл.

Възпоменателните чествания "Ботеви дни - 2018" във Враца по повод 142-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, които се провеждат под патронажа на президента Румен Радев, завършват утре на връх "Околчица" с всенародното поклонение пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
21
 
7
 
! Отговори
! преди 5 години
Аз подкрепям г-н Борисов. Истинският българин не празнува измислени празници и герой. Не случайно премиера Борисов не празнува 3 март, 6 и 22 септември това са комунистически празници за промиването на мозъци. Всеки здравомислещ знае че Ботев е бил престъпник които се е борил срещу законната турска власт. Това го каза г-н Ц. Цветанов във Враца преди две години. Изказването на г-н Цветанов го има в Интернет. Искате истински герой за свободата тогава празнувайте деня на президента Линкълн.
30
20
 
13
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 5 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв президент ?
29
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там е работата, че не са кухи фрази, а болезнена истина! Някой постват коментар без да четат, а си изпълняват задачката!
28
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната доза кухи фрази от Радев! Какво да прави милия, толкова може!
27
25
 
15
 
! Отговори
kolev преди 5 години
Президентът навсякъде,където се появи,ръси само клишета,писани я от Иво Христов,я от някой доцент по българска литература.
26
19
 
10
 
! Отговори
Много кока и бело преди 5 години
Г-н Радев,Може да сте президент, но знайте че чехъла е там горе и само едно грешно движение трябва да Ви затисне.
25
20
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
Тоя радев го избрахте по същата линия като Баце - генерал, мяза на мъж, ама само като заварти бузите и му го нахлузват на мига.СЪЩИ БАЦЕ
24
5
 
2
 
! Отговори
до европридоотоманци преди 5 години
Моля ви г-да и г-жи, хулите ви звучат като средновековни заклинания. Вашите заклинания срещу България, подобно на английските доктори, могат да възкресят бате Тодя. Спомняте ли си бате Тодя? За евроатлантиците ще осигури работа в BBC, DW, RADIO LIBERTY, FREE EUROPE и т.н. и т.н. На отоманците ще гарантира най-успешния туристически сезон от 1986г. насам. Не възкресявайте бате Тодя.
23
7
 
13
 
! Отговори
ф преди 5 години
Красив е Ботев и физически и душевно .Прекрасен човек .Днес около него се нареждат както казваше Шопенхауер само лилипутуте и тия дето изобщо не го разбират ,но го честват .Мислят си Караянчева и Радев,че около Ботев ще придобият неговото величие.Същото и с лилипутите около Левски .
22
15
 
12
 
! Отговори
Мая преди 5 години
Няма празник на който Радев да не се изкаже негативно! Все нещо му пречи, все задава реторични въпроси, все някой му е виновен! Какъв президент обединител е това ?!
21
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво има ,да отбелязваме тържествено?Смърта на младежи ,подлъгани от Хр.Ботев и кръчмарската му компания ,които не успяха ,да оцелеят и месец на бг/османска/ територия?В такъв случай трябва ,да заклеймим войводата Панайот Хитов ,който измисля плана с кораби да се прехвърлят от Влашко,но разбирайки за очертаващия се погром на Априлското въстание ,отказва да поведе хората на сигурна смърт!И е бил прав!
20
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г -н Радев, а- докога ще допускаме рускя КГБ поп да нахлува в Президенството с Макаров и да ВИЛНЕЕ НАД БАЩИНО НИ ОГНИЩЕ, КАКТО ТУРЧИН НЕ Е ВИЛНЯЛ !?- до кога най-големият български храм ще носи името на един чужд измислен светия - ал,Невски, като си имаме нашите славни просветители Св,Св. Кирил и Методий !?- докога ще славим титаните на българския дух по Балкана, а Президента и Премиера на България да се водят на руски адрес !?
19
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова сме пропаднала държава ,защото славим измислени герой,че даже и спортни клубове,училища и т.н.,кръщаваме!Няма държава в Европа,може би и в света която ,да е кръстила спортни клубове на айдуци!
18
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тоз не му ли писна да говори глупости? Каква българска воля какви пет лева? Шепа хора са обикаляли България да ръчкат хората барем се вдигнат най-после. И накрая е застрелян от свой.
17
2
 
13
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Отоманецо колкото и да провокираш няма да ти се получи.За да постигнеш успех се иска интелект а не овча мисъл.Радвай се на Сюлейман Великолепни-гея.
16
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ! НЕ СМЕЙ ДА ГОВОРИШ ЗА БОТЕВ ТИ ПУТИНИСТЕ!
15
6
 
13
 
! Отговори
Ботев преди 5 години
..." та сърце майко, не траеда гледа, че турчин беснейнад бащино ми огнище "....
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До паметника на Ботев стоят рублофили, Иванчо Хаджипенчович, Кириак Стефчов, Рачко Пръдлето, ***, чорбаджи Йордан Диамандиев, Хаджи Ровоама и сие и прославят Ботев и загиналите за свободата на България. Страшен срам. Позор. На тия трябва да се забрани да доближават паметници на герой на километър от тях....
13
4
 
14
 
! Отговори
а бе,шушон преди 5 години
До OTOMAN LEGACY..От 40 години се знае,че поп Кръстю не е предал Левски,и все се намира някой като теб дето да не знае!Що не си ровиш по турските сайтове,ами се навираш там дето не ти е работа!?
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДПС на честванията на Ботев?! :) Стига вече лицемерие от една противоконституциона партия...